3. kesäkuuta 2012

Pint of Goodness

Taannoisella Dublinin reissullani kävin myös tummanpuhuvan herkkujuoman alkulähteillä Guinness Storehousessa (St. James's Gate). Halusin nimittäin nähdä viime visiittini jälkeen rakennetun Gravity Barin ja siedätyshoidattaa siellä korkean paikan kammoani.

guinness_storehouse_dublin
Arthur Guinness vuokrasi aikoinaan neljän eekkerin kokoisen alueen panimotoimintaa varten. Sopimus tehtii 9 000 vuodeksi ja vuokran määräksi tuolta ajalta sovittiin 45 puntaa. Melko reilua.

Sittemmin sopimus tosin purettiin ja panimo osti maapläntin omakseen. Tällä hetkellä toiminta on laajentunut noin 50 eekkerin kokoiselle alueelle.

guinness_storehouse_dublin
Myös Guinness Storehouse on laajentunut sitten edellisen käyntini, jolloin paikka tunnettiin nimellä Guinness Hop Store. Jos haluat välttyä jonottamiselta, niin kannattaa ostaa lippu verkkopalvelusta, jolloin siitä saa 10 pinnaa halvennustakin. Storehousen aulasta löydät masiinat, joista netistä ostetut tiketit voi tulostaa.

guinness_storehouse_dublin
Vanhan panimon ympärille rakentunut turistirysä on aika kiva ja hienosti toteutettu. Perinteisiä ja nykyisiä oluen panossa käytettyjä laitteita sekä tekniikoita on esitelty kattavasti, ja välillä olo on tosiaan kuin aikamatkailijalla...

guinness_storehouse_dublin
...varsinkin kun nurkissa lojuu vaikka mitä vinkeää rompetta.

Myös Guinnesin raaka-aineiden esittely on tehty hauskasti.

guinness_storehouse_dublin
Laadukas ohra on kaiken perusta. Itselleni ohrasta tulee nykyään mieleen Stingin Fields of Gold Lady Emily Howardin laulamana. Katso omalla vastuulla ja muista että sinua on varoitettu!

guinness_storehouse_dublin
Toinen tärkeä ainesosa on hiiva. Samaa hiivakantaa on pidetty hengissä 1800-luvun alkupuolelta saakka.

guinness_storehouse_dublin
Alkuperäinen hiiva on niin arvokas, että hiivansiementä säilytetään kassakaapissa (ei kuvassa olevassa) ja sitä pidetään peräti Irlannin kansallisaarteena.

guinness_storehouse_dublin
Myös humala on merkittävä tekijä Guinnessin valmistuksessa. Storehousessa kasvaa muutama humalaköynnös, joiden melko tömäkkää aromia voi tuoksutella ohikulkiessaan.

guinness_storehouse_dublin
"I love the smell of hops in the morning."

guinness_storehouse_dublin
Ilman vettä ei ole olutta. Vesi Guinnessiin tulee läheisillä Wicklow'n vuorilla sijaitsevasta lähteestä.

guinness_storehouse_dublin
Siinä sitä ihmevettä kohisee.

guinness_storehouse_dublin
Artturi-vainaan henki leijuu Guinnessin yllä ja on tuon jumalaisen juoman secret ingredient.

guinness_storehouse_dublin
Tällaiseenkin ihmeellisyyteen törmäsin kierrellessäni. Sitten muistin, että jos Guinnessia ja kuplajuomaa sekoitetaan, saadaan drinkki nimeltä Black Velvet, jonka väitetään parantavan krapulan.

guinness_storehouse_dublin
Esillä oli myös laaja arsenaali Guinness-mainoskamaa vuosien varrelta.

guinness_storehouse_dublin
"Lovely...

guinness_storehouse_dublin
...day...

guinness_storehouse_dublin
...for a Guinness!"

Kyllä se vaan niin on, että Guinness maistuu Dublinissa aivan erilaiselta kuin missään muualla. Paremmalta. Pehmeämmältä. Guinnessimmalta.

Syyksi moiseen on esitetty sitä, että Guinnessin kulutus lähellä pääkallopaikkaa on sen verran kovaa, että pubien tankit tyhjenevät nopeasti ja olut tulee juotua tuoreena. Panimo myös valvoo tuotteensa jälleenmyyjäkuppiloiden hanojen putsaussykliä aika tiukasti.

guinness_storehouse_dublin
Nautiskelin lipun hintaan sisältyneen Guinness-mukilliseni Gravity Barissa...

guinness_storehouse_dublin
...josta oli hienot näkymät joka puolelle Dublinia.

guinness_storehouse_dublin
Storehousen fanituotemyymälästä mukaan tarttui Guinnessilla maustettua HP-kastiketta ja suklaata. Molemmat tuotteet on jo todettu eksölenteiksi.

Kulinaarimurula suosittelee kaikille Dubliniin matkaaville visiittiä Guinness Storehousessa. It's good for you!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...