1. elokuuta 2007

Kurkunleikkausta

Vaikka ääni kähisee vielä vienosti, on taudin selkä taittunut. Nielu ja vainu toimivat, nuhakin on asettunut. Kurkkukivun voittaneelle tuottaa perverssiä tyydytystä käydä siivuttamaan avomaankurkkuja.

Näiden valkosipulisten etikkakurkkujen ohjeen olen saanut liki parikymmentä vuotta sitten lapsuudentoveriltani, enkä ole sen koomin muita säilökurkkuohjeita juurikaan vilkuillut. Nämä ovat todella koukuttavaa kamaa etikkaisten suolakurkkujen ystävälle. Itse tykkään enempi nimenomaan etikkakurkuista, myös venäläistyyppiset hapankurkut ovat ihania. Makeat suolakurkut jätän muiden syötäviksi suosiolla.

Tässä ohjeessa nesteenä käytetään reilusti hapokasta perinteistä vissyä. En ole varma, johtuuko valmiiden kurkkujen koostumus juuri vissystä, mutta joku taika ja vaikutus sillä lopputulokseen on. Vissy kannattaa lisätä liemiaineksiin viimeisenä, sihinäreaktio on kokemisen arvoinen.
Tarvitset:
2 kg avomaankurkkuja
1 l kivennäisvettä
4 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
½ dl suolaa
2 rkl sinapinsiemeniä
nipun tilliä
valkosipulia (perinteisiä 1-2 kpl, yksikyntisiä 3-5 kpl)
kannellisen astian, johon kaikki em. ainekset mahtuvat
lasipurkkeja

Tee näin:
Huuhtele ja viipaloi kurkut.

Sekoita muut ainekset astiassa (kattilassa, ämpärissä tms.). Jos käytät kynnellisiä valkosipuleita, puolita kuoritut kynnet. Yksikyntiset voit leikata neljään osaan.

Lisää kurkkuviipaleet liemeen ja sekoita hyvin. Tässä vaiheessa voi tuntua, että lientä ei ole tarpeeksi peittämään viipaleita. Ollos huoleti, sillä kurkuista irtoaa sen verran reippaasti nestettä, että eipä aikaakaan kun viipaleet lilluvat jo tosi väljässä liemessä.

Aseta astian kansi paikoilleen ja anna kurkkujen muhia liemessä kolmen päivän ajan. Sekoita satsia välillä.

Lasipurkita kurkut ja säilytä niitä jääkaapissa. Jos olet kovasti perso rapsakoille, valkosipulisille etikkakurkuille, niin tee kerralla tupla-annos.

35 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Ves kielellä katselen KURKKUJA! Itse keittelin ensimmäistä kertaa raparperista hilloketta, tai sellaista omenasoseenkaltaista tuotetta siitä tuli, ja meinaan ihan innostua tuosta säilömisestä. Pian on uusi tulokas saapumassa keittiööni, nimittäin bränkkäri JÄÄKAAPPIPAKASTIN! Joten kelpaa sitten pakastella ja säilöä uudella innolla. :-) Nykyinen vanha ei pidä jäätelöäkään kylmänä... Viimenen hetki uusia tai kuAlen ruAkamyrkytykseen. Huomenna meen muuten Simpsonit tsiigaa :-D

Tusla kirjoitti...

Nyt iskee kyllä säilömisvimma minullekin! Tuo vissyjuttu kuulostaa aika vinhalta eli taidan kokeilla tätä ohjettasi, kunhan vaan ehdin säilömispuuhiin tältä kesälomailulta.

Jaana kirjoitti...

Muuli, soseutus on antoisaa! Muistan joskus tehneeni luumusosetta sellaisella ohjeella, jonka mukaan luumut keitettiin kivineen päivineen. Ohjeessa painotettiin, että luumut tulisi laskea tarkasti ennen keittelyn aloittamista, sillä prosessin loppuvaiheessa kivet piti noukkia soseesta pois. Löysin vain 99 kiveä, vaikka IHAN VARMASTI laitoin kattilaan sata luumua!

Mä meen tänään kattomaan Tuntemattoman sotilaan Suokkiin :-) Pääsetkös muuten piknikille ensi perjantaina?

Tusla, vissy toimii tuossa ohjeessa. Ja se sihinä on vinkeää :-)

arleena kirjoitti...

Olipas hyvältä kuulostava kurkkujen säilöntäohje. Huomenna heti menen torille ja ostan niitä avomaankurkkuja ja laitan ne ohjeesi mukaan.

Meri, Helsinki kirjoitti...

