12. toukokuuta 2013

Petokalaa ja hevosmyrkkyä

Nappasin jo tammikuussa to do-listalleni ihan mahtavan oloisen haukireseptin, johon törmäsin Kärähtäneet-blogissa. Aika rientää kuin hirvi, joten ehdin koekokkaamaan paperissa kypsennettyä piparjuurihaukea vasta eilen. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan, sillä tästä tuli mielettömän hyvää!
Fish and chips.
Pienensin originaaliohjeen annoskokoa kolmasosaan, mutta silti siitä olisi mielestäni riittänyt vaikkapa lisukesalaatin kanssa kevyeksi lounaaksi kahdelle. Tällä kertaa tosin söin hauen kaverina mielikuvituksettomasti pakasteranskalaisia.

Olen ihmetellyt, miksi piparjuuren lontoonkielinen nimi on horseradish, hevosretiisi. Jos uskotaan Wikipediaa, niin nimi juontaa juurensa horse-sanan alkuperäisestä merkityksestä, joka tarkoitti vahvaa. Vahva retiisi onkin ihan järkeenkäypä selitys. Ihmettelyn määrä taitaa kuitenkin olla vakio, sillä nyt pähkäilen, miksi piparjuuri on hevosille myrkyllinen.

Laitoin piparjuurta pakettiin aika reippaasti, sillä pidän sen kirpeästä mausta kovasti. Nenäkin avautui juurta raastaessa varsin tehokkaasti.
Hauki ennen uunitusta.

Tarvitset:
200 g haukifileetä
suolaa
mustapippuria
voita
parin sentin pätkän tuoretta piparjuurta
lehtipersiljaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi.

Laita hauki leivinpaperiarkille. Suolaa ja pippuroi filee kummaltakin puolelta.

Asettele kalan päälle voinokareita ja raasta niiden päälle reilusti tuoretta piparjuurta.

Taittele leivinpaperi paketiksi ja kypsennä pakettia uunissa 20-30 minuutin ajan.

Tarjoa hauki runsaan lehtipersijasilpun kanssa.

4 kommenttia:

Martina kirjoitti...

Mäkin olen ihmetellyt sanan horseradish alkuperää, mutta nythän se sitten selvisi. :) Kiva reseptikin muuten, kalaideat ovat aina tervetulleita, sillä mulla loppuu mielikuvitus aina kun pitäisi alkaa tehdä ruokaa eväkkäistä.

Jaana kirjoitti...

Ja sanan alkuperä oli loppujen lopuksi tosi looginen :-)

Piparjuuri ja hauki ovat toimiva yhdistelmä. Minulle tämä kalan leivinpaperipaketissa kypsentäminen oli uusi juttu. Tai siis uusi siinä mielessä, että kokeilin sitä itse ensimmäistä kertaa. Ruoanvalmistustapana se lienee aikamoinen klassikko :-)

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Kiva, kun resepti löysi käyttöä :) Hevosretiisiä ei voi koskaan olla liikaa!

Jaana kirjoitti...

Heidi, ei voikaan :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...