28. toukokuuta 2016

"May The Force Be With You"

Viime marraskuussa sain blogin postilootaan kiinnostavan viestin Opinionated About Dining-blogia pitävältä Steve Plotnickilta. Hän ylläpitää myös ravintoloiden ranking-listoja, joiden järjestykseen laittamiseen osallistuu sankka joukko bloggaajia ynnä muita ruokaentusiasteja arvostelemalla kuppiloita, joissa he ovat vierailleet. Mitä enemmän ravintoloita arvostelee, sitä kovempi painoarvo kyseisen henkilön arviolla on.

Viestissään Plotnicki kertoi, että hän oli törmännyt Kulinaarimuruihin guulaillessaan tietoja tanskalaisesta Søllerød Krosta ja tiedusteli, haluaisinko liittyä mukaan OAD-arvostelijoiden joukkoon. Halusin, joten ehdin antaa oman pienen panokseni viime vuotiseen ravintoloiden arviointiin.
Laseihin kaadetaan ihan kohta englantilaisen Nyetimberin Blanc de Blancs-kuohuviiniä.
Eurooppalaisista ravintoloista tehtiin erillinen listaus nyt ensi kertaa ja sen julkistusta juhlittiin viime viikonloppuna kolmen päivän ajan Kööpenhaminassa. Kekkeröinti aloitettiin viime Michelin-kierroksella kolme tähteä saaneessa Geraniumissa (Per Henrik Lings Allé 4, 8. kerros).
Herrat vasemmalta oikealle Rasmus Kofoed (Geranium), Steve Plotnicki (OAD),
Eneko Atxa ( Azurmendi) ja Esben Holmboe Bang (Maaemo).
Geraniumin vakiopossen vahvistukseksi Köpikseen oli saapunut keittiömestareita kahdesta muusta kolmen Misukan ravintolasta: Esben Holmboe Bang norjalaisesta Maaemosta sekä Eneko Atxa espanjalaisesta Azurmendista. Tiedossa oli siis varsinainen yhdeksän tähden dinneri!

Menulla oli Geraniumin omien Instagramista tuttujen herkkujen lisäksi kolme annosta molemmilta vierailevilta tähdiltä. Vaikka appetizerit olivat pääsääntöisesti suupalan (tai parin) kokoisia ja jälkkärien jälkeiset "Geranium Sweets" vieläkin pienempiä, tuli 27 lajin maistelumenua nautiskellessa toisenkin kerran mieleen, että eipä olisi ehkä kannattanut käydä smørrebrød-lounaalla.

