23. toukokuuta 2010

Haasteellinen kaali

Kulinaarimurulassa on hiljenytty pohtimaan, oliko toukokuun ruokahaasteen aihe liian hankala, kun kisaan ilmoittautui määräaikaan mennessä vain viisi kaalikokkaajaa.

Onko nykymuotoinen ruokahaaste tullut tiensä päähän? Onhan tätä jo veivattu samassa formaatissa yli kolme vuotta. Pitäisikö haasteen uudistua? Eikö omien loisto-ohjeiden jakaminen tai menestyksestä niitetty kunnia enää motivoi osallistumaan? Pitäisikö voittajan saada joku konkreettinen palkinto?

Mitä mieltä sinä olet?

Käsillä olevassa kisassa laatu kuitenkin korvaa määrän leikiten. Anna äänesi sille kaaliruoalle, joka mielestäsi on näistä viidestä uljaasta ehdokkaasta se kaikkein paras. Äänestysaika päättyy sunnuntaina 30.5.2010 klo 24:00.


Chilisitruuna: Uunikaali


Letukka: Varhaiskaalipiirakat


Kello viiden tee: Jamien punakaali
Kuva on lainattu Jamie Oliverilta.


Äijäruokaa: Louhisaaren piiraset


Patalintu: Punakaalisosekeitto

21 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Tien päästä ei minusta kannata vielä huolehtia sillä onhan kevään aikana ollut haasteita, joihon on tullut paljon vastauksia.

Monet eivät pidä kaalista (minäkin löysin sen koulumuistojen jäljiltä vasta kiinalaisissa ravintoloissa) joten ehkä aihe oli vähän hankala. Lisäksi kauniit ilmatkin saattoivat pitää ihmiset kaukana keittiöistään.

Konkreettinen palkinto. Mikä se voisi olla? Se myös vaatisi sponsorin ja siihen liittyvän byråkratian. Minun mielestäni jatketaan näin: satunnainen pieni osanottajamäärä ei minusta ole ongelma.

Jaana kirjoitti...

Viime kuussakaan osallistujamäärä ei ollut järin suuri, vain kuusi. Eikä huhtikuussa ollut helteitä.

Minusta palkintosponsorien hankinta voisi olla ihan hyvä idea.

Kaisa kirjoitti...

Omasta puolestani voin sanoa, että innolla odottelin erilaisia kaalivirityksiä, koska pidän kaalista mutta en itse kovasta yrityksestä huolimatta keksinyt mitään mielenkiintoista. Jotenkin tuntuu että haasteeseen pitäisi osallistua jollakin vähän uudenlaisella reseptillä, siinähän koko haasteen idea lienee. Vai olenko ymmärtänyt tämän väärin?

Ari Makela kirjoitti...

Huhtikuussa kuusi, mutta maaliskuussa oli 12, joka on minusta hyvä saldo.

Minä taas suhtaudun hivenen epäillen sponsoroituun palkintoon. Kuka niitä jaksaisi jatkuvasti hankkia ja kuka "meitä" edustaisi?

Miten sponsoroiminen vaikuttaisi blogaamiseen ja/tai haasteisiin? Lähden oletuksesta, että kukaan ei sponsoroi vastikkeetta.

Karjalanpiirakka, hyvä kysymys. Mitä on "uudenlaisuus"? Itselle uudenlaista vai jokin todella uudenlainen ruoka? Jälkimmäisen toteuttaminen ei ole aivan yksinkertaista ja ruokahaasteita ovat voittaneet myös alueen X klassiset ruokalajit.

Minulle ruokahaasteet ovat tavallaan sosiaalinen tapahtuma: tulee seurattua mitä muut tekevät ja törmättyä blogeihin, joihin ei muuten törmäisi.

Jaana kirjoitti...

Karjalanpiirakka, itselleni uusia kaalivirityksiä odotin itsekin :-)

Haasteen idea on minun ymmärtääkseni ollut kisata leikkimielellä tietystä raaka-aineesta valmistettujen tai tiettyyn teemaan liittyvien ruokien paremmuudesta. Reseptin ei tarvitse olla uusi eikä ikioma, vaan se voi ihan hyvin olla useaankin kertaan koeponnistettu. Pääasia on, että ohje on osallistujan itsensä mielestä ihan älyttömän hyvä ja siitä on kirjoitettu osallistujan blogissa sääntöjen määräämänä ajankohtana.

Jytis kirjoitti...

Jaana, joo samaa mieltä olen tuosta haasteen ideasta.

