15. syyskuuta 2014

Dear hävikkipäiväkirja

Eilen päättyi Hävikkiviikko, jonka aikana pidin kirjaa huushollistani biojäteroskikseen päätyvistä asioista. Samalla pyrin välttämään turhia ostoksia ja hyödyntämään ruoanlaitossa jo hankittuja tykötarpeita.

Lähtötilanteessa biojätepussi oli tyhjä (lukuunottamatta vessapaperirullan paloja, joita revin pussin pohjalle kosteutta imemään) ja kotona melko paljon syömätöntä kamaa (muiden muassa perunoita, chorizoa, paprikaa, parsakaalia, tomaatteja, leipää, voita, kahvia, pakastettua lihaa ynnä muuta). Viikon aikana kaapin tyhjenivät vähäsen ja pussikin täyttyi ääriään myöten, kuten oheisista "päiväkirjamerkinnöistä" voit todeta.
Stockan leipäpussin toinen elämä biojätepussina on juuri alkamassa.
Maanantai
Aamulla tuli niin sanotusti äkkilähtö töihin ja aamukahvitkin jäivät juomatta. Lounaalla kävin Fazerilla, mistä mukaan tarttui työntekoa motivoimaan levyllinen suklaata. Duunin jälkeen bloggasin viikonlopun puolukkapiiraasta ja kokkasin jääkaapin jämistä espanjalaista pyttipannua.

Päivän ostokset: lohileipä ja suklaalevy Fasulta, lisäksi vastaanotin tuotenäytteet GoGreenin kookos- ja cashewjuomista.
Biojätepussisaldo: sipulin ja valkosipulinkynsien kuoret (perunat hinkkasin todella puhtaiksi ja käytin kuorineen) ja servietti.
Uusia juomia en ole vielä ehtinyt testaamaan.
Tiistai
Taas tuli aamulla kiire ja onnistuin hässäkän keskellä rikkomaan D-vitamiinikapselin, jonka raadon nakkasin biojäteastiaan. Matkalla kansallisen nuorisotutkimuksen tulosten julkistustilaisuuteen mitetin, olisiko se kuitenkin pitänyt laittaa sekajätteisiin. Aamupalaa hotkaisin julkkareissa, lounaaksi vedin pyttärijämät. Töiden jälkeen tulin kaupan kautta kotiin nakeloimaan spydäripostausta, jonka valmistuttua väsäsin vähän kuivahtaneesta leivästä, lehtikaalista, tomaateista ja pekonista mahtivoikkarin. Tein myös seuraavaksi päiväksi töihin evässalaatin parsakaalista, pekonista ja tomaateista. Sitä tuli aika paljon. Litkin myös litratolkulla teetä, koska a) kurkku oli edelleen kipeä ja b) mulla on ihan älyttömät määrät juomatonta teetä. Olin luvannut tehdä karjalainpaistia loppuviikon sultsina-wörkshopiin, joten otin pakastimesta sulamaan sian ja lehmän paloja.

Päivän ostokset: pekonia, jogurttia ja munia.
Biojätepussisaldo: räjähtänyt D-vitamiinikapseli, teenpuruja ja tomaattien kannat.
BTK-sandwich.
Keskiviikko
Aamupalaksi nautin kahvia ja loput kuivasta leivästä paahdettuna voin ja Vegemiten kanssa. Lounaaksi haarukoin reilun satsin parsakaali-pekoni-tomaattisalaattia. Töiden jälkeen join pari bisseä ja söin pientä suolapalaa Aniko Lehtisen olutkirjan julkkareissa, josta jatkoin tien toiselle puolelle Sour Puzz-saisonille sekä katsomaan Taste the Waste-dokumenttia ruokahävikistä. Se oli karua tavaraa. Pois heitettävän ruoan määrä ei välttämättä hahmotu pelkkiä numeerisia lukuja tarkastellen, mutta kun näkee rekkalasteittain pois heitettyjä vihanneksia, niin luvut saavat niin sanotusti lihaa luiden ympärille. Itselleni kaikkein isoin hämmästyksen aihe oli se, että ruokaa heitetään pois KAIKEN VARALTA jo ennen kuin se on edes pilaantunutta! Lisäksi meidän kuluttajien täydellisyyden vaatimukset niin vihanneksissa, juureksissa kuin hedelmissä ovat johtaneet muiden muassa siihen, että liian pienet ja liian suuret perunat eivät kelpaa kauppoihin tai että kokonaisia laatikollisia appelsiineja ja tomaatteja tuhotaan, vaikka lootassa olisi vain yksi ainoa pilaantunut yksilö. Kaikkein pysäyttävin fakta oli se, että jos pois heitettävän ruoan määrä saataisiin puolitettua, sen ympäristövaikutukset vastaisivat tilannetta, jossa maailman teiltä napsittaisiin pois joka toinen auto. Realiteettiterapian jälkeen olin niin järkyttynyt, että ostin kotimatkalla kebabin.

