22. toukokuuta 2013

Munaklassikko pinaatilla

Rakastan uppomunia! Mielestäni kaikkein paras tapa nauttia niistä on parittaa munat pekonin kanssa ja hukuttaa herkut hollandaise-kastikkeeseen. Tämä klassinen Eggs Benedict-annos on ihan täydellistä brunssiruokaa.

Benediktiiniläismunista on olemassa hirmu monta muunnelmaa. Yksi lemppareistani on Eggs Florentine, jossa peksun tilalle laitetaan tuoretta pinaattia. Koska pinaatti on toukokuun ruokahaasteteema, päätin osallistua kisaan pinaattimunilla.
Erityisen haasteelliseksi homman teki se, että upomunien tekeminen on ollut minulle lähinnä salatiedettä. En ole koskaan onnistunut saamaan niistä edes seminättejä. Oheisen videon opeilla uppomunistani ei tullut vieläkään aivan täydellisiä, mutta ihan salonkikelpoisia kuitenkin. Jatkan harjoittelua.Hollandaise-kastikkeeseen tarvitset:
70 g voita
2 keltuaista
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
valkopippuria

Lisäksi tarvitset:
2 uppomunaa
pari reilua kourallista tuoretta pinaattia
sämpylän

Tee näin:
Aloita kastikkeen tekeminen sulattamalla 50 grammaa voita pienessä kattilassa.

Ota isompi kattila ja kulho, joka mahtuu kattilaan. Kiehauta kattilassa vettä ja sovita kulho kattilaan. Veden ei kannata kiehua kiivaasti, kepeä poreilu riittää. Kulhon ja veden väliin olisi hyvä jäädä kohtalainen ilmatila.

Vispaa keltuaisia kattilassa olevassa kulhossa, kunnes seos vaalenee ja paksunee hiukan. Lisää sitruunanmehu, suola ja pippuri. Sekoita ainekset hyvin.

Lisää keltuaiskulhoon 20 grammaa sulattamatonta voita ja vatkaa kunnes seos alkaa paksuuntua. Ota vesihaudekattila pois liedeltä.

Kaada sulatettua voita hissukseen keltuaisten joukkoon koko ajan seosta vispaten. Valmiin kastikkeen koostumuksen tulisi olla löysähkön kermavaahdon kaltaista.

Tarkista mausteet ja jäte kastikekulho vesihauteeseen odottelemaan.

Valmista uppomunat. Esimerkiksi tuosta ylläolevasta videosta löytyvät ohjeet niiden tekemiseen.

Ryöppää pinaatit nopeasti ja valuta niistä ylimääräiset vedet pois.

Halkaise sämpylä ja voitele molemmat puoliskot.  Voit myös halutessasi paahtaa ne ennen voitelua.

Asettele pinaatit sämpylöille ja laita munat pinaattien päälle. Peitä pinaattimunat hollandaisella ja nauti.

2 kommenttia:

annemi / 52 weeks of deliciousness kirjoitti...

Rakastuin eggs benedicteihin tulisesti pari viikkoa sitten San Franciscossa, se on kyllä aamiaisherkkujen kunkku! kiva tämä pinaattiversiokin :) vielä kun uskaltaisi ryhtyä tekemään uppomunia kotioloissa...

Jaana kirjoitti...

Uskalla vaan! Tuossa videossa on oikeesti aika hyvä ohjeistus ja yrityksen & erehdyksen kautta niitä (ilmeisesti) oppii tekemään ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...