Ja samaa mieltä Arin kanssa siitä että vielä ei kannata olla huolissaan. Kesä- ja heinäkuun haasteen tosin voisi edellisten vuosien tapaan yhdistää?

Mulla oli vaikka mitä kaalivisioita mutta keittiö on nyt remontin alla niin palaan niihin myöhemmin..

Nelle kirjoitti...

jaana: minulla oli pyhä aikomus osallistua, mutta ainakin itselleni huhti-toukokuu on ollut ihan hirveän kiireistä aikaa. Kaikki juhlat sattuvat samaan rysään ja sittenb vielä veroilmoitus... :)

Mutta en olisi huolissani, Minusta ruokahaaste on edelleen tosi kiva. Ja kaalireseptiä seuraa varmasti meikäläisen blogiin, vaikka haaste ohi menikin; juuri eilen ostin kevätkaalin. :)

Mutta noista jotka ilmoittautuivat onkin sitten tosi vaikeaa valita suosikkinsa. Tuolla olisi monta, jota haluaisin äänestää.

Martina kirjoitti...

Ei saa lopettaa ruokahaastetta! Vaikken itse olekaan vielä osallistunut yhteenkään haasteeseen, olen seurannut niitä mielenkiinnolla jo ennen Keltaisen Keittiön syntyäkin. Ja miksen sitten ole vielä osallistunut? Useimmiten olen ollut kiireissäni saamaton tai ihan rehellisesti vaan myöhästynyt, mutta muutaman kerran aihe ei ole inspannut tarpeeksi. Olen silti ehdottomasti sitä mieltä ettei ruokahaastetta saa lopettaa. Pienet uudistukset sen sijaan voisivat olla hyvästä.

Ari Makela kirjoitti...

Aika usein kaivattu ominaisuus on tuo, että voisi äänestää useampaa kuin yhtä ruokalajia. Esim. voisi äänestää kolmea: yhdelle kolme pistettä, toiselle kaksi ja kolmannelle yksi.

Jos joku blogaaja tai innokas lukija opiskelee tietojenkäpistelyjen alkuvaiheita jossain tuon voisi saada puhuttua esim. tietokantojen harjoitustyön. Ei olisi paha, mutta en lupaa jaksaa tehdä itse ja aktiivisena haasteosallistujana olisi ehkä jopa syytä jäävätä itsensä moisen softan tekemisestä.

aleksi kirjoitti...

musta tuntuu että tämmösiin ei osallistuta koska nämä tuntuu jotenkin inside jutuilta.. itsekin törmään koko haasteseen pari kertaa vuodessa vahingossa mutta missään ei näitä mainosteta.

Ari Makela kirjoitti...

Missä muualla - ja millä mekanismilla - niitä mainostaisi kuin osallistumalla haasteeseen? IMHO rohkeasti vain mukaan, ei ketään purra.

Harvalla blogaajalla on mahdollisuuksia tuoda ruokahaastetta esille kuin omassa blogissaan. Minä olen puhunut niistä tuntemilleni ruokaa arvostaville ihmisille, sanomalehtihaastattelussa (minua siis haastateltiin ruokablogaajana) ja toisessa erääseen opinnäytetyöhön liittyvässä haastattelussa. Kerran olen kieltäytynyt kunniasta omasta mielestäni Hyvästä Syystä, mutta siitä en aio kirjoittaa julkisesti.

Ainut mitä keksin näkyvyyden lisäämiseksi on se, että jokin ruokalehti tai ruokasaitti kirjoittaisi ruokahaasteista jutun. Voi se tietysti olla jokin yleislehtikin.

Makuhaku.fi näköjään muuten linkittää tähän ruokahaastepostaukseen eli ei ruokahaaste aivan ilman näkyvyyttä ole.

Yritin hiukan googlailla ruokahaastetta, mutta "yllättäen" linkit menevät ruokahaasteisiin ja niiden vastauksiin. Googlella ei taida voida tehdä negaatiota domainien suhteen eli esim. "blogspot.com" ei kelpaa joten linkkien löytäminen ei ole helppoa.

aleksi kirjoitti...

en todellakaan tiedä miten tätä voi "mainostaa" mutta pahasti koko haaste hommalla on ollut aina salaseuramainen tunnelma, semmonen kummasti pelästyttää uusia osanottajia pois.

Nelle kirjoitti...

Minä ainakin ihan reippaasti lähetin aikoinaan makuhaun ylläpidolle mailia, että ruokahaaste sopisi hyvin tuohon ajankohtaista - osioon.

