31. toukokuuta 2010

Paljon melua kaalista

Toukokuun kaalihaaste keräsi niukalti osanottajia, mutta poiki mukavasti keskustelua ruokahaasteen syvimmästä olemuksesta. Muutama ruokabloggaaja (ja pari potentiaalista palkintosponsoria) lähestyi minua aiheen tiimoilta myös sähköpostitse.

Ihan ensimmäisenä haluaisin taikoa kadoksiin sen pöhkön harhaluulon, jonka mukaan haasteisiin osallistuminen olisi jonkin sortin salaseurapiiriläisten yksinoikeus. Kisat ovat kaikille avoimia, rohkeasti mukaan vaan ciabatta-Aleksi ja muutkin halukkaat!

Kuten jo äänestyspostauksen kommenttilootassa totesin, on haasteen idea ymmärrykseni mukaan ollut kisata leikkimielellä tietystä raaka-aineesta valmistettujen tai tiettyyn teemaan liittyvien ruokien paremmuudesta.

Reseptin ei siis tarvitse olla uusi eikä ikioma, vaan se voi ihan hyvin olla useaankin kertaan koeponnistettu. Pääasia on, että ohje on osallistujan itsensä mielestä ihan älyttömän hyvä ja siitä on kirjoitettu osallistujan blogissa sääntöjen määräämänä aikana.

Tämänkertaisessa skabassa tekemästäni postausajankohdan liberaalista tulkinnasta sain spostitse kipakkaa palautetta pariltakin henkilöltä. He kritisoivat sitä, että yksi osallistuja oli hyväksytty mukaan kilpailuun aiemmin työstetyllä ohjeella, joka oli postattu uudelleen sääntöihin sopivana ajankohtana.


Komea kaalinlehden kuva on lainattu simplebits.comista.

Voisi olla ehkä aiheellista tarkentaa sääntöjä tältä osin esimerkiksi vaatimalla, että haastepostaus tulee kokata JA postata annettujen päivämäärien puitteissa. Tai ainakin päivittää uudelleenlämmitettyyn kisapostaukseen ruoasta otettua kuvaa.

Sääntöihin kaivattiin myös kannanottoa siihen, mitä ilmassa olevalle haastepallolle tapahtuu, jos voittaja ei otakaan koppia ja jättää syystä tahi toisesta seuraavan kisan järjestämättä. Hyvä huomio.

Ruokahaasteelle ei olla siis tarjoilemassa syanidikapselia tai edes saattohoitoa, mutta sille haluttaisiin lisää näkyvyyttä. Alan lehdet ja yleisaviisien ruokapalstat hoi, täällä olisi jutuntynkää tarjolla!

Kommenteissa ehdotettiin myös kesä- ja heinäkuun haasteiden yhdistämistä edellisten vuosien tapaan. Itse kannatan tätä ideaa, sillä ruokapolkan jytke hiljennee lomakuukausien ajaksi joka tapauksessa.

Jorinat sikseen ja itse asiaan. Toukokuun kaalihaasteen voitto meni ylivoimaisella äänten enemmistöllä uunikaalille.

Kulinaarimurula onnittelee lämpimästi Chilisitruunaa ja toivottaa mukavia hetkiä kesäkuun ruokahaasteen teeman sekä sääntöjen pohdinnan parissa ;-)

17 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

Nyt alkaa jo vähän huolestuttaa tämä kaalin voima! Ehkä kaalin laihduttava voima meinaa nyt laihduttaa koko ruokahaasteen.

Mitäs mieltä kansa on, pitäisikö meidän oikeasti alkaa miettimään jotain arvontaperiaatetta & aikarajaa haastepallon siirtymisestä siinä tapauksessa että voittaja ei ehdi, pysty tai haluakaan ottaa haastepalloa vastaan?

Jaana kirjoitti...

Olen tiedustellut Chilisitruunalta, ehtiikö / haluaako / jaksaako hän järjestää seuraavan haasteen, mutta en ole saanut vastausta.

Koska kesäkuu on jo puolivälissä, ehdottaisin että kesä-heinäkuun haastepallo heitetään kakkosijoittuneelle Letukalle ja katsotaan kuinka käy.

Kannatatteko ehdotustani, oi polkkaavat toverit?

Nelle kirjoitti...