Ohessa kuvia Geraniumin OAD Master's Dinneriltä siinä järjestyksessä, kun ne on menulla mainittu. Alkupään annosten tarjoilujärjestys poikkesi hieman listaan kirjatusta, mutta kaikki maistui mahtavalta ja jotkut vieläkin paremmalta. Ruoan yhteydessä on mainittu, jos se on jomman kumman vierailijaravintolan edustajan työstämä annos.
Jerusalem Artichoke Leaves, Walnut Oil & Rye Vinegar
Tomato Water, Ham Fat & Aromatic Herbs - kukat ja yrtit kipattiin liemeen...
...ja jokainen lusikallinen maistui aivan erilaiselta!
White Asparagus & Lemon Flavoured Herbs
Lobster, Milk & Juice from Fermented Carrots & Seabuckthorn
Charred Potato in Aroma from Bark & Sheep's Butter
"Razor Clam" with Sour Cream & Minerals - myös "partaveitsisimpukan"
kuoret olivat syötäviä ja sisus oli taivaallista partaveitsisimpukkamoussea 
Creamy Vegetables, Peas & Sea Sandwort - tämä maistui NIIN kesälle!
Egg from our Hens, Cooked Inside Out and Truffled (Azurmendi)
Azurmendin tryffelikeltuainen oli aivan hullunhyvää, mutta sen valmistustapa on minulle suuri mysteeri ja sellaisena pysyköön. Dinnerillä kuvannut Stéphanie Biteau postasi Instagramiin häkellyttävän pornokeltuaisen making of-videon. En aio kokeilla tätä kotona.
"Dillstone" Mackerel, Horseradish & Frozen Juice from Pickled Dill
Fermented Trout with Scallop Garum (Maaemo) - tämän syötyäni
lisäsin mielessäni Oslon "To Go Very Soon"-listalleni
Haddock with Parsley Stems & Finnish Kaviar in Buttermilk - Suomi mainittu! Torille!
Crispy Grains, Bread with Old Grains & Gluten Free Bread with Seeds
Green Asparagus with Summer Flowers (Maaemo)
Fried Hake, Roasted Red Pepper Infusion & Parsley (Azurmendi) - en ole koskaan
syönyt mitään näin ilmavasti friteerattua, frittitaikina kirjaimellisesti suli suuhun! 
Morels, Sun Flower Seeds & Duck Feet Juice
Azurmendin kyyhkyn kanssa tarjoillun viinin pullot avattiin katkaisemalla niiden kaulat Geraniumin toisen omistajan Søren Ørbek Ledetin johdolla. Operaation tallennus kiinnosti suurin piirtein kaikkia, joten kerrankin sai kännykameroida syömisiään ja juomisiaan ilman että seuralaiset ovat ihan että daa!
Bodegas Contadorin 2007 Carmen Grand Reserva oli oiva pari kyyhkylle. Muut ruokien kanssa tarjoillut viinit olivat Filipa Paton 2013 Nossa Calcário Branco, Schloss Johannisbergin 2010 Riesling Silberlack, Emmanuel Giboulot'n 2011 Côte Du Beaune, Francois Cotat'n 2013 Sancerre Le Grandes Côtes, Fleuryn 2005 Robert Fleury sekä Tschidan 2012 Grüner Veltliner Eiswein.
Pigeon, Green Beans & Duxelle (Azurmendi)
Oletan, että tämä sherryltä vienosti tuoksuvan liemen kera tarjolle tuotu
kyyhkynmaksamoussepötkö oli tuo Azurmendin annoksen Duxelle
"A Taste of Spring" Beetroot, Green Strawberry, Yoghurt & Tegetes
Ice Cream from Bees Wax, Pollen & Honey with Cloudberries
Wood Sorrel & Woodruff - niin nätti, ettei sitä olisi halunnut rikkoa!
Rhubarb & Cherry Blossom (Maaemo)
"May The Force Be With You"
Varsinaiset jälkkärit päättänyt Darth Vaderin pään muotoinen lakritsimakeinen on normaalisti pääkallon muotoinen ja nimeltään "The End", mutta tälle illalle oli haluttu tehdä jotain spessua. Päheiden voimakarkkien tekemisestä vastasi viime joulukuusta saakka Geraniumissa työskennellyt Antti Lukkari.
Ennen vihonviimeisiä pikkumakeita oli ilo valita digestiivi laajasta snapsivalikoimasta. Mukavasti kirsikkainen moukku leppoisaa tiukkaa viinaa tuli kyllä tarpeeseen.
Geranium Sweets ylhäältä alas:
Cake with Pumpkin Seed Oil
Lingonberry & Beetroot Leaf
Chocolate with Oats & Seabuckthorn
Green Egg with Pine
Marshmallow with Hip Rose
Rasmus Kofoed joukkoineen otti vastaan kiitollisten illastajien aplodit. Pakko nostaa hattua tälle porukalle, joilla on tässä vaiheessa iltaa (kun vuorokauden vaihtumisesta alkaa olla jo toista tuntia) takanaan sekä lounas- että dinnerikattaus. Respect!
Myös Steve Plotnicki sai juhlaväeltä kiitoksien lisäksi myös syntymäpäiväonnittelut.

Geraniumin erinomaisen syömissession jälkeen ei tarvinnut kauaa unta odotella. Seuraavina päivinä olivat vuorossa Best New Restaurant Dinner sekä Top 100+ Announcement and Barbeque, joista lisää myöhemmin omissa postauksissaan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...