4. kesäkuuta 2016

Tarraruokaa

Olen alkanut väijyä markettivisiiteillä tuotteita, joihin on lätkäisty hinnanalennustarra merkiksi appeen käsillä olevasta parasta ennen-päivämäärästä. Monet niistä ovat aivan hyviä vielä pitkään tuon päiväyksen jälkeenkin. Omaa jääkaappia ratsatessa kannattaa myös luottaa päivämäärien sijasta aisteihisi, ennen kun teet päätöksen elintarvikkeiden nakkaamisesta biojäteastiaan.

Alennustarrakyttäämiseni taustalla on myös halu olla vähentämässä ruokahävikkiä, sillä kaupat syytävät käsittämättömiä määriä ruokaa roskikseen. Yksi syy valtavaan hävikkiin on valtava valikoima, jonka laillani on kyseenalaistanut myös Talouselämä-lehteen  aiheesta kirjoittanut Aino Tunkelo.
Tarratuotteita ostoskoriin poimimalla voin myös asettaa itselleni ruoanlaittohaasteen. jossa päivän kokkailuista pitää päättää sen perusteella, minkämoista tarrakamaa kaupasta sattuu löytymään keittiön kaappien perustykötarvikkeiden täydennykseksi.

Tällä metodilla syntyivät tuossa alkuvuodesta supermaukkaat piparjuuriperunat, joilla herkuttelin paistetun kuhan kanssa. Inspiraatio ateriaan syntyi tarroitetusta piparjuurituorejuustopurkista yhdistettynä muistikuvaan kotona odottelevista potuista sekä kuhafileen jämistä.

Samalla ihmettelin, miksi pitää olla myynnissä piparjuurituorejuustoa, jos kaupan on myös maustamatonta tuorejuustoa ja tuoretta piparjuurta. Sama koskee oikeastaan kaikkia maustettuja tuorejuustoja. Pikavilkaisu erään veellä alkavan ja käsittämätöntä koulumaitotukea nauttivan suomalaisyrityksen intterwebz-sivuille paljasti kyseisen valmistajan valikoimassa olevan liki 20 eri tavoin maustettua tuorejuustoa. Järki hoi?
Piparjuuriperunoihin tarvitset:
400 g perunoita
125 g piparjuurituorejuustoa
2 dl kasvislientä
pätkän tuoretta piparjuurta
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Kuori perunat ja pilko ne tulitikkumaisiksi.

Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto ja kasvisliemi tasaiseksi tahnaksi. Raasta joukkoon haluamasi määrä tuoretta piparjuurta. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Lisää tikkuperunat juustoseokseen ja sekoita hyvin. Kaada peruna-juustoseos uuninkestävään vuokaan.

Kypsennä perunoita uunissa noin 45 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kypsiä.

Tarjoa piparjuuriperunat esimerkiksi paistetun tai grillatun kalan tai lihan lisukkeena.

2 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Tähän asiaan pitäisi todella kiinnittää huomiota muulloinkin kuin vain sen yhden syksyisen hävikkiviikon aikana. On vaan hassua, että eduskunnassa asti jaksetaan ihmetellä kauppojen hävikkiä, kun samanaikaisesti kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin tuplamäärän...

Jaana kirjoitti...

Niin pitäisi.

Oma arvaukseni on, että hypermarkettien halvennetut jättipakkaukset madaltavat osaltaan kuluttajien kynnystä heittää ruokaa roskiin. "Tämä joutaa roskiin, koska eihän se maksanut paljon mitään ja lisää saa yhtä edullisesti."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...