19. elokuuta 2007

Länsi-Afrikkaa lautasella

Eilen vietimme ystävien ja kylänmiesten sankalla joukolla suomalais-senegalilaista elämänlahjajuhlaa. Juhlinnan kohde, kesäkuun alussa syntynyt hurmaava pikkumies, käyttäytyi esimerkillisen hienosti läpi bileiden. Ohjelmassa oli kauniita puheita (itkijänainen minussa pääsi taas muutaman kerran irti), musiikkia, tanssia ja aivan valtavasti herkullista ruokaa.
Vauvan kunniaksi oli teurastettu kaksi lammasta, joista valmistetuista emähyvistä pöperöistä kesteissä nautimme. Toinen oli tomaattipohjainen ja kiukkuisempi, toinen lempeämpi. Molemmissa oli lampaan lisäksi riisiä ja vihanneksia.
Tarjolla oli myös tomaatista, kurkusta ja paprikoista tehtyä salaattia, jonka kastike oli mukavan kirpeää.
Ruokiin sai halutessaan lisää hönkää stydillä chilisoossilla, jonka tulisuus ei ollut kuitenkaan mitään habaneron poltteen rinnalla. Ay caramba!
Näissä kekkereissä kukaan ei taatusti jäänyt nälkäiseksi, sillä uusia ruokia kannettiin keittiöstä pöytään rivakkaa tahtia. Toiseen kattaukseen ilmestyi uppopaistettua kalaa, jonka sisuksissa oli ärtsyä maustetahnaa.
Kalan kavereina haarukoitiin mm. maapähkinävoilla maustettua riisiä sekä paistettua kasvissekoitusta, jossa oli ainakin kaalia ja maniokkia.
Makeaa osastoa edusti sultana-rusinoilla koristeltu hirssivanukas, jota syötiin jogurtin kera. Jogurttia tarjoiltiin myös hedelmäsalaatin kanssa.
Kakkuakin oli, täytteenä reilusti mustikoita.
Käydessäni kyökin puolella kiittämässä ruokahuollosta vastannutta daamikolmikkoa, havaitsin liedellä kiinnostavaa porinaa: mausteista maksaa ja munuaisia. Niiden menekistä juhlakansan parissa kokit eivät olleet olleet ihan saletteja, joten tämä laji oli jäänyt keittiöön. Harmi, sillä se maistui hyvälle.

Palan painikkeeksi arvailimme pakettien sisältöjä Laulavan Kummin vetämässä lahjojenavausseremoniassa - varmoista veikkauksistamme huolimatta juhlakalu ei saanut lasten kuolapyyhkeitä eikä jäniskuvioisia jäystimiä oranssein merkein.

Kiitos järjestäneelle seuralle ikimuistoisesta siirtymäriitistä! Saakoon Onni elää, saakoon Onni viisautta!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa taivaalliselta!

Jaana kirjoitti...

Ja mautkin olivat taivaallisia! Eilen tuli tosiaan tankattua joka sorttia ja tänään on pärjännyt aika pienin eväin :-)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Nämä afrikan herkut ovatkin jääneet vähemälle kokeilulle. Pitäisi kyllä tutustua kyseiseen ruokakulttuuriin ja maustamistapoihin vähän lisää. Vaikuttaa sen verran hyvältä =)!

Jaana kirjoitti...

Suosittelen! Omaan suuhuni sopivinta oli maapähkinävoilla, chilillä ja jonkinmoisella aromivahventeella maustettu riisi. Pitää kokeilla, saako siitä itse tehtyä yhtä hyvää :-)

Junakohtaus kirjoitti...

Aika hianoo:)

Jaana kirjoitti...

No helkkari, en oo ennen ollut bileissä, joita varten on teurastettu kaksi lammasta! Äreetä!

Junakohtaus kirjoitti...

... mutta hyvä oli syykin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...