23. heinäkuuta 2012

Nomen est omen

Sukunimeni velvoittamana osallistun vielä näin kalkkiviivoilla kesä-heinäkuun ruokahaasteeseen mahdottoman herkullisilla pienillä ahvenpurilaisilla.

Duunasin ahvenista kisaburgereihin pihvejä pyörittelemällä fileiden paloja raastetun Pecorino-juuston ja korppujauhojen seoksessa. Sitten paistoin ne voissa.

Sämpylät tein Herkun ja koukun loistavaa ohjetta soveltaen (maidon tilalla vettä, normisatsia pienempi taikina) ja muut hampparintäytteet sävelsin niistä tykötarpeista, joita sattui käsillä olemaan.

Yritin olla tappamatta teemaraaka-aineen herkkää makua ja mielestäni onnistuin siinä kiitettävästi: burgereista tuli ihan vahingossa pirullisen hyviä! Ja olivathan ne söötin näköisiäkin.

ahvenburgeri
Sämpylöihin tarvitset:
2 dl vettä
25 g hiivaa
4 dl vehnäjauhoja
20 g voita
1 tl suolaa

Kastikkeeseen tarvitset:
½ dl jogurttia (käytin partaäijää)
½ dl majoneesia
pienen salottisipulin (tai puolet isommasta)
2 rkl kapriksia (+ lirauksen kaprispurkin lientä)
(suolaa)

Lisäksi tarvitset:
punajuuren naatteja lehtineen
50 g Pecorinoa
50 g korppujauhoja
400 g ahvenfileitä
voita paistamiseen

Tee näin:
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon jauhot, pehmeä voi ja suola. Vaivaa taikinaa noin vartin verran ja jätä se lepäämään hellan kulmalle pyyheliinan alle noin puoleksi tunniksi.

Sekoita partaäijä ja majoneesi keskenään. Lisää joukkoon atomeiksi pilkottu sipuli sekä kaprikset (+ liraus kaprispurkin lientä). Sekoita hyvin ja lisää suolaa tarvittaessa. Laita soossi jääkaappiin ässehtimään.

Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele osasista sämpylöitä. Laita sämpylät leivinpaperoidulle pellillä. Anna niiden kohota pyyheliinan alla puolitoista tuntia ja paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Leikkaa punajuuren lehdet irti naateista. Huuhtele lehdet ja ryöppää ne nopeasti. Siirrä lehdet jäähtymään kulhoon, jossa on kylmää vettä. Kuivaa lehdet pyyheliinan välissä.

Raasta Pecorino ja sekoita se korppujauhojen kanssa. Puolita ahvenfileet (pieniä ahvenia ei tarvitse puolittaa) ja pyörittele palasia juusto-korppujauhoseoksessa. Paista kalat rapeiksi voissa pannulla.

Halkaise hieman jäähtyneet sämpylät ja laita niiden väliin kastiketta, punajuuren lehtiä ja paistettuja kalapaloja. Syö nautiskellen.

8 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Sukunimi velvoittaa tosiaan. Tulin juuri ihan loistavalta illalliselta ja minulle tuli taas järjetön mieliteko. Näiden on pakko olla sairaan hyviä! Laitan ongen veteen mökillä ja toivon parasta.

Jaana kirjoitti...

Jos ei Ahti suo antejaan mato-onkien, niin ahvenia voi pyytää myös toreilta, halleista sekä hyvin varustelluista ruokakaupoista ;-)

aleksi kirjoitti...

oonkin ajatellut että pitäis alkaa äijäillä ja mennä onkimaan lauttasaarensillalle.. tässä ois hyvä syy

Jaana kirjoitti...

Oikein aleksi! Pienistä onkiahvenista vois tehdä myös kalakukon.

Unknown kirjoitti...

Wau, ihanalta näyttää!

-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

Jaana kirjoitti...

Haidi, ja maistuu myös!

Liisa kirjoitti...

Onnea ruokahaasteen voittajalle! Sitten vaan uutta haastetta peliin!

Jaana kirjoitti...

No mutta, kiitokset! Pitääpä laittaa mietintämyssy päähän.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...