Alkukesästä tuli kokkailtua enemmän, muiden muassa tätä palsternakkapiirasta. Originaaliohjeessa käytettiin juuriselleriä, mutta minä hyödynsin omaan piirakkaani Kaupunkilaisten oman pellon mahtavan makuista palsternakkaa ja hyvää tuli.
Kätevä emäntä vääntäisi tietty pohjataikinankin itse, mutta kyllä pakastealtaaseen pulahdus on varteenotettava vaihtoehto sekin. Varsinkin jos on hellettä.
2 pientä sipulia
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
100 g palsternakkaa
sitruunan
300 g pakastevoitaikinaa
130 g ranskankermaa
2 rkl Dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria
munan
Tee näin:
Ota voitaikina sulamaan.
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.
Kauli sulanut voitaikina leivnpaperin päällä suorakaiteen muotoiseksi. Vedä taikinaan veitsellä noin parin sentin reunukset.
Paista pohjaa uunissa 15 minuttia. Ota pohja uunista, peitä se leivinpaperilla ja laita pohjan päälle painoksi suorakaiteen muotoinen astia, joka mahtuu piiraan reunojen sisään.
Kuori ja viipaloi sipulit. Silppua tuoretta rosmariinia parin ruokalusikallisen verran.
Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Laita sipulit ja rosmariinit pannulle. Freesaa miedolla lämmöllä vartin verran.
Pese palsternakat hyvin ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Laita siivut vesikulhoon, jonne olet puristanut puolikkaan sitruunan mehun.
Raasta puolikkaan sitruunan kuori.
Sekoita sitruunan kuoriraaste, ranskankerma ja sinappi keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.
Vatkaa munan rakenne rikki ja voitele sillä piiraspohjan reunat.
Levitä ranskankermaseos piiraan pohjalle. Kuivaa palsternakkasiivut ja asettele ne ranskankerman päälle. Peitä siivut sipuli-rosmariiniseoksella. Pirskottele täytteelle vielä hieman oliiviöljyä.
Paista piirasta uunissa vielä 15 minuutin ajan.
Tarjoa palsternakkapiiras hieman jäähtyneenä salaatin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti