23. syyskuuta 2014

Yks olut ja salaatti

Parisen viikkoa sitten ilmestyi Aniko Lehtisen muikea Yks olut!-kirja. Leipätyötään (vai pitäisikö sanoa oluttyötään) Sinebrychoffin panimolla tekevän ja Punavuori Gourmet-blogia pitävän Anikon esikoisteos on oikein mukavan näköinen ja helposti lähestyttävä tietopaketti oluesta.

Erityisesti pidän siitä, että oluita ei ole jaoteltu niiden valmistustavan vaan niiden maun perusteella. Kirjassa esitellyt oluet ovat sellaisia, joita voi todennäköisesti löytää muualtakin kuin Helsingin kantakaupungin hyvinvarustelluista marketeista.

Opuksessa oluet nostetaan salonkikelpoiseksi ruokajuomaksi viinien rinnalle. Kirjassa on myös runsaasti reseptejä, joissa olut on yhtenä tykötarpeena muiden joukossa.
Ihan ensimmäiseksi Kulinaarimurulan testipenkkiin pääsi syyssalaatti vehnäolut-puolukkavinegrettellä. Salaattitarpeita kannattaa varata syöjien määrän mukaan, vinegretteä ohjeen mukaisesta satsista syntyy reilut pari desiä.

Itse asiassa suosittelen, että teet tuota vinegretteä heti kättelyssä tupla-annoksen. Se on nimittäin niin hyvää, että sitä voisi syödä lusikalla (vähän söinkin). Tämän salaatin lisäksi olen mehevöittänyt mahtivinegrettellä muiden muassa suikaloitua tuorekurkkua sekä kaali- ja porkkanaraasteita. Superherkkuja kaikki!

Surrasin vinegretteainekset sauvasekoittimella tasaiseksi, mutta snadisti krouvimpaa kastiketta halajavat voivat sekoittaa soossin haarukalla, jolloin siihen jää puolukkaisia sattumia. Käyttämäni olut oli norjalaisen Lervigin optimaalisen hapanta White Dogia, joka toimi oivallisesti myös syyssalaatin kyytipoikana.
Vinegretteen tarvitset:
1 dl puolukkasurvosta
1 dl vehnäolutta
2 rkl ruskeaa ruokosokeria
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
paria erilaista salattia
luumuja
sinihomejuustoa
saksanpähkinöitä

Tee näin:
Sauvasekoita vinegretten ainekset keskenään ja laita kastike hetkeksi jääkaappiin.

Paahda saksanpähkinöitä hetki kuumalla ja kuivalla pannulla. Anna jäähtyä.

Huuhtele ja revi salaatit.

Halkaise luumut ja poista niistä kivet. Puolita vielä luumunpuolikkaat.

Asettele lautasella salaattia. luumuja sekä saksanpähkinöitä. Murustele joukkoon sinihomejuustoa ja pirskottele kaiken päälle vinegretteä. Syö.
Yks olut!-kirja on saatu kustantajalta arvostelukappaleena,
salaattitarpeet ja ruokajuomat on ostettu omilla rahoilla.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...