26. heinäkuuta 2007

Hyvä bore

Eilen tein ystäväni kanssa aikamatkan viime vuosituhannelle. Olimme Kuudennella linjalla Kesä 1987-tapahtumassa, jossa Kelpo Pojat ja Clifters kuulostivat aivan yhtä hulppeilta kuin 20 (!) vuotta sitten.

Erityisesti Kelppareita oli ihana nähdä pitkästä aikaa livenä, äijät kun keikkailevat kovin harvakseltaan. Nuoren Tomi Kontion omituisenihanat lyriikat vain paranevat aikain saatossa. Timanttinen keikka, kertakaikkiaan!

Ennen nostalgia-aallon harjalle nousemista ravitsimme itsemme katkarapu-riisinuudelisalaatilla (sekä keskioluella ja lonkerolla, joita siemailimme myös raitiovaunumatkalla hilupilttuuseen - hyi meitä!).

Pakastekatkarapujen sulattamismetodit jakavat mielipiteitä. Yleensä olen edustanut pussi-kuumaan-veteen-sulamaan -koulukuntaa tai TOSI kiireessä sulattanut rapurallaat siivilässä juoksevan kuuman veden alla. Tällä kertaa noudatin rapupussin ohjeistusta ja sulatin katkoja "jääkaapissa 8-10 tunnin ajan." Käytännössä sulatusprojekti venähti likemmäs 20 tuntia, mutta pinkkien pikku bumerangien koostumus ja maku olivat erilaisia kuin ennen. Maku oli ravumpi. Ja merempi.
Salaattiin tarvitset:
125 g riisinuudeleita
180 g pakastekatkarapuja
punasipulin
10 sentin pätkän kurkkua
mangon
seesaminsiemeniä

Kastikkeeseen tarvitset:
½ dl appelsiinimehua
½ dl miedohkonmakeaa chilikastiketta (itse käytin Lingham's Regularia)
1-2 tl raastettua inkivääriä
pienoisen lorauksen seesamiöljyä
reilun ripsauksen suolaa

Tee näin:
Sulata pakastekatkat haluamallasi tavalla.

Sekoita kastikeainekset. Seesamiöljyn kanssa kannattaa olla varovainen, sen maku on melko voimakas! Anna soossiainesten totutella toisiinsa sen aikaa, kun touhuat muiden ainesten kimpussa.

Viipaloi punasipuli ja ripottele viipaleille hieman suolaa. Se rentouttaa sipulit mukavasti.

Keitä litra vettä kiehuvaksi, ota kattila pois liedeltä ja lisää nuudelit kuumaan veteen. Liottele nudikoita muutaman minuutin ajan, hämmentele välillä. Huuhtele nuudelit kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Sekoita kastike nuudeleihin.

Kuori ja paloittele mango. Puolita kurkku pituussuunnassa, puolita syntyneet puolikkaat niin ikään pituussuunnassa. Leikkaa siemenet pois (syö todisteet) ja paloittele kurkut noin sentin pätkiksi.

Sekoita sulaneet katkaravut, sipulit, mangot ja kurkut nuudeleiden kanssa. Ripottele joukkoon reippaalla kädellä seesaminsiemeniä. Valmista tuli!

Käypä muuten antamassa äänesi kesä-heinäkuun ruokahaastesuosikillesi. Äänestäminen kannattaa aina!

2 kommenttia:

Sammakko kirjoitti...

Jos tulee kiirus, niin katkaravut kannattaa sulattaa kylmässä vedessä. Eivät kuivu sillä lailla, kuin jos kuumassa tai lämpimässä vedessä sulattaa. On tullut kokeiltua molempia tapoja...:)
Nykyään annan katkarapujen lillua aikansa kylmässä vedessä, veden vaihdan pariin otteeseen. Yllättävän nopeasti ne tällä lailla sulavat!

Välispiikki kirjoitti...

Siis ravut ihan kokonaan ilman pussia kylmään veteen sulamaan? Tätä ei ole vielä tullut kokeiltua, kaikkea muuta mahdollista on kyllä testattu :-) Eivätkös elävät katkatkin uiskentele aika hyisissä vesissä?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...