13. heinäkuuta 2013

Haukiburgeri 2.0

Hauki on hienon makuinen kala. Monet pelkäävät hauen ruotoisuutta, mutta se ei ole ongelma jos kalan tehosekoittaa tai blenderöi mössöksi, josta voi valmistaa pihvejä, pullia tai mureketta.

Olen blogannut pari vuotta sitten yhdesorttisesta haukihampurilaisesta, mutta tällä kertaa yritin saada aikaan samanlaisia haukiburgereita, joita kirkkonummelainen Bistro O mat tarjoili taannoisessa Taste of Helsingissä.

En tavoittanut ruokafestareiden burgerista fenkolin makua, vaikka se menun mukaan olikin yksi evään tykötarpeista. Jätin siis omasta kokeilustani fenkolin kokonaan pois.

Pihvit työstin reseptillä, johon pöllin ideoita niin silläsipuleilta (vaahdotettu valkuainen) kuin Soul Kitchenistäkin (valkopippuri). Sämpylät paistelin Pumpkin Jamin ohjeella (tein tosin vain kuuden sämpylän taikinan).

Tuli ihan törkeen hyviä burgereita.
Sämpylöihin tarvitset:
2 dl maitoa
25 g hiivaa
250 g vehnäjauhoja
20 g huoneenlämpöistä voita
suolaa
seesaminsiemeniä

Sitruunamajoneesiin tarvitset:
munankeltuaisen
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl sitruunanmehua
lirauksen (riisiviini)etikkaa
suolaa
valkopippuria
noin desin öljyä
puolikkaan struunan raastetun kuoren

Haukipihveihin tarvitset:
300 g haukea
desin kermaa
munanvalkuaisen
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen

Lisäksi tarvitset:
salaattia
ruohosipulia
perunalastuja

Tee näin:
Sekoita sämpylöiden ainekset seesaminsiemeniä lukuunottamatta kulhossa. Vaivaa taikinaa parisenkymmentä minuuttia ja anna sen levätä puolisen tuntia.

Pyörittele taikinasta kuusi sämpylää ja laita ne leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota puolitoista tuntia.

Voitele sämpylät maidolla ja ripottele niiden päälle seesaminsiemeniä.

Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan.

Tee majoneesi sauvasekoittamalla keltuainen, sinappi, sitruunanmehu, etikka, suola ja pippuri. Lisää joukkoon öljyä ensin tippa kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa jämäköityä, liruta öljyä astiaan ohuena nauhana edelleen sauvasekoittaen.

Mausta majoneesi raastetulla sitruunankuorella ja tarkista suola. Laita valmis majo jääkaappiin ässehtimään siksi aikaa, kun teet pihvit.

Pilko hauki pienehköiksi kuutioiksi ja laita palat blenderiin. Lisää joukkoon kerma ja surraa tykötarpeet tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sähkövatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Kaavi haukitahna vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti. Paista massasta pieni koepala ja lisää mausteita tarvittaessa.

Muotoile haukimassasta kuusi pihviä. Sulata paistinpannulla reilusti voita ja paista pihvit miedolla lämmöllä molemmilta puoliltaan kullanruskeiksi.

Kokoa haukiburgeri sipaisemalla halkaistun sämpylän alaosalle majoneesia sekä silputtua ruohosipulia ja salaattia. Laita salaatin päälle haukipihvi, knölli majoneesia ja sämpylän kansi. Koristele silputulla ruohosipulilla ja tarjoile perunalastujen kanssa.

7 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

näitä jonkunlaisia on varmaan melko pakko tehä itekin :P näyttää iiiiihanalta!

Anna kirjoitti...

Mä olin aivan häkeltynyt miten hyvät burgerit onnistuin tekemään. Hauki on tähän tarkoitukseen ihan mahtava kala.

Jaana kirjoitti...

Hanna, tee! Maku oli melko lähellä Bistro O matin burgeria eli hyvää oli :-)

Anna, hauki ON mahtava kala niin moneen tarkoitukseen!

aleksi kirjoitti...

mun on pitänyt jo pitkään tehä vastaava jossa ois joku silakkapiffi välissä.. muistan sen vaan aina näin koneella

Jaana kirjoitti...

aleksi, ai niin kuin silakkapihvi perinteisenä silakkapihvinä vai silakkamassasta muotoiltuna "silakkamurekepihvinä"?

aleksi kirjoitti...

ihan sellasta perinteistä.. superrapeaaa

Jaana kirjoitti...

...ja majonkin vois maustaa ruskistetulla voilla ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...