28. syyskuuta 2014

Ruoka, jonka nimikin maistuu hyvältä

Sellainen sapuska on kedgeree. Tämän yleensä aamiaisella nautitun mausteisen ja kalaisan riisiherkun juuret ovat Intiassa, mistä se kulkeutui ruokaan mieltyneiden britti-imperialistien muassa sydäntäni lähellä olevaan saarivaltakuntaan.

Tein kedgereetä eilen ensimmäistä kertaa itse, mutta olen aikain saatossa törmännyt tähän ruokaan todella monen ihanan kokkaavan britin suosiollisella opastuksella - puhumattakaan kaikista niistä teeveesarjoista ja epookkileffoista, joissa kedgereetä on ollut tarjolla (mutta jota kukaan ei koskaan ota!).
Oheinen ohje on oma sekoitukseni eri paikoista bongatuista reseptilähteistä ja siitä tuli ruokavieraidenkin mielestä tosi maukasta. Curryjauheeni oli tujua tavaraa ja chilinkin pilkoin mukaan siemenineen päivineen, joten jos tykkäilet miedommista syömisistä, niin käytä lempeämpää maustesekoitusta ja poista chilistä siemenet.

Työstämäni satsi oli reiluhko. Which was nice, koska tästä jäi minulle juuri sopivasti aamupalan verran jämiä. Kedgeree muuten maistuu taivaalliselta kylmänäkin.
Tarvitset:
300 g basmatiriisiä
vettä
300 g savusiikaa (tai muuta vaaleaa savukalaa)
sipulin
vihreän chilin
50 g voita
1 rkl curryjauhetta
4 kardemumman siementä
suolaa

Lisäksi tarvitset:
2 munaa
tuoretta korianteria
tuoretta persiljaa
sitruunan

Tee näin:
Liota riisiä puolisen tuntia kylmässä vedessä.

Ruodi kala. Silppua sipuli ja chili.

Kiehauta kattilassa 5 dl vettä ja lisää joukkoon huuhdellut riisit. Peitä kattila kannella ja kypsennä riisiä miedolla lämmöllä 20 minuutin ajan. Keitä munat toisessa kattilassa.

Sulata voi korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää joukkoon curryjauhe ja anna mausteen liueta voihin. Lisää pannulle sipulit, chilit sekä veitsen lappeella murskatut kardemumman siemenet. Freesaa miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat läpikuultavia.

Lisää sipuliseoksen joukkoon kypsä riisi ja kalapalat. Sekoita hyvin ja tarkista suola.

Kuori munat ja puolita ne pituussuunnassa. Silppua korianteri ja persilja. Leikkaa sitruuna lohkoiksi.

Kumoa kedgeree tarjoiluastiaan ja asettele munanpuolikkaat ruoan päälle. Koristele korianterilla ja persiljalla. Tarjoa sitruunalohkojen kanssa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hei, täytyypä kokeilla. kiitos reseptistä.

salla

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä salla!

Jos tykästyt reseptiini, niin seuraavaksi kannattaa kokeilla tätä postausta blogini Facebook-sivulla kommentoineen Minnan Englannin mummon luotto-ohjetta, joka vaikuttaa myös ihan taivaalliselta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...