27. heinäkuuta 2012

Seesam aukene ja päästä sika sisään!

Joskus yksilölle tulee järkyttävä himo korianterin ja sianlihan kombinaatioon. Viimeksi mielihalu iski muutama päivä sitten, joilloin tainnutin sen onnistuneesti tekemällä kaukoitäisiä minipossuburgereita.

Mini-etuliite viittaa tässä yhteydessä syötävien kokoon. En siis valmistanut ruokaa pienikokoisista lemmikkisiosta, vaan karkkilalaisen luomupossun herkullisesta kylkipalasta. Hieroin siihen viisimaustetta ja suolaa, jonka jälkeen ylikypsensin lihan 170-asteisessa uunissa.

Mehevien possunkylkiviipaleiden lisäksi sulloin seesamisten pikkusämpylöiden väliin tujua chilimajoneesia ja pikkelöityjä kurkkuja, jotka tein dressinkiäiä Tomi Björckin teeveeohjelmasta saatuja vaikutteita hyödyntäen. Kurkut olivat pelkiltään syötyinä hurjan suolaisia, mutta kun ne yhdisti muihin tykötarpeisiin, niin suolaisuus liudentui.

Kokeilin täytteinä myös possunkylkeä ja kaakkoisaasialaista kaalisalaattia, eikä sekään yhdistelmä pöllömmältä maistunut. Sikahyvien sikapurilaisten kyytipoikana toimii sikakylmä olut.
Sämpylöihin tarvitset:
2 dl vettä
25 g hiivaa
ripauksen sokeria
2½ dl venhäjauhoja
ripauksen suolaa
2 tl seesamiöljyä
seesaminsiemeniä

Lisäksi tarvitset:
kurkun
1 rkl suolaa
1 dl majoneesia
1 rkl vahvaa chilikastiketta (esimerkiksi Srirachaa)
kevätsipulin
ylikypsää possunkylkeä
runsaasti tuoretta korianteria

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja sokeri. Lisää mukaan jauhot, suola ja seesamiöljy. Vaivaa taikinaksi ja anna nousta liinan alla noin puolen tunnin ajan.

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita kurkkuviipaleet ja suola kulhoon. Sekoita ja jätä huoneenlämpöön ässehtimään.

Sekoita majoneesi ja chilikastike keskenään. Lisää joukkoon pilkottu kevätsipuli. Laita soossi makuuntumaan jääkaappiin.

Pyörittele kohonneesta taikinasta pikkuisia palleroita. Ohjeen mukaisesta annoksesta tulee 8-10 sämpylää.

Laita taikinapallot leivinpaperoidulle uunipellille ja ripottele niiden päälle seesaminsiemeniä.

Paista sämpylöitä uunissa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Halkaise jäähtyneet sämpylät osittain. Täytä sämpylät majoneesilla, kurkkuviipaleilla ja possunkylkisiivuilla sekä tuoreella silputulla korianterilla. Syö halulla.

5 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Tör-keen hyvältä kuulostaa tuo ohje, vielä kun on kiljuva nälkä. Ja se kaalisalaatti tuohon kylkeen. Jep.

Jaana kirjoitti...

Juu, hyviltä maistuvat vielä kolmantenakin päivänä putkeen :-)

Virpi kirjoitti...

Miks mulla ei oo sikaburgereita?! Nimimerkillä kaksi päivää festaroinut.

Merituuli kirjoitti...

Saitpa tartutettua. Ajattelin tehdä näitä rakkaudenosoituksena yhdelle krapularontille joka iltapäivällä busseilee kotiin. Mietin kyllä höyryttäväni sämpylät, eikä kylkeäkään enää ole vaan edetään kaslerilla. Mutta niinku idea sama :).

Jaana kirjoitti...

Virpi, no siks kun oot festaroinut kaks päivää! Nyt on taas aikaa tehdä sikaburgereita :-)

Merituuli, nämä ovat varmasti mitä parhainta krapularuokaa.

Minunkin piti tehdä höyrysämpylöitä, mutta en sitten jaksanut metsästää sopivia riisijauhoja. Noista vehnäjauhosämpylöistä sai seesamituunaten kätsysti aasialaisempia ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...