27. kesäkuuta 2012

Balleriinakakku

Miettiessäni loppusijoituspaikkaa jälkkärimöhnään käyttämistäni munista ylijääneille valkuaisille, pullahti ekana mieleen pavlova. Samalla päätin testata raparpericurdin toimivuutta marenkiunelman täytteenä.

Australialaiset ja uusiseelantilaiset vääntävät tämän herkun syntypaikasta kättä suunnilleen samaan tapaan kuin me väittelemme ruotsalaisten kanssa lihapullat keksineen tyypin kansallisuudesta. Olipa tämä Anna Pavlovan mukaan nimetty herkku kotoisin kummasta maasta tahansa, se on aivan älyttömän hyvää.

Marengin, raparperin, kerman ja mansikoiden yhdistelmä toimi niin loistavasti, että kolmen hengen seurueemme tuhosi koko tortun alle tunnissa! Överit piti kyllä vetää ihan käytännön syistäkin, sillä pavlova kostuu täytteistä tosi nopeasti ja menettää ihanan rapeutensa (seliseli, oltiin vaan ahneita).
pavlova
Marenkipohjaan tarvitset:
4 kananmunan valkuaista
2½ dl sokeria
1 tl väkiviinaetikkaa
½ rkl maissijauhoja
½ tl vaniljauutetta

Lisäksi tarvitset:
2½dl raparpericurdia
2 dl kermaa
½ dl sokeria
½ tl vaniljauutetta
mansikoita

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 140-asteiseksi.

Sähkövatkaa huoneenlämpöisiä valkuaisia kulhossa, kunnes vaahtohuiput eivät latistu heti kun vatkaimen nostaa pois.

Jatka vatkaamista ja lisää sokeria noin ruokalusikallisen verran kerrallaan. Sokerin loputtua tuloksena tulisi olla kiiltävää ja tanakkaa tavaraa.

Kääntele etikka, jauhot ja vanilja hellävaroen muovilastalla valkuais-sokeriseoksen joukkoon.

Laita uunipellille pari folioarkkia ja muotoile massasta pyöreä kakkara, joka on reunoiltaan hieman keskustaa korkeampi.

Kypsennä marenkia uunissa tunti ja vartti. Käännä uunista lämmöt pois, avaa luukku hiukan raolleen ja anna pohjan jäähtyä yhdessä uunin kanssa.

Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua raparpericurdilla, sokerilla ja vaniljalla maustetulla kermavaahdolla sekä mansikoilla.

10 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Mä tein tuommoisen kans kesän alussa ja on kyllä hyvää! Ja se vaiva kannattaa todellakin nähdä että tekee marengin itse, on meinaan 100 x parempaa kuin valmiista marenkilevystä tehty.

Tusla kirjoitti...

No hitsiläinen, alkaa kuulostaa siltä, että miniunkin on kokeiltava tuote pohjan tekemistä. Tähän asti on kans menty ihan ostomarengilla...

Jaana kirjoitti...

anna, totta turiset!

Tusla, kokeile ihmeessä! Minäkin arastelin marenkipohjan tekemistä pitkään, koska jännitin sen pilalle menemistä (jauhopeukaloni nimittäin sijaitsee aika lähellä käpälän keskiosaa). Mutta ei se ollutkaan vaikeaa!

Hannele kirjoitti...

DIY-toiminnalle ääni täältäkin! Marengin tekeminen on tosihelppoa ja aktiiviajaltaan nopeakin. Ja se säilyy kuivassa liinan alla pitkään.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköinen! Äiti on aina tehnyt samantapaista ja kutsunut sitä Britan kakuksi, kuulostaako tutulta :o?

Tomi kirjoitti...

Tuollaisen voisi kasata lähiaikoina, näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Millaisista paikoista raparpericurdia kannattaisi etsiä, jos kaapissa ei sellaista ole?

Tomi kirjoitti...

Tjaah, pavlovannälkäinen on hypertekstilukutaidoton. Eiköhän toi curdikin onnistu, kiitos :)

Jaana kirjoitti...

Hannele, loistavasti äänestetty :-)

kisses, Britakakkuun tulee kaksi kerrosta kakkulevyjä, jotka ovat vinkeä sekoitus sokerikakkua ja marenkia. Oikein hyvää sekin on!

Tomi, suosittelen kokeilemaan sekä curdia että pavlovaa, niiden tekeminen on helpompaa kuin uskotkaan.

Tomi kirjoitti...

Tää tuli sutaistua eilen kokoon ja oli muuten a) älytön annos, ja hyvä niin, koska b) oli niin jumalattoman hyvää. Kiitos x 1k!

Jaana kirjoitti...

Tomi, ole hyvä vaan, kiva kuulla että tykkäsit.

Yhden curdisatsin voisi kyllä taas keitellä itsekin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...