15. heinäkuuta 2016

Kiinalaiset mätkintäkurkut

Kiinalaisissa ravintoloissa syödessäni tilaan yleensä aina kylmän kurkkuannoksen, jos sellainen vain listalta löytyy. Herkkukurkkusettejä on kahta tyyppiä: valkosipulisia sekä valkosipulisia setsuaninpippurilla. Molempia on superhelppo tehdä kotonakin. Tässä ohjeistettu versio on se pippurisempi.

Setsuaninpippuri on setsuanilaisen keittiön perustykötarpeita. Se ei ole varsinaisesti pippuri, vaan kipakka marja, joka jo pieninäkin annoksina puuduttaa suuta jännällä tavalla. Siksi sen annostelussa on hyvä olla varovainen.

Näihin setsuanilaisiin kurkkuihin voit käyttää kokonaisia tai valmiiksi jauhettuja setsuaninpippureita. Itse murskasin noin teelusikallisen kokonaisia marjoja ja soossiin asti murskasta päätyi hieman yli puolet. Kannattaa lisätä setsuaninpippuria pikkuisen kerrallaan ja maistella seosta välillä. Maut vahvistuvat vielä jääkaapissa ässehtiessään.

Tämän ruoan valmistusprosessissa pääset myös purkamaan piileviä aggressiotasi, sillä kurkkuja saa mätkiä kaulimella tai veitsen lappeella ihan luvan kanssa. Mäiskintä rikkoo kurkkujen rakenteen juuri sopivalla tavalla, jolloin addiktoiva kastike pääsee imeytymään niihin ihanasti.

Jos tykästyt setsuaninpippurilla maustettuihin kurkkuihin, niin kokeile ihmeessä myös munakoisoja setsuanilaisittain, joka on niin ikään yksi kiinalaisista lempiruoistani.
Tarvitset:
2 kurkkua
ripauksen suolaa
ripauksen sokeria

Kastikkeeseen tarvitset:
2 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä
2 rkl soijakastiketta
1½ rkl seesamiöljyä
1 rkl maapähkinäöljyä
½-1 tl kokonaisia setsuaninpippureita (jos käytät jauhetta, niin ½ tl riittänee)

Tee näin:
Huuhtele ja kuivaa kurkut.

Paloittele kurkut vajaan 10 sentin pätkiksi. Puolita pätkät pituussuunnassa ja aseta puolikkaat leikkauspinta päin leikkuulautaa. Laita veitsi lappeelleen puolikkaan päälle ja mäsäytä kurkun rakenne rikki nyrkillä. Mätkäisyn seurauksena kurkkupalan pitäisi haljeta kahtia ja siementen irrota.

Voit myös halutessasi hakata kokonaisten kurkkujen rakenteen rikki kaulimella ja paloitella kurkunraadot sen jälkeen.

Siirrä siemenettömät kurkut kulhon päälle asetettuun siivilään. Ripottele joukkoon hieman suolaa ja sokeria. Sekoita hyvin.

Laita siivilässä olevien kurkkujen päälle paino. Anna kurkunpalojen valua ja viilentyä jääkaapissa parin tunnin ajan.

Aloita kastikkeen tekeminen yhdistämällä sokeri, suola ja etikka. Sekoita, kunnes sokeri ja suola liukenevat. Lisää joukkoon pieniksi silputut valkosipulinkynnet, soija ja öljyt. Mausta kastike setsuaninpippureilla.

Laita kastike jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Ravista siivilässä olevista kurkuista irtoava neste ja kumoa kurkut kastikekulhoon. Sekoita hyvin.

Siirrä kurkut tarjoiluastiaan. Tarjoa heti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai ai, setsuaninpippuriin tulee kyllä välillä himo! Oletko kokeillut mätkiä avomaankurkkuja vai pitääkö olla taviskurkkua?

Jaana kirjoitti...

Molempia voi mätkiä. Normikurkkuja tarttee sen pari kipaletta, avomaankurkkuja koosta riippuen semmoiset 4-6.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...