1. kesäkuuta 2016

Retrohko salaatti

Kuopaistaanpas pohjattomalta tuntuvaa roikkumaan jääneiden postausaihioiden sammiota. Tätä pasta-salamisalaattia tein muistaakseni jo joskus tammikuussa, mutta se maistuu ihan yhtä hyvin kesäisellä piknikillä tai osana juhannusmenua.

Tämän kaltaisiin syömisiin tulee aina silloin tällöin ylitsepääsemätön himo, josta ei pääse eroon kuin valmistamalla sammiollisen pastasalaattia. Näitä voi varioida loputtomiin vaihtamalla salamin kinkkuun tai johonkin muuhun leikkelemakkaraan, Tai juustoon. Vegeversio syntyy yhtä helposti jättämällä lihat kokonaan pois. Myös kasviksista voi kerätä oman lempisetin ja pilkkoa ne salaatin sekaan. Vaihtelua saa eri muotoisilla ja värisillä pastaratkaisuilla.

Jotenkin miellän pastasalaattien kulta-ajaksi jakson 1970-luvun lopulta pitkälle 1980-luvulle eli oman lapsuuteni ja varhaisnuoruuteni. Tai makaroonisalaateistahan silloin puhuttiin, pasta kotoutui terminologiaamme vasta paljon myöhemmin. Olenkohan mielikuvineni oikeassa vai meneeköhän ajoitukseni ihan metsään?

Italiansalaatti taas on ihan oma juttunsa. Muistan lukeneeni sen synnystä Raholan syötävistä sanoista, mutta mahtisivusto näyttää kadonneen sitä ylläpitäneen Jaakko Raholan keskuudestamme poistumisen myötä. Kepeät mullat Jaakolle, johon minulla oli ilo ja kunnia tutustua Suomen Gastronomien Seuran tapahtumissa.

Onneksi Wayback Machine löytää syötävistä sanoista version kuluvan vuoden helmikuulta, ja sieltä selvisi seuraavaa: 

"Meikäläisestä italiansalaatista mainitsevat Risto ja Ritva Lehmusoksa kirjassaan, että se on muualla, myös Italiassa, nimeltään venäläinen salaatti, Venäjällä puolestaan salat olivie. Sen kehitti Moskovassa 1860-luvulla Ermitaz-nimistä ravintolaa pitänyt ranskalainen (Wikipedian mukaan belgialaissyntyinen) keittiömestari Lucien Olivier. Alkuperäisessä venäläisessä salaatissa oli Lehmusoksien mukaan vihannesten lisäksi riekonrintaa ja ravunpyrstöjä, sittemmin vain paahtopaistia. Vallankumouksen jälkeen ei keisarin entisen kokinkaan nimeä saanut mainita ja niinpä salaatti Olivier muutti nimekseen pääkaupungin salaatti eli salat stolitšnyi. Lihana siinä käytettiin lähes aina kanaa, jota oli kaikkialla saatavana, mainitsevat Lehmusoksat. Miksi sitten venäläinen salaatti on meillä nimeltään italiansalaatti? Voi hyvin kuvitella, että suomalaiset eivät ennen vanhaan halunneet syödä mitään, minkä nimi toi mieleen itänaapurit. Mutta Italia oli tunnettu ruokamaa, jonka herkut olivat hyvässä maineessa, joten tuntui turvalliselta nimetä salaatti italiansalaatiksi."
Tarvitset:
200 g pakasteherneitä
300 g pastaa
vihreän paprikan
omenan
pari kevätsipulia
puolikkaan vihreän chilin
200 g salamia
1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
1 rkl Dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Sulata ja valuta herneet.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada kypsä pasta siivilään ja huljuttele sitä hetken verran juoksevan kylmän veden alla. Anna pasta jäähtyä ja valua hyvin.

Pese paprika, omena, kevätsipulit ja chili. Paloittele paprika ja omena melko pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sipulit renkaiksi ja silppua chili atomeiksi.

Leikkaa salami suikaleiksi.

Sekoita isossa kulhossa majoneesi, kermaviili ja sinappi. Mausta seos suolalla sekä pippurilla.

Lisää kulhoon pastat, herneet, paprikat, omenat, sipulit, chilit ja salamit. Sekoita hyvin.

Voit tarjota salaatin heti tai antaa sen ässehtiä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

5 kommenttia:

Aurinkokujalla kirjoitti...

Salaatit on hyviä, tuota vois kokeilla, vaihtas vaan glut. tarvikkeet tilalle.
Osallistu kastehelmi arvontaan.
Oikein hyvää keskiviikko päivää sulle.

Jaana kirjoitti...

Kiitos vinkistä, mutta en taida olla ns. arvontatyyppiä. Hyvää päivää myös sinulle!

RainDrop kirjoitti...

No niin, tässäpä tulikin idea ens viikon ruuaksi, kun pitää/saa kokata vaan itelle (=saa syödä mitä tekee mieli) :D
Eihän nää välttämättä oo sitä terveellisen ruuan terävintä kärkeä, mutta totta kyllä, välillä tekee mieli tämmösiä "retroherkkuja" :)

Jaana kirjoitti...

RainDrop, tuon ohjeen mukaisesta satsista riittääkin yhdelle hengelle ruokaa aika monelle aterialle :-)

RainDrop kirjoitti...

Joo, no mä vähän skaalasin noita määriä alaspäin, en jaksanut koko viikko sentään syödä samaa :D Mutta hyvää tuli salaatista, vaikka vähän muuttelinkin aineita. Mutta nää pastasalaatithan on vähän semmosia et kaikenlaista voi sekaan heitellä :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...