15. elokuuta 2007

Solanum melongena

Tuttavallisemmin munakoiso, skudaa *sanoo koison puolesta käsipäivää*

Höpsähdin marinoituun munakoisoon joskus kauan kauan kauan sitten Kaivohuoneen sunnuntaibrunssilla. Monkey see monkey do eli kehittelin eväästä oman versioni, jossa oli alkuperäiseen verrattuna pikkuisen enemmän potkua.

Tässäkin ohjeessa koisoa itketetään suolalla. Sen väitetään poistavan kitkerää makua, mutta suolauksen lähempänä totuutta oleva tarkoitus lienee nesteen poistaminen ja rakenteen pehmentäminen. Oli miten oli, minun suussani myös itkettämättömät munakoisopöperöt maistuvat makoisilta.

Ja sitten "Faktaa vai fiktiota"-osuuteen! Eräs miespuolinen kokinretale intti meikäläiselle, että munakoison kitkeryyden aiheuttaa nikotiini ja että koisonperhana olisi muka maailman nikotiinipitoisin kasvi heti tupakan jälkeen! Pitäneeköhän paikkansa, sanokaas viisaammat?

Marinoitu munakoiso maistuu salaateissa, ruokien lisäkkeenä tai sellaisinaan esim. hyvän maalaisleivän kanssa. Ja hyvältä maistuukin!
Tarvitset:
pönäkän munakoison
suolaa
reilun puoli desiä oliiviöljyä
vajaan puoli desiä balsamicoa
aavistuksen seesamiöljyä
valkosipulinkynnen
chiliä

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Leikkaa koiso noin puolen sentin ohuisiksi viipaleiksi ja puolita ne. Levitä munakoisopuolikuut leivinpaperoidulle uunipellille ja ripottele niiden päälle suolaa.

Marinadin sekoitus onnistuu helpoiten kannellisessa lasipurkissa. Laita purkkiin öljyt, balsamico sekä pieneksi pilputut valkosipuli ja chili (jota saa taas lappaa mukaan omalle sietokyvylle sopivan määrän). Kierrä kansi kiinni ja sheikkaa ainekset shekaisin purkkia villisti hyrskytellen.

Tyrkkää koisot uuniin noin puoleksi tunniksi suolineen päivineen. Viipaleenpuolikkaiden tulee laiskistua ja ruskistua, palamaan heitä ei pidä päästämän.

Siirrä rentoutuneet solanum melongenat hiukan jäähtyneinä marinadin joukkoon ja ravistele purkkia ankaralla kädellä. Lämpimät koisot imevät lientä ihanasti sisuksiinsa ja niille kylvetty suola maustaa vastavuoroisesti soossin. Täydellinen vaihtokauppa!

Anna yhdistettyjen ainesten jäähtyä kunnolla ennen kuin siirrät ne kylmään. Koisot ovat herkuttelukunnossa muhittuaan yön yli jääkaapissa.

4 kommenttia:

Nimril kirjoitti...

Vähän googlattuani:

Nyt on tainnut mennä puurot ja vellit sekaisin. En jaksanut etsiä mikä sen kitkeryyden aiheuttaa mutta munakoison ainesosaluettelosta löytyy kyllä B3-vitamiini eli niasiini. Tämä niasiini näyttäisi olevan nikotiinihappoa ja nikotiiniamidia. Tälle aineelle on päivittäinen saantisuositus ja sitä on paljon mm. perunassa. Koska nikotiinia tuskin jokainen tarvitsee hengissä pysyäkseen nämä kaksi (tai paremminkin kolme) ainetta tuskin ovat yksi ja sama asia.

Välispiikki kirjoitti...

Kiitos googlauksesta! Joihinkin kokkeihin ei vaan voi luottaa :-)

Polkkapossu kirjoitti...

Kokkeihin ei voi luottaa sitten pätkääkään :)

Välispiikki kirjoitti...

Niinpä. Mieskokkeihin :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...