30. tammikuuta 2014

Mac 'n' kukkakaali

Toisinaan BuzzFeedissa törmää koiranpentukuvakokoelmien ja kissavideolistausten lisäksi myös kiehtoviin sapuskavinkkeihin. Kuten esimerkiksi tällaiseen 27 Amazing Ways to Cook with Cauliflower-luetteloon, josta tuli bookmarkattua useita reseptejä.

Ihan ekana kokeiluun meni vinkeän oloinen kukkakaali-makaronilaatikko. Se on aika lailla kevennetty versio amerikkalaisklassikko juustomakaronista, jota on joskus historian hämärissä työstetty täällä Kulinaarimurulassakin. Kokeiluni kuuluu sarjaan "tosi nolo menneisyys," koska noihin aikoihin holvasin lootaan innolla kolmen juuston ruokakermaa ja Oivariinia. Että jotta tuota.

Juoksusaitilta löytyvässä originaaliohjeessa tähän appeeseen kehotetaan laittamaan bechamelin sijasta kukkispyreetä ja juustonkin kanssa mellastetaan perin maltillisesti. "Yhden kukkakaalin" tarkempia strategisia mittoja siinä ei kerrottu, joten sen kanssa joutui pikkuisen yrittämään ja erehtymään.
Surrasin isosta kukkakaalista pyreetä sen verran reilusti, että en tohtinut holauttaa sitä kokonaan pastan joukkoon. Olisi pitänyt uskaltaa laittaa enemmän, sillä makrut imppasivat kukkismuhjua yllättävän ahnaasti inessiiviin. Sniiduiluni vuoksi lodjusta tuli pikkuisen kuivakkaa, kuten kuvasta näkyy.

Muokkasin noiden ohessa olevien tykötarpeiden määriä sellaisiksi, että niiden avulla eväästä pitäisi tulla mehukkaampaa. Mutta ihan hyvää tuo kuivempikin versio oli.

Kukkakaalin ja pastan maistuva yhdistelmä on havaittu oivalliseksi myös Hesarin Kiusauksessa-blogissa. Lisäksi juustomakaronia tuunataan kukkakaalilla ilmeisesti niin sanotuissa paremmissakin piireissä, sillä yhdensorttinen ohje löytyy Michelle Obaman pihaviljelyopuksesta.
Tarvitset:
500 g kukkakaalia
250 g pastaa
4 dl kasvislientä
1 dl juustoraastetta (käytin vuohen gruyerea)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl dijon-sinappia
ripauksen muskottia
suolaa
mustapippuria
1 dl korppujauhoja
1 dl parmesania

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Paloittele kukkakaali ja keitä palat vedessä kypsiksi.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja kippaa se uunivuokaan.

Laita kukkakaalit blenderiin. Lisää joukkoon kasvisliemi, juustoraaste, öljy ja sinappi. Surauta tasaiseksi ja mausta seos suolalla sekä pippurilla.

Kaada kukkakaaliseos pastan joukkoon. Sekoita hyvin ja levitä tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja raastettua parmesania.

Kypsennä uudissä 20 minuutin ajan.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Ihan törkeän hyvää :-0 Jätin vuoan tuohon pöydälle jäähtymään, ja oon jo 4 kertaa käynyt siitä lusikoimassa hyvyyttä suuhuni. Miksei tätä ole kukaan aiemmin keksinyt?

Jaana kirjoitti...

Eiks ollut aika muhevan makuista! Se oli muuten kylmänäkin melko hyvää ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...