30. kesäkuuta 2017

Riippuvuutta aiheuttava chilihillo

Alkukeväiseltä Kuopion retkeltäni sain paikalliselta kafrultani kotiintuomisiksi läjäpäin kuivattuja sieniä sekä pari eksölenttiä reseptiä. Herkullisesta savusilakkatahnasta naputtelen postauksen myöhemmin, nyt laitan jakoon tämän koukuttavan chilihillon ohjeen.
Voit käyttää hilloon juuri sen värisiä paprikoita kuin haluat. Chilien ja jalapeñojen määriä saat justeerata oman sietokykysi mukaan, mutta tuossa alla olevan listauksen tykötarvemäärät olivat aika passelit meikäläisen makuun (enkä siis todellakaan ole niiden helvetin lieskoja iskevien seitsemän pääkallon chilisoossien ystävä). Ohjeen mukaisista aineksista syntyy noin litran verran hilloa.

Chilien äkäisyyttä voit vähentää myös poistamalla siemenet sekä paljon kapsaisiinia sisältävät valkoiset osat. Mutta jos pelihousut kestävät, niin laita siemenet ja kaikki muutkin roippeet joukon jatkoksi kattilaan vaan.

Tarvitset hillon säilytystä varten kannellisia lasipurkkeja. Sekä purkit että kannet olisi hyvä steriloida ennen käyttöä keittämällä niitä 10 minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Ja chilit kannattaa sitten pilkkoa muovihansikoiduin käsin, että vältyt muutaman päivän kestävältä vasemman käden kihelmöinniltä. Terv. nimim. "Ite tietty pilkoin paljaalla"
Savolaistoverini maistatti omaa hilloaan vuohenjuuston kanssa, mutta olen todennut sen toimivan melkein juuston kuin juuston lisukkeena. Erityisen ihanaa se on paistetun halloumin kyljessä, puhumattakaan tooooooodella kypsästä briestä tai haisevimmista pehmeistä (valko- tai punahome)juustoista. Kovista juustoista chilihillotestin ovat läpäisseet ainakin manchego ja pecorino.

Olen addiktoitunut chilihilloon aika vahvasti. Juustojen ohella olen nauttinut hillosta paahdetulla leivällä, paistettujen munien kanssa, ylikypsän possunkyljen kaverina, osana tapasvalikoimaa, erilaisissa salaateissa, kiinalaisittain maustetun nyhtöpossun kanssa baon täytteenä, vaniljajätskin (kyllä!) kanssa - mahdollisuudet ovat loputtomat! Kaurapuuroon sitä en ole laittanut, mutta ne saattaisivat olla aika hyvä makupari.
Tarvitset:
3 punaista paprikaa
5 jalapeñoa
2 punaista chiliä
1 dl omenaviinietikkaa
5 dl hillosokeria

Tee näin:
Pilko paprikat ja chilit niin pieniksi kuutioiksi kuin kykenet. Poista siemenet ja chilien sisällä olevat valkoiset osat, jos haluat vähentää tulisuutta. Ja käytä pilkkoessasi niitä muovihanskoja!

Laita paprika- ja chilikuutiot kattilaan ja lisää joukkoon etikka. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista muutaman minuutin ajan.

Lisää hillosokeri kattilaan ja sekoita hyvin. Anna seoksen kiehua hissukseen noin 10 minuutin ajan.

Lusikoi hillo steriloituihin purkkeihin. Laita kannet purkkien päälle, mutta älä kierrä niitä vielä kiinni.

Kun purkit ovat jäähtyneet, kierrä kannet kiinni ja siirrä purkit jääkaappiin.

1 kommentti:

Hautsi kirjoitti...

Olet oikeassa, tähän jää koukkuun!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...