29. elokuuta 2013

Vihreää kultaa piirakassa

Taannoisen jääkaappi-inventaarion yhteydessä löysin pienen määrän väsähtänyttä lehtikaalia, jolle keksin oivan loppusijoituspaikan Jauhot suussa-blogista bongaamani piirasreseptin ansiosta. Reunoiltaan hiukan rupsahtaneet kaalinlehdet passasivat piirakantäytteeksi vielä vallan mainiosti. 

Väänsin lehtikaalipiiraiden taikinankin reippaana yksilönä itse. Jauhoina minulla oli täysjyvävehnäjauhoja, jotka tekivät pohjasta aika tumman mutta todella maukkaan. Osan jauhoista voisi varmaan korvata ruisjauhollakin?  

Lehtikaalin vähyyden vuoksi puolitin alkuperäisen ohjeen tykötarpeiden määrät ja pärjäsin ainoastaan yhdellä kananmunalla: keltuaisen laitoin pohjaan, valkuaisen täytteesen. Lopputuloksena syntyi kaksi halkaisijaltaan 12-senttistä piirasta, joista toisen söin eilen illalliseksi ja toisen tänään työlounaaksi. Hyvää!
Pohjaan tarvitset:
100 g vehnäjauhoja 
ripauksen suolaa 
50 g voita 
munankeltuaisen 
lirauksen vettä

Täytteeseen tarvitset:
valkosipulinkynnen
puolikkaan pienehköstä sipulista
lorauksen oliiviöljyä
70 g lehtikaalia
suolaa
mustapippuria
munanvalkuaisen
1 dl kermaa
50g mustaleimaemmentalia

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Sekoita pohjataikinaa varten jauhot ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja muotoile siitä pallo. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintää puoleksi tunniksi.

Silppua valkosipuli ja sipuli. Freesaa silppua pannulla tilkassa öljyä. Lisää joukkoon hienonnettu lehtikaali ja anna pannun pöhistä miedolla lämmöllä kunnen kaali hieman laiskistuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.

Sekoita keskenään valkuainen, kerma ja raastettu juusto. Lisää joukkoon jäähtynyt sipuli-lehtikaaliseos.

Kauli taikina ohueksi levyksi, joka on halkaisijaltaan hiukan vuokia suurempi. Painele taikina vuokien pohjille ja reunoille. Siisti reunat ja levitä täyte pohjien päälle. 

Kypsennä piiraita uunissa 20 minuutin ajan. Anna jäähtyä hiukan ennen syömistä.

2 kommenttia:

Anna-Mari kirjoitti...

Haluaisin löytää lehtikaalia, mutta tässä tuppukylässä se tuntuu ihan kuin etsisi Siwasta sahramia... :(
Piirakka kuulostaa just niiiiin hyvältä!

Jaana kirjoitti...

No onpa tosi harmi jos et sitä lähikaupoistasi löydä :-(

Noissa piiraissa lehtikaalin voisi korvata vaikka tuoreella pinaatilla ja alkukesästä vaikka punajuurten naateilla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...