Minäkin yritin kysellä samaa onnitellessani voitosta, mutta kommentti ei koskaan ilmestynyt blogiin. Tuli vaan mieleen, että jos jotain on sattunut siellä päässä eikä mahdollisuutta haasteen jatkamiselle ole. Toivottavasti ei kuitenkaan mitään ikävää.

Minusta kakkoseksi tullut olisi kyllä itseoikeutettu perintöprinsessa tai -prinssi ja haastepalloa voitaisiin viskoa siihen suuntaan. Mutta kerätään nyt muutama muukin mielipide asiasta!

Jaana kirjoitti...

Niin, hiljaisuuden syytä ei voi kuin arvailla. Toivotaan nyt tosissaan, ettei syynä ole mitään traagista!

Odotellaan vaan lisää mielipiteitä.

Jenni kirjoitti...

Eikö hyvä sääntö voisi olla että jos viikkoon ei kuulu niin haaste siirtyy perintöprinssille / prinsessalle.

En ole itse osallistunut pitkään aikaan haasteisiin. Johtuu lähinnä kiireistä ja jotenkin ei halua sitoutua tiettyyn juttuun ja aikatauluun. Ehkä sopiva potku *erseelle olisi suurempi näkyvyys esim. jollekin lehdelle voisi ehdottaa että kerran kuussa julkaisevat voittoreseptin + maininta blogista. Voisivat lehdetkin olla kiinnostuneita. Ongelmallisinta kai on että materiaali pitää olla valmiina kauan ennen kuin lehti ilmestyy. Mutta voisiko se olla joki kerran viikossa / päivittäin ilmestyvä lehti?

Voisihan voittajalle olla luvassa tuotepalkintokin. Firmat varmasti kiinnostuneita näkyvyydestä pienellä tuotepanostuksella.

Jos joku ehtisi huseerata :)

Jenni
Liemessä-ruokablogi

Merituuli kirjoitti...

minäkin kannatan haasteen keksimisen siirtoa nyt kakkoseksi tulleelle, oli syy voittajan hiljaisuuteen mikä hyvänsä.

Vaikka olen itse osallistunut laiskasti haasteisiin, on niitä mukava seurata. En missään nimessä soisi niiden päättyvän! Sitä paitsi oman blogimme pystyyn pistämisessä yhtenä kannustimena oli aikoinaan mielenkiintoinen Muulin kirjallisuushaaste (joka voitaisiin toki toistaa joskus, pliis!). Näin sen ennen omaa bloggausaikaa ja ajattelin että tuollaiset jutut ovat niin kivoja että haluaisin osallistua niihin itsekin.

cele kirjoitti...

Multa kanssa ääni kakkoselle siirtymiselle. Se lienee reiluinta kuitenkin, on syy hiljaisuuteen mikä hyvänsä.

Petra / Patalintu kirjoitti...

Mua kanssa jo alkoi huolestuttaa, että kariutuuko nämä haasteet nyt kumminkin. Multa ääni myös sille, että haasteen järjestysvuoro siirtyy kakkoselle jos ensimmäinen ei jostain syystä siihen pysty. Tosin voisi ehkä myös pitää mielessä, että jos haasteeseen osallistuu, on mahdollista että sen voittaa, joten siihen ehkä voisi varautua jo osallistuessaan...

Mä en henk.koht. koe kannustavana tuota Jennin ehdottamaa julkisuutta - lehdet varmaan usein toivoisivat myös kasvoja blogien takaa, ja siihen eivät ehkä monetkaan ole valmiita? En tiedä.

Kaikenlaiset palkinnot varmaan lisäävät osallistujia, ainakin jos on vilkaissut muiden aihealueiden blogien arvontoja. Mikä tahansa tavara näyttää saavan kansat liikkeelle. Mut onhan näissä edelleen ollut ihan kivasti osallistujia useimmiten näinkin. Tärkeintä musta olisi että kaikki ruokablogien pitäjät näistä haasteista ja siihen vapaasta osallistumisesta tietäisivät. Onko se Ruokala vai mikä mitä useimmat ruokablogien pitäjät seuraa..?

Jytis kirjoitti...

Kannatan! Mun mielestä tuo on hyvä että jos viikkoon ei ole uutta haastetta kuulunut kuukauden vaihtumisen jälkeen niin kakkoseksi tullut järjestää.
Mäkin olen täällä jo kuumeisesti uutta haastetta odotellut.

Rosmariini kirjoitti...

Kakkonen ilman muuta kehiin. Olen itsekin nyt monen kuukauden tauon jälkeen innoissani odotellut kesä-heinäkuun haastetta.

