28. heinäkuuta 2013

Kaksihaarainen possunkieli

Parin kuukauden takaiselta sianlihan ostosretkeltä Kiven Säästöpossuun mukaan lähti muiden ruhon osien muassa myös kieli. Viime viikolla sitten otin ja sulatin tuon vakuumipakatun mötkäleen ja valmistin siitä herkkuruokaa.

Keitetty possun kieli on superhyvää sapuskaa, kunhan sitä vaan jaksaa kypsentää tarpeeksi kauan ja mureaksi. Valmiin kielen nylkeminen ei ole lempihommiani, mutta se on lopputuloksen maukkauteen verrattuna varsin pieni vaiva.

Nyt käyttämäni kieli oli melko pieni, vain 300 gramman painoinen. Possun lisäksi myös lehmän kielistä (huomattavasti possua isompia) ja lampaan kielistä (pienempiä ja hankalampia nylkeä) saa keittämällä oivallisen makuisia. Ja jos satut saamaan poronkieliä, niin nepäs vasta mahtavilta maistuvat!
Possun kielestä syntyi kaksi pientä ateriaa. Kielen keskiosan näteimmät viipaleet söin tuoreella piparjuurella ja suolalla maustetun ranskankerman sekä kapristen kanssa. Klassikkokamaa.

Kielen tyvi- ja kärkipalat pilkoin pieniksi kuutioiksi ja maustoin ne kalakastikkeella, limellä, srirachalla sekä silputulla korianterilla. Siitäkin tuli ihan kipeän hyvää.
Tarvitset:
300 g possun kieltä
2  l vettä
1 rkl suolaa
porkkanan
pätkän palsternakkaa
pienen sipulin
2 laakerinlehteä
3 maustepippuria
3 mustapippuria
3 valkopippuria

Tee näin:
Putsaa kieli harjaamalla sitä juoksevan veden alla.

Pese porkkana ja palsternakan pala. Paloittele juurekset muutamaan osaan. Kuori ja paloittele sipuli niin ikään muutamaan osaan.

Keitä vesi kattilassa. Lisää joukkoon muut ainekset ja anna niiden kiehua hissukseen kannen alla 2-3 tuntia. Veden pinnalle mahdollisesti kertyvä vaahto kannattaa kerätä pois.

Nylje kieli heti keittämisen jälkeen. Siivilöi keitinliemi ja anna nyljetyn kielen jäähtyä liemessä (lihaliemen voi jatkohyödyntää vaikkapa kastikkeisiin tai risoton liemeksi).

2 kommenttia:

sauvajyvänen kirjoitti...

Myös hirven kieli on todella hyvää. Vaikka se on iso, on sitä tullut keitettyä aina vajaa 2 h, ja se on ihan mureaa ja pehmeää ollut. Muita kieliä en olekaan tehnyt, eli en osaa sanoa onko hirven kieli erilaista rakaenteeltaan kuin muiden eläinten.

Jaana kirjoitti...

Hirven kieli on varmaan myös hirveän hyvää. Se tuskin poikkeaa rakenteeltaan muiden elukoiden kielistä, eroja löytynee lähinnä koossa ja maussa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...