Ehkä jokainen voi miettiä mitä palveluita käyttää itse ja laittaa ylläpidolle pyynnön, jotta linkin voisi lisätä? Ehkä siten ruokahaaste vähitellen näkyisi useammassa paikassa?

Ja aleksi on siinä oikeassa, että kyllä minuakin ensin jännitti osallistuminen; mutta aikani puuhaa katseltuani uskaltauduin:)

Ari Makela kirjoitti...

Minä edelleen suosittelen ujostelematonta suhtautumista. Minä päädyin tiukasti vartioutuun salaseuraan näin: vastasin ensimmäiseen ruokahaasteeseen, jonka huomasin.

Ensimmäiseen oman ruokablogaamisaikani blogitapaamiseen tunkeuduin ostamalla pullon hyvää portviiniä, leipomalla quichen ja kävelemällä Kaisaniemen puistoon ja kysymykseeni Ootteksteniitä? vastattiin Kyllä.

Mieleeni muuten tuli se, että säännöissä ei mainita mitään siitä mitä tehdään jos haastevoittaja ei, syystä tai toisesta, pysty hoitamaan uutta ruokahaastetta. Miksi minä aina nalkutan säännöistä? Ehkä siksi, että riskianalyysit ovat osa työtäni.

Ei ruokahaasteesta liian formaalia pidä tehdä, mutta ehdotan, että jos joskus käy näin niin haaste palaututuu edelliselle voittajalle, joka kai jokseenkin yleisesti hyväksytyillä kriteereillä valitsee uudelleen seuraavan haasteen tekijän.

Nelle kirjoitti...

Niin, voisihan se olla sitten vaikka "perintöprinsessakin" tai -prinssi? Koska monesti äänestykset menevät tiukoiksikin.

Sausage Creature kirjoitti...

Hei,
myöhästyin kisasta, mutta kaalin hyljeksiminen harmitti sen verran, että laitan kaalipatani likoon, jotta reseptejä olisi sitten kuitenkin yksi enemmän. Klassikot kunniaan!

Jaana kirjoitti...

Heipat kaikille kollektiivisesti ja pahoitteluni järjestävän seuran hiljaisuudesta - on ollut kovasti paljon puuhaa toisaalla.

Mutta kiitokset kommenteistanne, paljon hyviä pointteja ja huomioita. Olen saanut muutaman spostinkin aiheeseen liittyen. Yritän vedellä niiden sisältöä ja täällä käytyä keskustelua yhteen ruokahaasteen tulospostauksessa, jonka näpyttelen pikapuoliin.

Jaana kirjoitti...

Ja makkaraolennolle vielä erityiskiitos jälkitoimituksena saapuneesta kaalipatalinkistä :-)

Rauna kirjoitti...

Olen Aleksin kanssa samaa mieltä sisäpiirimäisyydestä, vaikka se onkin osin mielikuvaa.

Ehkä asiaa auttaisi se, jos joku ylläpitäisi blogia Ruokahaasteet, jonne kaikki tiedot koottaisiin, edes listat, ja jokainen kiinnostunut bloggaaja voisi linkittää tai laittaa sen bannerin sivuilleen.

Itsellänikin on välillä vaikeuksia löytää meneillä olevia ruokahaasteita ja minä sentään seuraan blogeja, vaikka viime kuukausina en niin aktiivinen bloggaaja ole ollutkaan. Ruokahaastetta voisi myös mainostaa ohjeissa selkeämmin myös uusille yrittäjille avoimeksi ja sääntöjäkin voisi välillä hieman uudistaa.

En välttämättä kannata sponsoripalkintoa hallinnoinnin kannalta, mutta voisihan joskus koettaa jotain uutta (edellinen voittaja palkitsee seuraavan tms.). Ehkä on jossain määrin tylsää, jos voitot menevät samoille tutuille liian usein ja vain voittamalla pääsee ideoimaan ruokahaasteen aihetta.

Mun mielestä ensimmäinen aktiivinen saa käyttää idean, jos jollain on intoa ja aikaa johonkin tällaiseen.

Jaana kirjoitti...

Voi harmi jos haasteista on saanut sisäänpäinlämpiävän kuvan. Mitähän tarttis tehdä, että mielikuvat kumittuisivat?

Nyt Chilisitruunalla olisi kyllä tuhannen taalan paikka miettiä sääntöjä uusiksi täällä keskustellun & omien mielipiteidensä perusteella...

aleksi kirjoitti...

toi tiedotus blogi homma vois oikeesti toimia.. nyt näihin haasteisiin tosiaan törmää vaan vahingossa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...