27. joulukuuta 2011

Saattaa sisältää pähkinää

Joulunajan jälkkärinä Kulinaarimurulassa syötiin sokeristakin sokerisempaa pekaanipähkinäpiirasta. Pekaanithan ovat niitä pikkuisen vähemmän aivoilta näyttäviä tyyppejä kuin sukulaisensa saksanpähkinät.

Ohjeen bongasin marraskuun loppupuolella paperi-Hesarin ruokasivuilla olleesta artikkelista, jossa piiraan parhaaksi kaveriksi oli paritettu tynnyreissä kypsytetty tawny.

Me kuitenkin nautimme pähkinäherkun kyytipoikana pulloissa ässehtinyttä Ferreira Late Bottled Vintagea. Se sopi hyvin myös juustojen kanssa lirpittäväksi ja pakkauskokokin oli kahdelle hengelle oikein optimaalinen.

pekaanipähkinäpiirakka
Pohjaan tarvitset:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
½ dl ruskeaa ruokosokeria
2 rkl kylmää vettä

Täytteeseen tarvitset:
250 g pekaanipähinöitä
50 g voita
2 dl ruskeaa ruokosokeria
1 dl vaaleaa siirappia
vaniljatangon
3 munaa

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Kuutioi voi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot sekä sokeri. Lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi.

Painele taikina pyöreän piirasvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 15 minuutin ajan.

Pilko puolet pähkinöistä karkeaksi rouheeksi.

Kiehauta voi, sokeri, siirappi sekä vaniljatangosta kaavitut siemenet kattilassa. Kaada täyte kulhoon ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia.

Sähkövatkaa munat yksitellen täytteen joukkoon. Sekoita joukkoon rouhitut pähkinät ja kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Koristele piiras kokonaisilla pähkinöillä.

Paista pähkinäpiirasta 35-45 minuuttia, kunnes täyte on jähmettynyt. Anna piiraan jäähtyä ennen tarjoilua.

5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Vaikuttaisi äkkimakialta pakkaukselta, sellaiselta jonka kanssa toivoisi palasen puolivälissä, että kumpa olisin ottanut vähän nuukemmin:)

Anonyymi kirjoitti...

Samainen Hesarin artikkeli on minullakin tallessa, kun tulee sopivasti makean perään olevia vieraita. Kirjoituksesi mukaan vaikuttaisi olevan säilyttämisen arvoinen leike.

Jaana kirjoitti...

Campasimpukka, ihan täydellinen on tuo kuvauksesi, just semmoista piiraasta tuli :-D

suolaajahunajaa, pitää olla kyllä melkoinen sokerihiiri, että tuota pystyy useamman siivun vetämään. Mutta hyvää se on, säällisinä annoksina ;-)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Tämmöinen piiras on meillä yhdestä keittokirjasta merkattu vihreällä lapulla. Nyt rupeaa vähän arveluttamaan, että tekiskö vai eikö tekis... Jos kumminkin tekis.

Mainio otsikkosi naurattaa! Kerran ostimme pussillisen pähkinöitä ja etiketissä luki pienellä "saattaa sisältää pähkinää". Niinpä. Hyvä kun varoittivat.

Jaana kirjoitti...

Tekis tekis! Optimaalinen syömäporukka piiraalle on mahdollisimman suuri, sillä ei tätä kykene kovin leveää slaissia vetämään.

Mä olen myös törmännyt mainitsemasi kaltaiseen pähkinätuotteen pähkinävaroitukseen :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...