9. heinäkuuta 2013

Elämäni parhaat makkaraperunat

Helsinkiin avataan koko ajan uusia paikkoja, joiden testaushingussa jo erinomaisiksi todetut ravintolat tuppaavat jäämään vähän lapsipuolen asemaan. Kuten esimerkiksi Juuri (Korkeavuorenkatu 27), jossa tuli käytyä pitkästä aikaa viime viikolla.
Alkudrinkkinä imailin muikeaa Kuusenkerkkä Souria, joka oli sekoitettu Hendrick's-ginistä, sitruunanmehusta, kuusenkerkkäsiirapista ja munanvalkuaisesta. Parempaa kuin Tom Collins!
Kyökin puolelta minua ja seuralaistani-jota-ei-voi-ainakaan-vielä-linkittää tervehdittiin porkkanaisella lohisuupalalla.
Sapaslistalta valitsin alkuun kahta eri syötävää. Optimaalisesti suolatut ahvenkuutiot ja savustetuista ahvenista tehty möhnä maistuivat älyttömän hyviltä ja ihan kesältä.
Jännä silli-savukylkipannukakku tarjoiltiin villivihreiden kanssa. Tuntui ihan kuin olisi syönyt pekonilla terästettyä janssoninkiusausta apilapellossa.
Loimer Grüner Veltliner Kamptal oli luonteva kaveri sapaksille. Tämä, kuten monet muutkin viinit Juuren (ja Latvan) listalla, oli biodynaamista kamaa. Olen kyllä pitänyt kaikista muistakin kokeilemistani Loimerin viineistä ja erityisesti tykkään etiketeissä kekkuloivasta polynesialaisesta hedelmällisyyden jumalhahmosta.
Pääruoaksi otin mukavankuuloiset kasvimakkaraperunat kaikilla mausteilla ja jestas sentään minkälaisen herkkuruoan eteeni sainkaan! "Makkarat" oli tehty rullaamalla erilaisia kasvis- ja juuressoseita pötkylän muotoon, jonka jälkeen nämä hämäävästi makkaramaiset tekeleet oli kypsennetty ja lopuksi niihin oli paistettu rapsakka pinta. Aivan huikean hieno keksintö! Juuren kasvismakkara voittaa soijanakin 6-0!

Perunoita lautasella oli sekä pyreenä että paistoskuutioina ja pähkinävoihollandaise oli erittäin suunmukaista. Koko komeuden kruunasivat päivänkakkara ja kyytipoikana toiminut Malmgårdin Dinkel.
Maailman kauneimmat makkaraperunat 
Kaikki mausteet (tujuhko ryytisinappi, vinkeä punajuuriketsuppi ja pirteät pikkelöidyt kurkkusuikaleet) serveerattiin erilliseltä lautaselta.

Jälkiruoaksi tilasin koivusorbettia, rosmariinimarenkia ja seljamarinoitua omenaa. Intensiivisen höpöttelyn tuoksinassa jälkkärin kuvaaminen unohtui, mutta sen suuhun jättämää makua voisi kuvata termillä saunanraikas.

Syömiset ja juomiset (alkudrinksu, lasi viiniä ja pullo olutta) maksoivat 66 euroa eli tosi vähän edellä kuvatun kaltaisista elämyksistä. Kulinaarimurula suosittelee Juurta jaksaen!

7 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

vastaavia makkaroita tein viime vuonna syksyllä kurpitsasta kun sitä riitti ja riitti, mössö vaan keitettiin kelmussa ja sitte paistettiin.. Heston tollasia aina kikkailee telkkarissa

Aila kirjoitti...

Täytyy olla tosi hyvää, jos vetää vertoja rakastamallesi possulle :)

Anonyymi kirjoitti...

Ah miten voikaan joku osata verbalisoida niin hyvin silli-savukylkipannarin maun!

Olin lauantaina Juuressa maistattamassa ulkomaalaisille vierailleni suomalaisia makuja. -Uudistuneen sapaslistan olutjuusto vei kielen mennessään ja lista oli pullollaan vieraille kiintoisia makuja ja raaka-aineita.

Tosiaan, sitä tuppaa helposti unohtamaan hyvät klassikot, kun juoksee kokeilemassa uusimpia ravintoloita.

Jaana kirjoitti...

aleksi, noihin Juuren nakkeihin oli kuulemma laitettu mm. porkkanaa, palsternakkaa ja punajuurta. Massa ei ollut ihan sileää, vaan joukossa oli pieniä sattumia. Voisi kyllä yrittää tehdä noita itsekin.

Aila, no ei nyt ihan niinkään. Nämä olivat ehdottomasti parhaita lihattomia makkaroita, joita olen konsaan syönyt. Eli ei sotketa possuja tähän :-)

merituulilindstrom, kiitti :-) Se Juuren sapaslista tekisi kyllä joskus mieli vetää kokonaan ja jättää pääruoat & jälkkärit paitsioon.

Riitta kirjoitti...

Himpura, kasvismakkarat kuulostavat superhyviltä! Tosiaan, uskon että hakkaavat soijanakit mennen tullen ja vielä toiseenkin suuntaan...

sauvajyvänen kirjoitti...

Juuri on edelleen ykkössuosikki ravintoloista, vaikka muitakin lemppareita on. Mutta Juuri on se ensimmäinen, jossa tajusin että hei, ravintolaillallisen jälkeen voi olla ihan hyvä olo!

Jaana kirjoitti...

Riitta, niitä ne nimenomaan olivat - superhyviä!

sauvajyvänen, Juuressa syömisen jälkeen on hyvä olo aika monella tasolla :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...