13. tammikuuta 2014

Joululahjakastike

Muutamissa sivulauseissa on tainnut tulla mainituksi, että osaltani männä vuoden jouluhäsääminen jäi vähäiseksi, koska istutin itseni pitkästä aikaa äidin valmiiseen pöytään. Tai veinhän minä joulukylään muassani sienisalaattia, leipää ja juustoja, ja ostin toki myös kotitarpeiksi vähän graavisiikaa ja siianmätiä, mutta tuon vertaiset hankinnat sai varsin vaivatta yhdellä hallikeikalla.  

Onnistuin välttelemään melkein kokonaan myös sieltä valmiista pöydästä syömättä jääneet jouluruoat, joita mukaani yritettiin ujuttaa. No graavi- ja kylmäsavulohen jämät otin vastaan, enkä kyennyt sanomaan eitä myöskään hirven paistikimpaleelle, joka niin ikään matkasi laukussani Mikkelistä Helsinkiin.

Puolet paistista sain sullottua jo valmiiksi hoosiannaa huutavaan pakastimeeni ja toisesta puolikkaasta tein hirvistroganovia. Reseptejä guuglaillessa havaitsin, että en ole konsaan laittanut stroganoviini sieniä, vaikka tosi monissa ohjeissa ne ovat soossin keskeinen tykötarve.

Raholan setä vahvisti uskoani kertomalla, että eri reseptien "ainoat yhteiset tekijät eli kaikissa ohjeissa esiintyvät tarveaineet ovat ohuiksi suikaleiksi leikattu naudanliha, sipuli ja smetana". Korvasin siis naudan hirvellä ja varioin muita aineksia sen mukaan mitä kaapeista löytyi. 

Niistä löytyi muiden muassa purkinpohjallinen Chablis'lla ja huhtasienillä maustettua dijon-sinappia sekä tuubinloppu kohtalaisen ärtsyä unkarilaista paprikatahnaa, joten hyötykäytin ne pois kuleksimasta. Tuli aika hyvää kastiketta.
Tarvitset:
400 g hirven paistia
pienen sipulin
voita
2 rkl (Chablis'lla ja huhtasienillä maustettua) dijon-sinappia
1 rkl kipakkaa paprikatahnaa
2 dl smetanaa
Myrttisen suolakurkun
(suolaa)

Tee näin:
Poista hirven paistista mahdolliset kalvot ja leikkaa liha suikaleiksi. Suikaloi myös sipulit.

Sulata voi korkealaitaisessa paistinpannussa. Ruskista lihat voissa ja lisää pannulle sipulit. Kypsennä liha-sipuliseosta muutaman minuutin ajan välillä sekoitellen.

Lisää lihojen ja sipulien joukkoon sinappi ja paprikatahna. Sekoita hyvin.

Kaada smetana pannulle ja sekoita hyvin. Anna pöhistä miedolla lämmöllä noin vartin verran.

Lisää lopuksi kastikkeeseen kuutioitu suolakurkku. Tarkista soossin suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa.

Tarjoile stroganov perunamuussin kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...