30. toukokuuta 2016

Vähän räyhäkämmät grillibileet

Ei kahta ilman kolmatta eli Opinionated About Dining-mahtiviikonlopun viimeinen päivä huipentui Top 100+ European Restaurants 2016-listan julkistukseen sekä sen jälkeisiin grillailuhommiin. Paikkana oli jo kakkosdinneriltä tuttu Nimb Terrasse (Tivoli Gardens, Bernstorffsgade 5).
Alain Passard ja Jean-Bernard Magescas muikeina.
Listaykkösen veikkailu helpottui jo edellisenä iltana, kun porukkaan liittyi mukaan maineikkaan pariisilaisravintola L'Arpège'n omistaja Alain Passard, joka osoittautui IRL juuri niin charmantiksi herrasmieheksi kuin olin kuvitellutkin. Mainittakoon vielä, että hänen poskisuudelmatervehdyksistään eräälläkin keski-ikäisellä savolaistytöllä menivät polvet väkisin vähän veteliksi.
Ravintolalistauksen paljastusta odotellessa siemailin herkullista drinksua nimeltä "A Proud Gardner", jonka valmistukseen oli käytetty Bishop's Ginin lisäksi pikkelöityä kesäkurpitsaa, apilankukkia, basilikaa sekä sitruunaa.

OAD-rankingin on kehittänyt Steve Plotnicki, jonka kutsusta päädyin itsekin viime vuoden puolella yhdeksi OAD-kontribuuttoriksi. Listauksen järjestykseen vaikuttaa suuri joukko bloggaajia sekä muita ruokaharrastajia arvostelemalla ravintoloita, joissa he ovat syöneet hyvin. Mitä enemmän ravintoloita arvostelee, sitä kovempi painoarvo kyseisen henkilön arviolla on.
Steve Plotnicki, Rene Redzepi ja paljon kameroivia foodieita. 
Vuoden 2016 Top100+listalle päätyneistä uusista ravintoloista korkeimmalle kipusi tanskalainen Kadeau Bornholm. Niin ikään tanskalaisen Noman Rene Redzepi palkittiin Special Achievement Awardilla.
Steve Plotnicki, Alain Passard ja paljon kameroivia foodieita.
Parhaan uuden ravintolan tittelin sain espanjalainen Disfrutar ja numero ykkösen pokaalin pokkasi arvaillusti L'Arpège.
Ilokseni listalle sijoittui myös yksi suomalaisravintola, Chef & Sommelier - onnittelut siitä vielä kertaalleen Sasu Laukkoselle & Johan Borgarille & muulle Huvilakadun posselle!

Ja sitten syötiin taas. Illan teemana oli siis barbeque ja grillien äärille olikin saapunut varsin komean kuuloinen sakki. Sapuskoista vastasivat:


Oli fiksu veto jättää se lounas syömättä.
Parma Prosciutto and Melon (OAD)
Grilled Lardo toast with ramsons and capers (Chistian Puglisi) - järkkyhyvää!
Daniel Berlinin grillatun mukulasellerin kaveriksi kaadettiin todella muhevan makuista sellerilientä...
...jonka joukkoon sai lusikoida haluamansa määrän pehmeääkin pehmeämmäksi sekä rakenteeltaan että maultaan kypsynyttä mahtijuuresta.
Grilled celeriac (Daniel Berlin)
Grilled asparagus, cockles, spruce (Nicolai Nørregaard) - näitä suupaloja meikäläiseen olisi uponnut rajattomasti.
Jokainen pöytäseurue pääsi vuorollaan vähän jaloittelemaan ja noutamaan yhden ruokalajin suoraan grillistä. Meidän pöytämme sai kunnian kärkkyä Niklas Ekstedtin eksölenttejä ostereita.
Oyster in beef fat (Niklas Ekstedt)
Hennen ihanaa voilla kyllästettyä turskaa annosteltiin pöydässä lautasillemme ja sen lisukkeeksi sai kauhoa mainioita (niin ikään voilla kyllätettyjä) uusia perunoita. Kesäruokaa!
Butter baked cod, Henne herbs (Paul Cunningham)
Myös Studion mustaviinimarjapensaan oksiin seivästetyt ynnä kukitetut langustiinit maistuivat taivaallisilta (vaikka näyttivätkin tietystä kulmasta hämäävästi vehkeeltä).
Langoustine, young blackcurrants and roasted yeast (Torsten Vildgaard)
Vatitarjoilu jatkui tällä oivallisellaa possulla. Tässä illassa jännää oli se, että lautasia ei vaihdettu ruokalajien välillä, vaan söimme lähes kaiken samalta lautaselta. Siitä tuli jotenkin kotoinen olo kimalluksen keskellä.
Fatty pork Chin Shanghai Style, Papaya & coriander (Tim Raue) - mustaviinimarjapensaanoksastailaus on omani
Beef ribs (Rene Redzepi)
Noman grillatut ribsit olivat valehtelematta par-haim-pi-a ribsejä, joita olen konsaan syönyt. Liha käytännöllisesti katsoen tipahti luusta ja suli suuhun, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Grilli-illan viinejä olivat Domaine St. Pierren 2014 Chardonnay Les Brûlées ja Ariana Occhipintin 2015 SP68 Rosso. Myös Jacobsenin oluita oli tarjolla.
Hibiscus tea & Mezcal paleta with pineapple and sal de gusano (Rosio Sanchez)
Hija de Sanchezin paleta oli kaikkea muuta kuin mehujäätä. Siinä maistui viina niin tymäkästi, että henkilökohtainen kiintiöni täyttyi jo puolesta puikosta.
Un été chez Pierre (Pierre Marcolini)
Makean nälkä tuli taltutettua lopullisesti Nimb Terrassen patiolla, jossa suklaamestari Pierre Marcolini dippaili jätskipuikkoja erilaisiin kuorrutteisiin. Chocolate on chocolate oli nimensä mukaisesti tuhti suklaapommi.

Kolmen päivän OAD-ruokaorgiat olivat kaikin puolin erittäin positiivinen kokemus ja ehdottomasti hintansa väärti (en taas tohdi kirjata tähän summaa, koska mummo pyörtyisi sen äidiltäni kuullessaan). Ensi vuonna vastaavat riennot järjestetään Pariisissa. Tuskin maltan odottaa!

Tsekkaa myös postaukset ensimmäisen päivän OAD Master's Dinneristä sekä toisen päivän OAD Best New Restaurant Dinneristä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...