11. joulukuuta 2011

Belgialaisia asioita

Pari viikonloppua sitten piipahdin teiniaikaisen ystäväni luona Brysselissä. Reissun tarkoituksena oli juoruta 12(!) vuoden kuulumiset ajan tasalle sekä nauttia hyvistä syömistä ja juomista. Tässä vaiheessa voinen jo todeta, että tavoitteet saavutettiin loistavasti. 
gueuze
En ollut aiemmin käynyt Belgiassa, mutta maan rikkaaseen olutkulttuuriin olen tutustunut sen verran, että tiedän pitäväni lambic-oluista. Tätä hirmu hyvää gueuzea löytyi pikkuisesta kuppilasta, josta piti ostaa jotain akuutin vessakeikan vastineeksi.
St_Catherine_Christmas_Market_Brussels
Lauantaina suuntasimme St. Catherinen joulumarkkinoille (Place Sainte-Catherine), jotka oli avattu samalla viikolla. Kojuja oli pitkät rivistöt kirkolta maailmanpyörälle ja niissä myytiin ilahduttavan paljon kaikkea jännää syötävää.
gluhwein
Ja tietenkin myös juotavaa. Mekin hörppäsimme mukilliset glöginomaista Glühweinia.
St_Catherine_Christmas_Market_Brussels
Markkinabändin tuubansoittajallakin oli viinilasi kädessään, ettei jano päässyt keikan aikana yllättämään.
St_Catherine_Christmas_Market_Brussels
Lumoavalle quichetiskille jumituimme joksikin aikaa. Ostimme pari piiraan puolikasta seuraavan päivän aamupalaksi.
St_Catherine_Christmas_Market_Brussels
Makkarataivas.
St_Catherine_Christmas_Market_Brussels
Juustotaivas.
St_Catherine_Christmas_Market_Brussels
Etanamyyjän tarjoomukset näyttivät mahdottoman houkuttelevilta...
St_Catherine_Christmas_Market_Brussels
...mutta kallistuin kuitenkin herkuttelemaan ostereilla ja shampanjalla. Toimiva yhdistelmä, ei sille mitään mahda.
Belgian_waffles
Lähtiessämme talsimaan Grand Placelle päin, vastaan tuli toinen toistaan hervottomampia vohvelikioskeja. Juuri silloin ei kuitenkaan makeahammasta kolottanut, joten nämäkin jäivät testaamatta.
Manneken_Pis
Keskustakierroksen viimeinen rasti oli Manneken Pis, joka oli yllättävän pieni kaveri. Patsas oli visiittini aikaan puettu jonkinmoiseen kreikkalaiseen sotilasunivormuun (linkistä avautuvassa lehtijutussa on asusta parempi kuva).
Manneken_Pis
Pissaavan pikkupojan hahmolla myydään suklaata kaikissa sateenkaaren väreissä.
Manneken_Pis
Pissapoika suklaatonttuna.
Moules_marinieres
Kotimatkalla pysähdyimme syömään ravintolaan nimeltä l’Esprit de Sel Brasserie (Place Jourdan 52-54) ja minä sain vihdoin simpukoita! Moules marinières ja alsacelainen Pinot Blanc maistuivat mielettömiltä.

