14. syyskuuta 2014

Herkkupiirakkaa lahjaompuista

Erittäin onnistuneen viime perjantaisen sultsina-wörkshopin sivutuotteena sain kerätä työpajan pihapiiristä kassillisen pihlajanmarjoja (joiden jatkojalostuksesta kerron lisää myöhemmin) ja toisen omenoita. Ensimmäinen setti omppoja pitikin työstää piirakaksi hetimiten.

Guuglailin reseptejä mielessäni mehevän muheva leipomus, jota Hella ja houkutus-blogista löytämäni rahka-omenapiirakan ohje edustaa mitä parhaiten. Muokkasin ohjetta Hävikkiviikon hengessä sen verran, että kaadoin kermapurkin jämät mukaan rahkaseokseen. En usko, että piiras siitä juurikaan huononi.

Sokerina minulla oli toffeearomista ruskeaa ruokosokeria, mistä johtuen pohjasta ja murusista tuli tummempia kuin peruskidesokeria käyttäen olisi tullut. Piirakka maistui mainiosti ilman mitään lisukkeita, mutta dekatenteimmat herkuttelijat voivat nauttia sen kanssa vaniljajäätelöä tai -kastiketta.
Taikinaan tarvitset:
125 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruskeaa ruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 dl kermaviiliä
munan

Täytteeseen tarvitset:
400 g omenoita
1 tl kanelia
200 g maitorahkaa
1 dl kermaa
1 dl ruskeaa ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
munan

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Aloita taikinan tekeminen sulattamalla voi. Yhdistä jauhot, sokerit, leivinjauhe ja sooda keskenään. Sekoita joukkoon voisula.

Siirrä puolet seoksesta toiseen kulhoon. Toisen kulhon aineksista tulee pohjataikina ja toisen kulhon sisältö murustellaan piirakan päälle.

Tee pohjataikina lisäämällä toiseen kulhoon kermaviili ja muna. Sekoita hyvin.

Voitele piirakkavuoan pohja ja reunat. Levitä taikina voideltuun vuokaan.

Kuori ja kuutioi omenat. Asettele omput taikinapohjalle ja ripottele niiden päälle kaneli.

Sekoita maitorahkaan kerma, sokerit ja muna. Kaada seos omenien päälle. Murustele päällimmäiseksi taikinaseosta.

Kypsennä uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.

2 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Herkullisen kuuloinen piirakka. Niitä pihlajanmarjaohjeita jään myös odottelemaan, itsellä on ihan sormi suussa ko marjan suhteen.

Jaana kirjoitti...

Piirakka vaan paranee ja mehevöityy vanhetessaan :-)

Palaan pihlajanmarja-asioihin vielä tämän viikon nimissä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...