16. tammikuuta 2014

Valuva mätijuttu ja ostograavisiikaa

Onko hölmöä raapustella vielä joulujuttuja, vaikka loppiainenkin jo meni? Toisaalta blogipostauksiani ei ole ajankohtaisuus viime aikoina muutenkaan vaivannut, joten menköön nyt tämäkin yksin häpein.

Kuten hirvistroganoffin ohjeen yhteydessä jo kerroinkin, satsasin viime joulunpyhien ruokahuollossa määrän siijasta laatuun. Uskoisin, että myös normioloissa (= vietän joulua kotona) vähemmälläkin pärjäisi. Jotta muistaisin noudattaa näitä periaatteita tulevina kotijouluina, lisäsin Jasun asiasta laatiman joulumuistion korkean prioriteetin buukmarkkeihini.

Tarkoituksenani oli nautiskella ostograavattua siikaa sekä siian mätiä leivänpäällisinä lähinnä erikseen, mutta joulunalusviikolla Hesarin resepti graavisiikatartarista mäti-smetanalla ja mummonkurkuilla innosti tykötarpeiden yhteiskäyttökokeiluun.

Originaaliohjeessa siika kehoitettiin suolaamaan itse, mutta tällä kertaa olin laiska ja luotin kalakauppiaan taitoihin. Alkuperäisessä reseptissä kuvattua kuohkeaa vaahtoa en saanut smetanastani aikaiseksi, mutta onhan tuollainen löysempikin lopputuotos varsin daideellisen näköistä. Muiden ainesten määrän puolitin, mutta kurkkua tein täyden satsin ja holvasin ylijäämät salaatteihin.  
Mummonkurkkuihin tarvitset:
tuorekurkun
3 rkl väkiviinaetikkaa
2 rkl vettä
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl hienonnettua tilliä

Lisäksi tarvitset:
200 g graavia siikaa
saaristolaisleipää
1 dl smetanaa
2 rkl siianmätiä

Tee näin:
Valmista ensin mummonkurkut. Viipaloi kurkku pitkittäin ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita etikka, vesi, suola, sokeri sekä tilli tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kurkkusiivut ja anna maustua kylmässä vähintään tunnin ajan.

Leikkaa siiasta ohuita viipaleita ja hienonna ne pieniksi kuutioiksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hienoa merisuolaa.

Leikkaa leipäviipaleista haluamasi muotoisia paloja ja asettele kalaseos leiville. Jos käytät leipien paloitteluun muottia, painele siikakuutiot lusikalla leivän päälle samaa muottia hyödyntäen.

Sekoita smetana ja mäti keskenään. Lusikoi seosta kalakuutioiden päälle. Koristele annokset mummonkurkkuruusukkeilla ja tillillä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Smetana kannattaa vatkaa kuohkeaksi ennenkuin lisäilee mädin. Mäti kannattaa valutella kuivaksi, niin ei välttämättä ole soossi niin vetistä.

Jaana kirjoitti...

Yritin kyllä vatkata, mutta oisko mun smetana ollut liian kylmää / lämmintä / väärän merkkistä / seli seli eli yrityksistä huolimatta en saanut sitä kuohkeutumaan. Mäti oli huolella valuteltu kuivaksi, mutta käyttämäni Deliciestin smetana kyllä OLI aika löysää...

Ihan hyviltä nuo napot kuitenkin maistuivat :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...