9. toukokuuta 2013

Sampea salaatissa

Toissaviikkoiselta Varkauden reissultani toin muassani tänne pikitien päähän ihanaa savustettua sampea, jonka ostin paikalliselta Sepon Lihatorilta. Siellä sain osakseni extrapriimaa palvelua, kun kala vakumoitiin junamatkan kestävästi. Kiitos kaunis!

Savusampi muistuttaa maultaan jonkin verran savustettua lahnaa ja on niin herkkua, että olisin voinut vedellä reilun neljänsadan gramman tuliaispalan ihan sellaisenaan. Hillitsin kuitenkin himoni ja työstin kalasta vappuna emähyvää savusampisalaattia.

Jos et satu savusampiapajille, niin tuo mainitsemani savulahna on oiva korvike. Voit toki käyttää salaattiin sitä savukalaa, jota saatavilla sattuu olemaan. Mutta jos joskus törmäät savusampeen, niin suosittelen lämpimästi sitä kokeilemaan - mainiota kalaa on se!
Kastikkeeseen tarvitset:
limen mehun
½ dl oliiviöljyä
reilusti tilliä
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
puskan jääsalaattia
reilun 10 sentin pätkän kurkkua
puolikkaan vihreän paprikan
pari kevätsipulia
200 g savustettu sampea (tai muuta savukalaa)

Tee näin:
Purista limen mehu isoon kulhoon. Lorauta joukkoon öljy ja sekoita hyvin. Silppua mukaan tilli ja mausta kastike suolalla sekä pippurilla. Hämmentele ainekset sekaisin.

Revi salaatti, suikaloi kurkku sekä paprika ja pilko kevätsipulit. Laita salaatit, kurkut, paprikat ja kevätsipulit kastikekulhoon. Sekoita ainekset varovasti siten, että kaikki kasvikset saavat osansa soossista.

Levittele salaatti tarjoiluastiaan ja palastele savukala sen päälle.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Todella hyvä kala tosiaan, joskaan ei mikään kaunotar :-D
http://puutarhajahella.blogspot.fi/2012/10/savustettu-sampi.html

Jaana kirjoitti...

Juu ei ole sampi mikään nätti kala.

Kiitos tuosta linkistä. Perkaamattomiin mätisampiin tuskin kalatiskillä törmää, sillä myytävinä olevat kaverit ovat erittäin todennäköisesti poikia. Sammen sukupuolen pystyy nimittäin määrittelemään vasta muutaman vuoden iässä ja heti kun se on selvillä, niin poikakalat pistetään tylysti lihoiksi ja tytöistä kasvatetaan mädintuottajia. Mätiä tuottavat pimut ovatkin sitten melkoisia jötkäleitä, ne voivat painaa parikin sataa kiloa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...