Päivän ostokset: pullo olutta Coronassa ja pitakebab Eerikin Pippurista.
Biojätepussisaldo: kahvinpuruinen suodatinpussi, kebab-jalapenon kanta ja servietti.
Klassikkoherkkua.
Torstai
Aamiaiseksi söin kaurapuuroa ja kahvia. Lounastauolla piipahdin Narinkkatorilla Saa syödä!-hävikkilounaalla, mutta työaikatauluni ei antanut periksi jäädä jonottamaan kasviskeittoa, leipää ja guacamolea. Kipaisin hakemassa kaupasta nenäliinoja ja mukaan tarttui myös pari miinus 30 %-tuotetta. Iltapäivällä rouskuttelin myöhäiseksi lounaaksi loput parskaali-pekoni-tomaatttisalaatista. Töiden jälkeen kävin Radio Helsingin Ystäväklubin kutsumana kokemassa Palsa-elokuvan. Illalla valmistin kermaista lehtikaali-pekonipastaa ja laitoin seuraavan päivän sultsina-wörkshopin karjalanpaistin uuniin. Kaikki sulamaan ottamani lihat eivät sitten mahtuneetkaan pataan, joten pari potkakiekkoa jäi odottelemaan viikonloppua. Tuoretavaroista melko tyhjän jääkaapin inventaariossa löysin foliokääreestä rutikuivan hiivakikkareen ja purkinpohjallisen jalapenoviipaleita, joiden päällä kellui komea homelautta. Hyh hyh.

Päivän ostokset: kermaa ja ruisleipää.
Biojätepussisaldo: kahvinpuruinen suodatinpussi, sipulin kuoret, kourallinen lihojen kalvoja, muumiohiiva ja homehtuneet jalapenot.
Ihan hyviä vielä!
Perjantai
Aamupalaksi ryystin kahvia sekä lähijogurttia Viikistä ja kaukohunajaa Tasmaniasta. Ruokiksella hain illaksi viinakaupasta tuliaispullon Plan B:tä. Lounaaksi söin sushia, koska perjantai. Töiden jälkeen bussimatkasin karjalanpaisteineni Pohjois-Helsinkiin kavereiden luo sultsina-wörkhoppiin, jonka päätteeksi söimme älyvapaan määrän sultsinoita sekä muita karjalaisen pitopöydän herkkuja (savustettua lohta, ruisleipää, sienisalaattia, porkkanalaatikkoa, lanttulohkoa eli ruiskuoren alla uunikypsennettyjä lanttukuutoita, keitettyjä pottuja ja sitä karjanlanpaistia). Tuloksena oli megaähky. Sain mukaani kassilliset pihan antimia eli pihlajanmarjoja ja omenoita, joista isot kiitokset asianosaisille.

Päivän ostokset: viinipullo ja makisushisetti Hanko Sushissa, lisäksi sain kavereilta omppuja ja pihlajanmarjoja.
Biojätepussisaldo: kahvinpuruinen suodatinpussi.
Työsuhde-etulehmät ihmettelevät karjalanpaistia matkapakkauksissaan.
Lauantai
Aamiaiseksi järsin ruisleipää keitetyillä kanamunaviipaleilla kera kahvin. Iltapäivällä hain Herttoniemestä pari kiloa Metsäojan tilan starwars-eläinten jauhelihaa ja kävin Stockalla sekä Hietsun hallissa, joista ostin vaikka mitä. Lounaaksi söin kaksi kinkku-tomaattivoileipää ja join lisää kahvia. Loppupäivän leikin kätevää emäntää säilöen pihlajanmarjoja, leipoen rahka-omenapiirakkaa ja kokkaillen osso buccoa, johon sain upotettua jääkaapissa pyörineen valkoviinipullon jämät. Lihapadan kaveriksi keitin riisiä.

