11. tammikuuta 2014

Merenmakuinen mahtipasta

Marraskuussa retkeillessä en kärsinyt koti-ikävästä, mutta jossain vaiheessa muiden tekemiin sapuskoihin alkoi kyllästyä ja minuun iski lähes kestämätön kokkauskaipuu. Taisin jossain ihan julkisesti vannoakin, että kun palaudun matkalta, niin en muuta teekään kuin laitan ruokaa kotona. 

Lupaukseni pitikin aika hyvin. Jetlagvoileipä- ja kahvidieetin jälkeinen ensimmäinen oikea tekemäni ruoka oli satsi mätispaghettia ja merilevää
Resepti on peräisin Janne Tarmion ja Sami Tallbergin hienosta kirjasta Mäti - helmiä lautasella, josta valmistin edellisvuonna joulupöytään graavisiikaa mätikastikkeella, joka oli herkkua. Eipä ollut kyllä mitään valittamista tässä mätipastassakaan. Vienosti merelle maistuvaa merilevä sopii mädin kaveriksi erinomaisesti.

Mätikeittokirjassa kehoitetaan käyttämään "hyvälaatuista spaghettia." Muunalaista ei löydykään Hella & Herkusta, jonne olen sen avautumisesta lähtien pastaostokseni keskittänyt. Mädiksi suositellaan kylmäsavustettua kirjolohen mätiä, mutta käytin ihan normimätiä, koska en savuversiota löytänyt, eikä intoa riittänyt niin pitkälle, että olisin itse ryhtynyt savustushommiin.

Oheisessa ohjeessa tykötarpeiden alkuperäinen määrä on puolitetttu, mutta niistäkin syntyy aimo annos syötävää. Kyytipoikana nauttimani Hewitsonin LuLu puolestaan liudensi kivasti aussi-ikävääni, johon on toivottavasti tulossa helpotusta noin puolen vuoden kuluttua. Sitä odotellessa minulla onkin tosi reilusti aikaa purkaa postausta odottavien kotimaan ruokajuttujen sumaa.
Tarvitset:
200 g spaghettia
25 g voita
½ dl majoneesia
½ dl kermaa
1 rkl limen mehua
½ rkl soijaa
1 rkl ruohosipulia
turaus srirachaa (tai jotain muuta chilisoossia)
100 g (kylmäsavustettua) kirjolohen mätiä
nori-merilevää

Tee näin:
Keitä spaghetti pakkauksen ohjeen mukaan.

Tee kastike pastan kypsyessä. Sekoita huoneenlämpöinen voi, majoneesi, kerma, limen mehu sekä soija tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon hienonnettu ruohosipuli sekä makusi mukaan chilikastiketta.

Valuta spaghetti. Sekoita kastike ja mäti varovasti pastan joukkoon.

Annostele pasta ja koristele annokset ohuilla norisuikaleilla. Tarjoa heti.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Oletko kokeillut merileväsuikaleiden friteeraamista, ovat kuulema vinkeitä niin.

Ai niin, onko sulta jo pyydetty nimmaria, olethan ilmanmuuta julkkis, kun kerran tapasit Zumbon? Minä voisin kyllä ottaa nimmarin :D

Jaana kirjoitti...

Kiitos friteerausvinkistä, pitääpä kokeilla sitä jossain sopivassa sapuskassa!

Nimmareita ei ole pyydetty, mutta eräs fb-kaveri kehoitti olemaan pesemättä Zumbon kättelykättä. Jos oisin älynnyt tehdä niin, niin olisit kyllä saanut koskettaa käpälääni ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...