7. heinäkuuta 2007

Kesä keitossa

Päivätolkulla on tehnyt mieli kesäkeittoa ja tänään sain aikaiseksi lähteä torille. Kesäkeittotarpeet on nimittäin ostettava torilta, muuten sopasta ei tule oikean makuista. Ei vaan tule. Ja toriostosten lomassa täytyi tietty juoda maailman parhaat lihiskahvit.

Mummolan vintiltä on huusholliini kulkeutunut erinäinen määrä 1940- ja 1950-lukujen keittokirjoja. Juuri niitä, joissa kokkailu aloitetaan laittamalla tulille kymmenen litran kattila ja kilo voita. Ja kasvisruokien keskeisiin raaka-aineisiin kuuluu liki poikkeuksetta siivu tai pari silavaa. Hyvä meininki.
Kauppiaitten Kustannus Oy:n vuonna 1958 julkaisema Ruutu-Ruokia pitää sisällään "monipuolisen valikoiman arki- ja juhlaruokien ohjeita." Sieltä löytyi myös perinteinen keskikesän keiton resepti, jota noudatin melko orjallisesti mausteita lukuunottamatta (käytin standardisuolan sijasta sitruunasuolaa ja liemikuution sijasta kasvisfondia). Retiisit olisi ihan luvan kanssa voinut korvata pinaatilla, mutta tällä kertaa soppaan solahti kauniin punaisia retiisejä.
Tarvitset:
2 pientä kukkakaalia
litran herneitä
2,5 dl sokeriherneitä
4 porkkanaa
nipun retiisejä
1½ l vettä
2 rkl kasvisfondia
(sitruuna)suolaa
valkopippuria
3 rkl vehnäjauhoja
keltuaisen
desin kermaa
50 g voita

Tee näin:
Riivi herneet ja lohko kukkakaali. Keitä herneiden palkoja sekä kukkakaalin kantaa ja lehtiä, niin saat liemeen muhevaa makua.

Paloittele porkkanat ja retiisit. Puolita sokeriherneet.

Siivilöi liemestä palot ja lehdet. Lisää liemeen herneet, kukkikset, porkkanat, retiisit ja sokeriherneet. Keitä kypsiksi.

Sekoita jauhot kylmään vesitilkkaan ja suurusta keitto seoksella. Anna kiehua tovi.

Mausta soppa fondilla, (sitruuna)suolalla ja valkopippurilla. Suurusta soppaa vielä kermaan vatkatulla keltuaisella. Lisää lopuksi voi.

5 kommenttia:

ylimuuli kirjoitti...

Söin männä viikolla parasta koskaan maistamaani kesäkeittoa! Enpä olekaan ko. herkkua saanut varmaan viiteentoista vuoteen. Ihanan kermaista ja herkullista, tätä reseptiä aion lainailla :-P

oliivia kirjoitti...

Aah ja voih, kunnon kesäkeitto on kyllä herkkua! Anoppi valmistaa niiiin herkullista (oman maan kasviksista), että issekseen en ole uskaltautunut kilpasille...
Tällä voisin kyllä kokeilla, ja ainekset torilta tottakai, kun ei ole omaa maapalasta, eikä oikein kasvatustaitojakaan!

Välispiikki kirjoitti...

Muuli, tämä ohje on siitä kiva että siinä ei ole perunoita. Potut pottuina!

Oliivia, olen saanut entisen asuntoni parvekeolosuhteissa kasvatettua mm. papuja ja tomaatteja. Kasteluun ynnä muihin huoltotoimiin tuhraantui vaan niin vietävästi aikaa, että nykyään maksan suosiolla siitä että joku tekee likaisen työn puolestani :-)

Enk kirjoitti...

Hienolta kuulostaa ja näyttää tämä kesäkeitto! Niin kuin oliivia, (ex-)anoppini kesäkeitto oli niin maukasta, etten ole uskaltanut muuttaa sitä miksikään. Pitäisi kokeilla tää versiota, kun vesi jo
nousi kielelle :D

Välispiikki kirjoitti...

Haastakaa vaan rohkeasti nykyisten sekä ex-anoppien kokkailut, se on jopa suotavaa :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...