V-S, ilmeisestikin pääsen piknikoimaan, jos vain olen suoraan sanottuna suurin piirtein hengissä työviikon jälkeen, kun matkustan vielä vuoron päätteeksi Helsinkiin. Ehtinen paikalle vasta seitsemäksi enkä taatusti ehdi kokkailla, mutta rahalla saa ja hevosella pääsee. Tällä kertaa tärkeintä ei ole ruoka vaan teidän kaikkien tapaamisenne, kuulostaa niin mukavalta. :-)

Simpsonit oli ihan huippu! Enkä oo edes oikein fani kun en juuri töllöä avaa. Kaik hyvän elokuvan elementit kohillaan, nauratti, itketti ja nauratti.

Jaana kirjoitti...

Arleena, omat kurkkuni ovat jo purkitusta vaille valmiit. Ja maku on aivan mieletön!

Muuli, minäkin pääsen paikalla tod. näk. vasta kuuden-seitsemän aikoihin, mutta parempi myöhään kuinei silloinkaan :-)

Meri, Helsinki kirjoitti...

V-S, ohhoh, taas olen säilömispuuhissa, mua ei liene tarkoitettu tähän. Yritän tehdä tässä herukkahilloa, mutta enpä tiedä. Keitto taitaa tulla :-D En oikein ymmärrä säilömisen syvintä luonnetta tms. Ehkä se tästä vähitellen aukeaa :-I t. tanssiorkesteri Ylimuuli Mukkelis ja Kiristyvät Hampaat

Jaana kirjoitti...

Parempi keitto kuin hyytelö? Kyllä on bändillä vetävä nimi :-D

Anonyymi kirjoitti...

Auts,hyvältä kuulostaa! Opastatko kompastelevaa vielä: siis - lientä ei keitetä mitenkään; miten kauan luulisit, että kurkut jääkaapissa säilyvät (jos ei niitä joku heti nautiskele...). Ja kolmen päivän muhimisaika jääkaapissa vai huoneenlämmössä?
Ja purkitettaessa mukaan tuupataan lientä niin paljon kuin mahtuu? Näitä kurkkuja pitää ehdottomasti kokeilla, ovat sen verran kovia kehuja saaneet!

Jaana kirjoitti...

Lientä ei keitetä, ainekset vaan sekoitetaan keskenään (vissy viimeisenä, niin sihisee :-)

Valmiit kurkut säilyvät jääkaapissa tai kellarissa kunnes ne syödään. Liemessä on sen verran etikkaa, että ihan äkkiä kurkut eivät pilaannu. Ne loppuvat ensin.

Muhittelu tapahtuu huoneenlämmössä, oma kurkkukattilani pönötti tskipöydän kulmalla. Kun törppö on näkyvillä, niin sitä muistaa paremmin hämmennellä ohikulkiessaan

Purkitusvaiheessa lientä mukaan niin paljon kuin purkki antaa periksi!

Onnea matkaan :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kiitos!! ehdottomasti kokeiluun! Varmaan lienee joku hyvä vaikutus myös reseptissä olevan perinteisen kivennäisveden natrium-pitoisuudella. Helteistä jatkoa! toivottelee TiV

Rosmariini kirjoitti...

Just sihisi täälläkin! Hillitöntä. Nyt kun vaan tulisi pikapikaa perjantai, niin pääsisi purkituspuuhiin.

Jaana kirjoitti...

Kolminkertainen eläköön-huuto kautta maan sihiseville kurkkupurkeille :-D

Anonyymi kirjoitti...

Tyhmä kysymys ehkä, mutta voiko tavallisista kurkuista tehdä näitä säilykkeitä?

Eräs Saara kirjoitti...

Kysyin ensin Pastanjauhajilta mutta kysynkin täältä!

Minulle väitettiin, että kurkkuja voi säilöä myös ilman etikkaa. Miten muka?

Jaana kirjoitti...

hmm, miksei tavallisiakin kurkkuja voi käyttää tähän. Kurkku on kurkku on kurkku?

Eräs Saara, etikattomia kurkkuja valmistetaan ainakin maitohappokäymisteitse (kai noin voi sanoa?). Samaan tyyliin tehdään esim. hapankaalia. Itse en ole koskaan maitohappokäyttänyt (taas kyseenalainen termi) kurkkuja, koska ostohapankurkut ovat erittäin okei :-)

Antti Vettenranta kirjoitti...

Mäkin laitoin tänään satsin tulemaan. Kiitos reseptistä!

Jaana kirjoitti...

Kurkkupurkit sihisevät kuin kotiviinipänikät 1990-luvun laman aikoihin :-)

Valtakunnassa kaikki hyvin!

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan se normaalia, että valkosipulit muuttuvat osittain vaalean sinisiksi? Minulla kävi näin. Kurkut on kyllä hyviä.

oliivia kirjoitti...

