7. tammikuuta 2014

Australian kertausharjoitukset

Nyt kun olen päässyt hyvään päivittelyvauhtiin, niin postaanpahan vielä yhden jutun australialaisia asioista, jotka minua eniten ihastuttivat ja ihmetyttivät. Tämän jälkeen lopetan aussihorinat (ainakin vähäksi aikaa).

1. Vegemite
Vegemitea, tuota kummallista panimoteollisuuden hiivaista sivutuotetta joko rakastaa tai vihaa. Britit valmistavat samantyyppistä möhnää Marmite-brändin nimissä, mutta ne ihan oikeasti myös maistuvat erilaisilta. Vegemite on huomatttavasti lempeämpää kuin karvaampi Marmite. 

Minä RAKASTAN Vegemitea, enkä usko koskaan kyllästyväni aamiaisleipiin, joiden päälle sivellään ohuelti voita, vielä ohuemmin Vegemitea ja julmetusti avocadosiivuja. Vegemitessa ei ole mitään muuta vikaa kuin se, että sitä valmistaa elintarvikejätti Kraft Foods

2. Oluet
Ennen matkaa kuvittelin, että viinit olisivat Australiassa SE juomapuolen juttu, josta saisin irtoamaan eniten iloa. Ylläripylläri, eivätpä olleetkaan! Ällistyin tooooooodella positiivisesti australialaisten pienpanimoiden määrästä ja etenkin niiden tuottamien oluiden korkeasta laadusta. Aussiolut ei ollutkaan pelkkää tylsää Fostersin lageria, vaan tarjolla oli toinen toistaan vivahteikkaampia aleja ja stouteja.

Vakuutuin myös Canberrassa asuvan ystäväni oluenvalmistustaidoista maistellessani hänen visiittini kunniaksi työstämiä herkkuoluita. Kyllä joka daamilla pitäisi ollla oma australialainen kotipanimoguru.

3. Elukat
Maailman myrkyllisimmät ja tappavimmat eläimet löytyvät Australiasta, se on fakta. Yritin olla liiemmin panikoimatta aiheesta etukäteen. Se kannatti, sillä araknofobisen hahmoni reitille osui ainoastaan yksi (sekin ilmeisesti vaaraton) hämähäkki, jonka sankarillinen seuralaiseni raidasi hetkessä hengiltä. Inhojen elikoiden lisäksi maassa on toki lajitolkulla supersöpöjä karvaturrikoita. Olinkin läkähtyä onnesta päästessäni rapsuttelemaan maailman vanhinta vompattia ja syöttämään kenguruja kädestä.

4. Ruoka
Ruokahöpsölle Australia on paratiisi maan päällä, erityisesti kaltaiselleni aasialaisten sapuskoiden fanittajalle. En syönyt reissun aikana pahaa ruokaa kuin junassa, mutta sekin oli ihan oma vika, kun en tehnyt eväitä mukaan vaikka matka oli pitkähkö.
Toreilla pyöriessä ruoanlaittoa tuli kova ikävä, mutta onneksi pääsin kauhan varteen canberralaisessa kotimajoituskohteessani. Paistamani kengurufilee ja bottle shopin hyllyltä suht randomisti valittu cabernet sauvignon aiheuttivat tyytyväistä muminaa ja sain kokata toisenkin kerran.

5. Kieli
Englantiahan siellä periaatteessa puhutaan, mutta käytännössä turisti on toisinaan ihmeissään. Hotel-kyltein varustetut paikat ovatkin usein pubeja, joidenkin tuotteiden nimet aiheuttavat kikatuskohtauksia, kana on chook ja kenguruvauva on joey vaikka olisikin tyttö. Lisäksi hassut natiivit lyhentelevät pakonomaisesti pitkiä sanoja, lyhyistä nimistä väännetään puoliväkisin pidempiä ja kaupungitkaan eivät välttämättä äänny tuttujen sääntöjen mukaan. You just gotta love them!
Tuliaisia roudasin Suomeen saakka niukanlaisesti, sillä matkapaksiin ei oikein tämän enempää mahtunut. Vaivaiset kolme pulloa viiniä, pullo macadamiapähkinäöljyä sekä purkit tasmanialaista hunajaa sekä Vegemitea söivät leijonanosan sallituista kiloista. Kärpässarjan ostoksista löytyi macadamiapähkinöitä, kookosesanssia, kuivalihaa (kengurua, emua ja krokotiilia), pussillinen No Worries Lollies-karkkeja (nimen vuoksi ostin!) sekä uppomunankeittopusseja (en ole vielä kokeillut niiden toimivuutta vielä).

