22. heinäkuuta 2013

Ei kai nää mittä tamperelaisii piffei o?

Piipahdin minilomallani pikavisiitillä Suomen Turussa, missä nautin ihanan illallisen ravintola Smörissä (Läntinen Rantakatu 3). 
Olen käynyt siellä kerran aiemmin lounaalla, mutta sen lisäksi olen päässyt parina kesänä herkuttelemaan Smörin Taste of Helsinki-kojulla, jonka tämänvuotisista tarjoomuksista huikea graavikuha-annos oli mielestäni festareiden parasta antia.
Kaltaiselleni sudeettisavolaiselle länsimurteiden ymmärtäminen on tuuripeliä, joten ilahduin kovasti Turun Sanomien kesäliitteessä olleesta paikalliskielestä suomeksi käännetystä ravintolasanastokoosteesta. Harjoittelin erityisesti tuota lihan alkuperään liittyvää kysymyslausetta uutterasti, mutta smöriläisten puheesta sai onneksi selvää ilman opastakin.
Ennen varsinaisia sapuskoita natustelin keittiön tervehdyksenä naudanlihatartaria ja sipulia jännällä amarantin lehdellä. 
Alkuruoaksi valitsin luomukaritsasta tehtyä makkaraa ja kesäkaalia. Kokonaisuus oli maukas ja karitsan kaveriksi suositeltu Vallaromin Pinot Nero 2007 oli täysosuma.
Ravintolan ulkopuolella olleen kyltin mukaan päivän kala oli ahventa, mutta ahvenille persot turkulaiset olivat syöneet ne loppuun ja minun "piti tyytyä" siikaan, joka oli kyllä todella namia. Myös perunoissa, kukkakaaleissa ja broccolineissä sekä maut että kypsyysasteet olivat täydellisiä. Annoksen kruunasivat kesäinen tilli-voikastike ja Weingut Ökonomierat Rebholzin Riesling Kabinett Trocken 2011.
Jälkkäriksi otttamani raikkaat mesiangervo- ja ruususorbetit olivat aivan emähyviä. Mustikat, vadelmat ja valkoherukat komppasivat sorbetteja onnistuneesti. 

Syömiset ja juomiset (alkudrinksu, pari lasia viiniä ja espresso) maksoivat 76 euroa. Yhtään liioittelematta voisi sanoa, että Smörissä hinta ja laatu ovat kertakaikkiaan loistavassa balanssissa. Kulinaarimuruja  Smör. 

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...