Päivän ostokset: jauhelihaa, rahkaa, kermaviiliä, palvikinkkua, puolikas Kanniston leipomon maalaisleipä, pari porkkanaa, pala juuriselleriä, sipuli, kasa tomaatteja, sitruuna ja puska persiljaa.
Biojätepussisaldo: kahvinpuruisia suodatinpusseja, kuoria (munista, omenoista, porkkanasta, juuriselleristä, sipulista ja valkosipulista) ja pihlajanmarjojen perkeet.
Ylämaankarjan potkakiekot lähes muhjuksi muhineina.
Sunnuntai
Aamiaiseksi natustin ruisleipää palvikinkulla ja kurkkusiivuilla sekä kahvia. Tein eväät maalaisleivästä, palvikinkusta ja kurkusta plus omenapiirakasta ja termarikahvista, ja pakkasin ne mukaan hop-on hop-off-rundille. Evästauon pidimme natiiviturretoverini kanssa Sibelius-monumentilla ja kahden bussikierroksen jälkeen kippasimme vielä turistioluet. Illalla söin osso buccoa riisillä ja kirjoitin omenapiirakkapostauksen.

Päivän ostokset: vesipullo kioskilta ja tuopillinen savuolutta Bryggerissä.
Biojätepussisaldo: kahvinpuruinen suodatinpussi.
Leuhkat eväät.
Yhteenveto Hävikkiviikosta? Kiirettä piteli niin töissä kuin vapaa-ajallakin, mutta siitä huolimatta ehdin laittamaan yllättävän paljon ruokaa kotona. Ostoksia tein selkeästi normiviikkoa vähemmän ja tätä tahtia yritän pitää yllä jatkossakin, sillä pakastimessa ja kuivamuonavarastoissa on edelleen aika hemmetisti kaikenlaista.
Se on täytetty!
Viikossa biojätepussini täyttyi piripintaan. En oikein osaa arvioida, onko saldo hyvä vain huono yhden hengen talouden tuottamaksi. Sen kuitenkin tiedän varmasti, että jatkan hävikkikontrollia myös teemaviikon päätyttyä.

5 kommenttia:

Mari - Kivistössä kirjoitti...

No onhan tuo nyt erinomainen tulos, kun biojätteeseen meni vain sellaista jätebioa, jota ei voi lautaselle edes nostaa! Paitsi nyt homeiset jalapenot, mutta se on aika pientä. Tuohon kun pääsisi :)

Lenna kirjoitti...

hirmu hienosti ! myö käytetään yleensä tyttöjen hemmotteluilloissa alussa nautittujen pullakahvittelujen kahvipurut kasvojen kuorinnassa ! iho piristyy, pehmenee ja tuoksuu taivaalliselta !

Anonyymi kirjoitti...

Tuohan on ihan mallisuoritus. Yritän päästä samaan, mutta ihan noin esimerkilliseen viikkoon emme usein pääse. Nyt minulla on kokataan pakastin ja kaapit -tyhjiksi viikot käynnissä ja siksi tänään syödään lihapullia porosta.

Olen shokissa tuosta elokuvan viestistä. Olen toki ymmärtänyt, että asialla on merkitystä, mutta en tuollaista mittakaavaa.

Jonna kirjoitti...

Ja tuo äskeinen kommentti oli minulta, mtta lipsahti ilman yhteystietoja.

Jaana kirjoitti...

Mari, kiitti :-) Pitää yrittää skarpata jatkossakin (kun se ei näköjään ole edes vaikeaa).

Lenna, ihan aikuisten oikeestiko teette noin? Sotketteko sekaan jotain sidosaineita vai pysyvätkö purut paikoillaan ihan sellaisenaan?

Jonna, kaapit tyhjiksi-viikot jatkuvat täälläkin, sillä tavaraa riittää.

Dokkari shokkivaikutti myös minuun. Se oli vissiin sen tarkoituskin ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...