Minulla on vahva aavistus siitä, että palaan Australiaan ennen kuin tuo 400 gramman Vegemite-purkki on tyhjä.

7 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos, Jaana. Olet tehnyt loistavaa pohjatyötä meidän muiden ruokahullujen lähteä retkeilemään samaan maanosaan. Siihen asti pitää vaan vielä kuolata Australian masterchefin jaksoja telkkarista :)

Virpi kirjoitti...

Mahtavia postauksia tosiaan! Oon ihan pikkukakarasta asti haaveillut joskus matkustavani Australiaan. Ehkä pitäisi kaivaa jostain tietoa niistä pikkupikkuserkuista ja muista, jotka maassa käsittääkseni vaikuttavat...

Jaana kirjoitti...

Tuplaespresso, sinne vaan! Itsekin täällä jo puolivakavissani pläänäilen seuraavaa reissua...

Virpi, kiva kun käyt lukemassa lomamuistojani :-)

Tiedätkö yhtään, missä päin Australiaa pikkupikkuserkkusi elelevät?

Iina Kraak kirjoitti...

Olen lukenut sinua jo muutaman vuoden ja juttusi ovat mahtavia. Ihanat Australian postaukset, kiitos niistä!

Toivottavasti olet haudannut lopetusaikeesi syvimpään komeroon. (Nyt en enää löydäkään postausta, jossa olisit siitä puhunut, ehkä se oli siis pahaa unta?) Erityisiä suosikkejani postauksistasi ovat ravintola-arviot.

Ihanan maistuvaa tätä vuotta!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa ihanaa! Australiassa asuneena ja sitä sen jälkeen ikuisesti kaivanneena on ihana lukea juttujasi ja tunnistaa tuttuja makuja. 10-vuotta sitten kun palasimme sieltä tuttuja aineita ei saanut mistään, esim. myskikurpitsa. Nyt näitä on alkanut pikkuhiljaa tipahdella kauppoihin, kohta varmaan myös Vegemiteä! Itse e kyllä ko. tuotteeseen ollut yhtä ihastunut :-)

Tuuli - Lumo Lifestyle kirjoitti...

Eläinten rapsuttelu sai minutkin nirvanaan. Matkaa ennen ykköstoive, joka toteutuikin, oli päästä rapsuttamaan kengurua.

Sukulaisperheessä ja muutenkin Gold Coastilla oli aika britti-tyylinen ruokavalio, sieltä pahimmasta päästä. Isojen markettienkin vihannes- ja hedelmävalikoimat olivat aika heikkoja, mikä yllätti. "kotipihalta" onneksi löytyi mm. villiminttua (isäntäperheen yllätykseksi) ja itse kokkaamalla sai sellaista kun halusi...

Jaana kirjoitti...

Iina Kraak, makoisaa alkanutta vuotta sinullekin ja kiitos kannustuksesta! Eiköhän tämä turinointini jatku, ennen joulua vaivannut blokki tuntuu nyt purkautuneen.

Ano, tuo ikuinen Australian kaipuu taisi tarttua minuunkin heti ensivisiitillä.

Vegemite ilmeisesti jakaa mielipiteitä. Keskustelin aiheesta Tasmaniassa tapaamani ranskalaisen tyypin kanssa, joka ei myöskään lämmennyt hiivatahnalle. Hänen taipaleensa Vegemiten kanssa ei tosin alkanut kovin onnistuneesti, sillä kaveri oli sivellyt sitä pahaa aavistamatta aamiaisleivälleen Nutellana :-D

Luomo, omalla rapsuttelulistallani ykkösenä oli vompatti, kengurut olivat mukava bonus :-)

Gold Coast oli jossain vaiheessa minunkin matkasuunnitelmissani, mutta ajanpuutteen vuoksi en sitten mennytkään sinne. Se oli ilmeisesti ihan hyvä ratkaisu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...