Näitä ei kerta kaikkiaan voi ohittaa, niin moni on jo ehtinyt kehumaan... tyrkkäsin juuri ämpärillisen kellariin muhimaan, kunnes luinkin täältä että saisi muhia huoneenlämmössä. Siinä se taas nähdään että kannattaisi lukea ohjeet ensin :) No niin, kipinkapin ämpäri takaisin yläkerroksiin ja voikeittiön valtakunnassa kaikki hyvin.
Perjantaina palaan sitten kertomaan mausta!

Marikki kirjoitti...

Voi kurjaa. Löysin tälläisen vasta nyt kun avomaakurkkukausi alkaa olla ohi. Juu, kyllä niitä meidän piskuisesta kyläkaupasta vielä löytyisi, mutta eivät ole kovinkaan valioyksilöitä vaan pehmeähköjä ja nahistuneita. Jos mummo ei tänä vuonna maustanut kurkkujaan, niin täytyy tarpoa kaupan purkkien kera kotiin. Tätä kokeillaan sitten ensi vuonna, varmasti.

Jaana kirjoitti...

Heli, sinisyys on mielenkiintoinen piirre... voisikohan se johtua käyttämästäsi astiasta?

Oliivia, kai kurkut olisivat kellarissakin tekeytyneet? Sinne vaan on pidempi matka purkkia hyrskyttelemään, mutta hyötyliikunta on hyväksi ihmiselle :-)

Miu, jollekin jo aiemmin kommentoin, että miksei noita voisi tehdä tavallisistakin kurkuista?

Etikattomien kurkkujen kyselijöille tiedoksi, että uusimmassa Glorian Ruoka &Viini-lehdessä (6/2007) on hapankurkkujen teko-ohjeistusta.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Nyt on tavan kurkut sihisemässä, eipä siinä kuin hetki mennytkään siirtyä suunnitteluasteelta toteutukseen ;-)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Siis pitikö näiden antaa tekeytyä huoneenlämmössä vai jääkaapissa?!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Munkin valkosipulit oli muuttuneet osin sinisiksi?! Kummaa. Hyviä ovat silti, vahvoja kuin penteleet ja saavat jopa viisprossasen yökköKadett-juuston maistumaan. IHMEkurkut. Mahtii. Kiitos.

Milla kirjoitti...

Aivan älyttömän hyviä kyllä tulee! Ei yhtään makeita vaikka sokeria onkin reseptissä aika paljon. Justiinsa sopivia ainakin mun makuun. :)

Jaana kirjoitti...

Milla, kiva kun tykkäsit :-) Omat kurkkuni ovat tältä syksyltä tekemättä. Vieläköhän sitä ehtisi...?

Tarja kirjoitti...

Kurkut muhimassa, koemaisteltu hipenen, huoemnna purkkiin :) Kiitos loistavasta ohjessta.

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä Tarja, kiva että maistuvat.

Pitäisi oikeastaan itsekin ryhtyä säilökurkkuhommiin.

Kipparin morsian / Minka kirjoitti...

Ensimmäistä kertaa tein ja jestas sentään, että ovat hyviä! Eka purkki menee sellaisenaan.

Jaana kirjoitti...

Minka, mahtavaa että maistuvat :-) Mulla on suunnitelmissa laittaa kurkkupönttö pöhisemään ensi viikolla.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä loistavasta ohjeesta!
Eka satsi syöty parempiin suihin, toinen maistuu vielä paremmalta, en tiedä johtuuko siitä että laitoin hienonsuolan puutteessa merisuolaa morttelin kautta, vai siitä että lisäsin hieman valkosipulin määrää. Ekassa satsissa 1 valkosipuli= n. 8 kynttä, toisessa 1½.
Molempiin satseihin olen lisännyt myös mustaherukan lehtiä, olisiko jotain vaikutusta lopputulokseen... tai sitten ei ;)
Linkkiä tähän reseptiin olen kaikille kurkkuja maistaneille auliisti jakanut, on saavuttanut suurta suosiota.
Ja kiitos muutenkin mainiosta blogista, olen melkein koukussa.
T. Anne

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä Anne, kiva kuulla että kurkut maistuivat!

Oma satsini alkaa myös olla lopuillaan, täytynee tehdä vielä yksi pöntöllinen kun avomaankurkkuja vielä saa.

Rosabella kirjoitti...

On taas se aika vuodesta, että tämä mahtiohjeesi pääsee käyttöön! Cittarissa oli ainakin eilen avomaankurkut euron kilo. Tuskin maltan odottaa näitä ihania rapsakoita herkkuviipaleita...Hyvää kesän jatkoa ja kiitos tästä(kin) ohjeesta!

Jaana kirjoitti...

Rosabella, kiitos kurkkumuistutuksesta ja hyvää loppukesää myös sinulle :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...