15. joulukuuta 2012

Jauhopeukalo etsii paikkaansa

Leipominen ei todellakaan ole leipälajini, mutta silloin tällöin tulee silti yriteltyä jotain. Joskus onnistun kohtalaisesti ja joskus lopputulos on aivan käsittämätöntä scheibaa. Tämä kaurafocaccia on jotain siltä väliltä.

Leivonnassa vierastan ehkä eniten ainesten säntillistä mittaamista. Nykyisen vaakani pienin mittayksikkö on 20 grammaa, joten sitä pienemmät määrät on pakko arvioida lähinnä silmämääräisesti. Jos siis haluaisin pätevöityä mestarileipurina, niin täytyisi vissiin hankkia digivaaka, jolla voisi punnita tykötarpeita gramman tarkkuudella. Minä taidan kuitenkin olla suurpiirteisemmän kokkauksen ystävä.

Focacciaa rohkenin testata, koska olin kuullut monelta luotettavalta taholta, että se on pomminvarma leipä, joka onnistuu vaikka ohjetta pikkuisen tuunaisikin. Ainesten määriä voikin varmaan varioida vähän vapaammin, mutta osaa vehnäjauhoista EI olisi pitänyt korvata gluteenittomalla kauraleipäseoksella.

Vaikka käntystä tuli ihan hyvän makuista, ongelmana oli sen vähäinen kohoaminen. Se johtui konsulttini mukaan juuri tuosta käyttämästäni jauhoseoksesta, jota on vielä runsaasti jäljellä kaurahaasteen jäljiltä (kuten myös kauramaitoa ynnä lukuisia muita kauratuotteita). Seuraavan focaccia-kokeiluni teen kyllä pelkillä vehnäjauhoilla.
Taikinaan tarvitset:
25 g hiivaa
5 dl (kaura)maitoa
4 dl gluteenitonta kauraleipäseosta
4 dl vehnäjauhoja
1½ tl oliiviöljyä
½ tl suolaa

Lisäksi tarvitset:
punasipulin
kalamata-oliiveja
sormisuolaa
oliiviöljyä

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Lämmitä (kaura)maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.

Lisää muut taikinan ainekset maitoon ja sekoita hyvin. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Anna kohota noin puolen tunnin ajan.

Viipaloi sipuli ja halkaise oliivit. Jos käytät kivellisiä oliiveja, niin poista luonnollisesti kivet.

Levitä sipulit ja oliivit taikinan päälle. Sirottele sormisuolaa ja pirskottele oliiviöljyä sipuleiden ja oliivien kavereiksi.

Paista leipää uunissa 25 minuuttia. Anna sen jäähtyä hiukan ennen paloittelua.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Digivaaka on leipurin hyvä kaveri :). Jos hankit, niin ostaessa kannattaa tarkistaa, millaisia pattereita se syö, meidän vanhamme rouskutti tiuhaan tahtiin 8€:n pattereita (sai niitä tosin netistä halvemmalla).

Jaana kirjoitti...

Kiitos vinkistä! En vaan ole vielä ihan varma, haluanko kehittyä leipurina ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Jos hankit vaa´an, niin älä ainakaan osta sitä Lidlistä niin kuin minä tein. Ensimmäinen leipomukseni sillä vaa´alla meni ihan pieleen, vaikka resepti oli mitä parhain. Sitten huomasin, että puolen kilon kahvipaketti sillä vaa´alla punnittuna painoikin vain 350 g. Hintaa sille vaa´alle kertyi vaivaiset 13 euroa, kun Gigantissa vähän vastaava olisi ollut noin 40-50 euroa.

End of story.

Jaana kirjoitti...

Ano, no johan nyt! Vaa'an ostaminenkin on ilmeisesti ihan oma taiteenlajinsa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...