Pari viikonloppua sitten piipahdin teiniaikaisen ystäväni luona Brysselissä. Reissun tarkoituksena oli juoruta 12(!) vuoden kuulumiset ajan tasalle sekä nauttia hyvistä syömistä ja juomista. Tässä vaiheessa voinen jo todeta, että tavoitteet saavutettiin loistavasti.
En ollut aiemmin käynyt Belgiassa, mutta maan rikkaaseen olutkulttuuriin olen tutustunut sen verran, että tiedän pitäväni lambic-oluista. Tätä hirmu hyvää gueuzea löytyi pikkuisesta kuppilasta, josta piti ostaa jotain akuutin vessakeikan vastineeksi.Lauantaina suuntasimme St. Catherinen joulumarkkinoille (Place Sainte-Catherine), jotka oli avattu samalla viikolla. Kojuja oli pitkät rivistöt kirkolta maailmanpyörälle ja niissä myytiin ilahduttavan paljon kaikkea jännää syötävää.
Ja tietenkin myös juotavaa. Mekin hörppäsimme mukilliset glöginomaista Glühweinia.
Markkinabändin tuubansoittajallakin oli viinilasi kädessään, ettei jano päässyt keikan aikana yllättämään.
Lumoavalle quichetiskille jumituimme joksikin aikaa. Ostimme pari piiraan puolikasta seuraavan päivän aamupalaksi.
Makkarataivas.
Juustotaivas.
Etanamyyjän tarjoomukset näyttivät mahdottoman houkuttelevilta...
...mutta kallistuin kuitenkin herkuttelemaan ostereilla ja shampanjalla. Toimiva yhdistelmä, ei sille mitään mahda.
Lähtiessämme talsimaan Grand Placelle päin, vastaan tuli toinen toistaan hervottomampia vohvelikioskeja. Juuri silloin ei kuitenkaan makeahammasta kolottanut, joten nämäkin jäivät testaamatta.
Keskustakierroksen viimeinen rasti oli Manneken Pis, joka oli yllättävän pieni kaveri. Patsas oli visiittini aikaan puettu jonkinmoiseen kreikkalaiseen sotilasunivormuun (linkistä avautuvassa lehtijutussa on asusta parempi kuva).
Pissaavan pikkupojan hahmolla myydään suklaata kaikissa sateenkaaren väreissä.
Pissapoika suklaatonttuna.
Kotimatkalla pysähdyimme syömään ravintolaan nimeltä l’Esprit de Sel Brasserie (Place Jourdan 52-54) ja minä sain vihdoin simpukoita! Moules marinières ja alsacelainen Pinot Blanc maistuivat mielettömiltä.
Loppuilta menikin sitten sohvilla makoillen ja koiria rapsutellen. Kyläpaikassa on kolme komeaa koiruutta, joista höperöin ja hellyydenkipein osaa avata vierashuoneen oven ja punkea viereen kerjäämään huomiota.
Kolmikko odottaa hännät vispaten aamupalaa, kuvassa äärimmäisenä oikealla on henkilökohtainen herätyskelloni ♥
Ihmisaamiaiseksi oli edellisenä päivänä joulumarkkinoilta ostettuja quicheja. Toisen puolikkaan täytteenä oli pinaattia ja toisessa oli neljää eri juustoa. Droooool!
Piirasövereiden jälkeen läksimme tihkusadetta uhmaten kulman takana olevan Place Jourdanin sunnuntaimarkkinoille. Vihannestorilla oli normaalin punasikurin lisäksi myynnissä myön lonkeromallista tavaraa.
Hassuja keltaisia porkkanoita. Kuvassa ylävasemmalla vertailun vuoksi normiporkkanoita.
Belgiassa sienikausi jatkuu edelleen.
Miksei meilläkin myytävissä sitrushedelmissä ole lehtiä tallella? Ne näyttävät mukavilta.
Torilta olisi saanut grillattua kanaa. Tipu pakattiin pussiin yhdessä alaritsillä kypsyneiden pottujen ja sinne valuneen rasvan kanssa.
Pâtétaivas.
Tymäkän oloisia kakkuja.
Lounaan haimme pitäjän todennäköisesti kuuluisimmasta frittipaikasta, Maison Antoinesta (Place Jourdan 1).
Frites paistetaan kahdesti ja tarjoillaan paperitötteröstä erittäin reilun majoneesiplöräyksen kanssa. Majoneesin lisäksi valittavana on toistakymmentä erilaista dippiä, joita voi ostaa päälleturautuksen sijasta pienissä purkeissa.
Antoinen frittien kanssa on lupa mennä Place Jourdania reunustaviin kuppiloihin.
Rasvaisia belgianperunoita ja olutta - täydellistä dagen efter-sapuskaa!
Tuliaisiksi en jaksanut roudata konvehteja, mutta purkillisen Godivan suklaa-hasselpähkinälevitettä ostin lentokentän herkkukaupasta. Saman putiikin juustohyllystä tarttui mukaan luostarissa valmistettua Orvalia sekä lupaavasti lemuavaa Bou d'Fagnea.
Ensikokemuksn perusteella Belgia ei vaikuttanut lainkaan hullummalta maalta, sinne tulee takuulla mentyä uudelleen! Ja taas tuli lisämotivaatiota ranskan opiskeluun...
10 kommenttia:
huh ompa taivaita.. tollanen quiche ja makkarataivas tännekin
Kyllä! Ja menisi Senaatintorin Tuomaan markkinoilla yhdet tuommoiset etanavankkuritkin...
Katohan, Orval-nimistä juustoa. Orval on suosikkejani belgialaisista oluista.
Tero
Jopas on ollut eväät reissulla. :) Mulle jäi aikanaan hyvät muistot Belgain au pair-ajoista. Siellä tuli opittua yhtä ja toista ruoka- ja viinikulttuurin saralla.
Sienikausi on päällä vielä täälläkin, tosin tatteja ei enää löydy. Mutta koppasin pussin suppilovahveroita joulukuusen hakureissulla. :)
Tero, juusto on valmistettu samassa luostarissa, missä ko. oluttakin tehdään. Juotavaa Orvalia en ole itse maistanut, mutta juusto oli pirun hyvää!
Tusla, kuinka kätevää: kuusi ja suppikset samalla reissulla :-D
Aika mainiot nuo eriväriset suklaiset pissapojat;D
Bryssel on kyllä ihan ruokataivas. Niinä muutamina kertoina, kun olen siellä käynyt, en ole juuri huonoon ruokaan törmännyt. Ja taas tuli matkakuume. Pitää varmaan rajoittaa näitä matkakertomuksia, koska koko ajan nurkan takana on edellistä parempi kohde, johon ostaa lennot..
Haa, Mekin oltiin jo menossa Brysseliin, mutta päädyttiin Amsterdamin antimiin. Siellä oli samantapaisia tötteröranskiksia, törkeys hyviä ja nimenomaan majoneesilla!
pottuja kanarasvalla kuulostaa OI-KEIN hyvältä
Yaelian, ovathan ne kivan näköisiä, mutta maku ei välttämättä ole kaksinen.
suolaa&hunajaa, mulla jäivät vielä vohvelit syömättä eli on sinne uudestaan mentävä ;-)
Jii&Papu, Amsterdamin ranskikset on testattu ja herkullisiksi havaittu myös Kulinaarimurulassa!
Merituuli, no ÄLÄ! Mutta olivat nuo tupladiipfraiatut potutkin aika sairaan hyviä!
Lähetä kommentti