Polkkapossu kirjoitti...

Höhöhöhöööö, aina joku on tyytymätön. No enpä ole hetkeen osallistunutkaan, joten pidän suuni lähes kiinni.

Onkohan salamahaaste muuten vielä elossa? On jäänyt blogiseuraamiset/oman sivun päivittämiset kiireiden takia miniin.

Ari Makela kirjoitti...

Kakkonen on hyvä idea, mutta ei toimi jos kakkossijalla on kaksi haastevastaajaa (muistaakseni oma paras sijoitukseni on jaettu toinen sija). Siksi toistan ehdotukseni, että haaste palautuu edelliselle voittajalle ja jos hän ei vastaa niin ad infinitum taaksepäin. Jos kukaan ei vastaa niin sitten en tiedä mitä pitäisi tehdä. Viikon raja kuulostaa hyvältä, mutta mielestäni toivottavaa olisi, että uusi haaste tulisi muutamassa päivässä.

Sääntöihin voisi lisätä:"Älä osallistu, jos tiedät jo etukäteen että et ehdi järjestää seuraavaa haastetta."

Minä en halua mitään palkintoja ruokahaasteisiin. Olen tätä kai joskus perustellutkin, mutta ehkä se perustelu pitäisi kaivertaa muodollisemmin.

Jaana kirjoitti...

Oukei, heitetään kesä-heinäkuun pallo toukokuun kakkoselle eli Letukalle.

Heiton lisäksi ehdotetaan sääntötäydennyksiä liittyen voittajan mahdolliseen estyneisyyteen seuraavan haasteen järjestämisessä. Jos uutta haasteaihetta ei ole julkaistu viikon kuluessa edellisen haasteen voittajan julistamisesta, siirtyy uuden haasteen järjestämisvastuu edellisessä haasteessa toiseksi tulleelle bloggaajalle. Jos toinen sija on jaettu, ratkaistaan uuden haasteen järjestäjä arvalla.

Lisäksi säännöissä voisi mainita, että mahdollisten sponsoroitujen palkintojen ja medianäkyvyyden hankkiminen on vapaaehtoista.

Rosmariini kirjoitti...

Tuota medianäkyvyyttä vielä mietin, että onhan meillä tässä ihan omakin media käytössä. :)

Eli kaikki kynnelle kykenevät voisivat mainostaa meneillään olevaa haastetta omassa blogissaan. Lisäksi mahdollisimman moni voisi ainakin silloin tällöin koittaa kokata ja blogata voittajareseptistä oman versionsa (olisi kiva nähdä, minkälaisia versioita eri bloggaajat saavat aikaiseksi kulloisestakin ohjeesta).

Jaana kirjoitti...

Rosmis, niinhän meillä onkin! Omissa blogeissa ruokahaasteen mainostaminen ei ole ikinä ollut kiellettyä, päinvastoin. Täytyy myöntää, että itse tein sitä ennen enemmän...

Aikaisemmissa kommenteissa ehdotettiin myös yhteisen ruokahaasteblogin perustamista, jolloin kaikki ruokahaasteinfo olisi samassa paikassa. Minusta idea on erittäin hyvä. Uuden yhteisblogin pystytys voisi olla kivaa kesälomapuuhastelua (jahka nämä jalkapallokisat saadaan ensin alta pois)?

Ari Makela kirjoitti...

Mutkien kautta haaste päätyi minulle. Blogissani kaivataan kesäisiä pasta- tai nuudeliruokia.

Ari Makela kirjoitti...

Ruokahaasteen oma blogi voisi olla osoitteeltaan ruokahaaste.blogspot.com sillä nimi oli vapaana ja siihen hyväksyttäisiin jäseniksi kuka tahansa ruokablogaaja tai muu blogaaja, joka osallistuu haasteeseen. Blogin RSS-feedistä saisi ulos nykyisen ruokahaasteen blogspotin gadgetinä (sellaisen tekeminen ei voi olla monimutkaista).

Varasin osoitteen, jotta osoite ei menisi jollekin taholle, joka ei osallistu ruokahaasteisiin yksityishenkilönä. Jos yhteisblogin ehdottaja, kuka hän sitten olikin, haluaa sen itselleen niin kyseessä on ilmoitusasia sillä tarkoitukseni ei todellakaan ollut kaapata kenenkään ideaa.

Mielipiteitä? Kommentteja?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...