Loppuilta menikin sitten sohvilla makoillen ja koiria rapsutellen. Kyläpaikassa on kolme komeaa koiruutta, joista höperöin ja hellyydenkipein osaa avata vierashuoneen oven ja punkea viereen kerjäämään huomiota.
dogs
Kolmikko odottaa hännät vispaten aamupalaa, kuvassa äärimmäisenä oikealla on henkilökohtainen herätyskelloni ♥
quiche
Ihmisaamiaiseksi oli edellisenä päivänä joulumarkkinoilta ostettuja quicheja. Toisen puolikkaan täytteenä oli pinaattia ja toisessa oli neljää eri juustoa. Droooool!
Place_Jourdan_Brussels
Piirasövereiden jälkeen läksimme tihkusadetta uhmaten kulman takana olevan Place Jourdanin sunnuntaimarkkinoille. Vihannestorilla oli normaalin punasikurin lisäksi myynnissä myön lonkeromallista tavaraa.
Place_Jourdan_Brussels
Hassuja keltaisia porkkanoita. Kuvassa ylävasemmalla vertailun vuoksi normiporkkanoita.
Place_Jourdan_Brussels
Belgiassa sienikausi jatkuu edelleen.
Place_Jourdan_Brussels
Miksei meilläkin myytävissä sitrushedelmissä ole lehtiä tallella? Ne näyttävät mukavilta.
Place_Jourdan_Brussels
Torilta olisi saanut grillattua kanaa. Tipu pakattiin pussiin yhdessä alaritsillä kypsyneiden pottujen ja sinne valuneen rasvan kanssa.
Place_Jourdan_Brussels
Pâtétaivas.
Place_Jourdan_Brussels
Tymäkän oloisia kakkuja.
maison_antoine
Lounaan haimme pitäjän todennäköisesti kuuluisimmasta frittipaikasta, Maison Antoinesta (Place Jourdan 1).
frites
Frites paistetaan kahdesti ja tarjoillaan paperitötteröstä erittäin reilun majoneesiplöräyksen kanssa. Majoneesin lisäksi valittavana on toistakymmentä erilaista dippiä, joita voi ostaa päälleturautuksen sijasta pienissä purkeissa.
frites
Antoinen frittien kanssa on lupa mennä Place Jourdania reunustaviin kuppiloihin.
frites
Rasvaisia belgianperunoita ja olutta - täydellistä dagen efter-sapuskaa!
cheeses
Tuliaisiksi en jaksanut roudata konvehteja, mutta purkillisen Godivan suklaa-hasselpähkinälevitettä ostin lentokentän herkkukaupasta. Saman putiikin juustohyllystä tarttui mukaan luostarissa valmistettua Orvalia sekä lupaavasti lemuavaa Bou d'Fagnea.

Ensikokemuksn perusteella Belgia ei vaikuttanut lainkaan hullummalta maalta, sinne tulee takuulla mentyä uudelleen! Ja taas tuli lisämotivaatiota ranskan opiskeluun...

10 kommenttia:

meidän aleksi kirjoitti...

huh ompa taivaita.. tollanen quiche ja makkarataivas tännekin

Jaana kirjoitti...

Kyllä! Ja menisi Senaatintorin Tuomaan markkinoilla yhdet tuommoiset etanavankkuritkin...

Anonyymi kirjoitti...

Katohan, Orval-nimistä juustoa. Orval on suosikkejani belgialaisista oluista.
Tero

Tusla kirjoitti...

Jopas on ollut eväät reissulla. :) Mulle jäi aikanaan hyvät muistot Belgain au pair-ajoista. Siellä tuli opittua yhtä ja toista ruoka- ja viinikulttuurin saralla.

Sienikausi on päällä vielä täälläkin, tosin tatteja ei enää löydy. Mutta koppasin pussin suppilovahveroita joulukuusen hakureissulla. :)

Jaana kirjoitti...

Tero, juusto on valmistettu samassa luostarissa, missä ko. oluttakin tehdään. Juotavaa Orvalia en ole itse maistanut, mutta juusto oli pirun hyvää!

Tusla, kuinka kätevää: kuusi ja suppikset samalla reissulla :-D

Yaelian kirjoitti...

Aika mainiot nuo eriväriset suklaiset pissapojat;D

suolaajahunajaa kirjoitti...

Bryssel on kyllä ihan ruokataivas. Niinä muutamina kertoina, kun olen siellä käynyt, en ole juuri huonoon ruokaan törmännyt. Ja taas tuli matkakuume. Pitää varmaan rajoittaa näitä matkakertomuksia, koska koko ajan nurkan takana on edellistä parempi kohde, johon ostaa lennot..

Jii ja Nti Papu kirjoitti...

Haa, Mekin oltiin jo menossa Brysseliin, mutta päädyttiin Amsterdamin antimiin. Siellä oli samantapaisia tötteröranskiksia, törkeys hyviä ja nimenomaan majoneesilla!

Merituuli kirjoitti...

pottuja kanarasvalla kuulostaa OI-KEIN hyvältä

Jaana kirjoitti...

Yaelian, ovathan ne kivan näköisiä, mutta maku ei välttämättä ole kaksinen.

suolaa&hunajaa, mulla jäivät vielä vohvelit syömättä eli on sinne uudestaan mentävä ;-)

Jii&Papu, Amsterdamin ranskikset on testattu ja herkullisiksi havaittu myös Kulinaarimurulassa!

Merituuli, no ÄLÄ! Mutta olivat nuo tupladiipfraiatut potutkin aika sairaan hyviä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...