15. elokuuta 2013

Punertaa marjat piirakan

Pääsin onnentyttönä osingoille työkaverini punaviinimarjasadosta ja lykkäsin herukat hetimiten pakastimeen. Ne ehtivät hädintuskin hyhmettyä kylmäsäilytyskalusteeni syövereissä, kun makeahammasta alkoi kolottaa ja tunsin vastustamatonta tarvetta leipasta marjapiirakkaa.

Kuukkeloimalla löysin Hesarin sivuilta kivan oloisen punaherukkapiiraan reseptin muutaman vuoden takaa. Omaksi hämmästyksekseni poikkesin nyt tavoistani ja noudatin ohjetta kirjaimellisesti. Aina ei vissiin tarvitsekaan tuunata? Vai olenkohan minä vain tulossa vanhaksi ja ennalta-arvattavaksi?
Alkuperäisessä ohjeessa tosin yllytettiin tarjoamaan punaherukkapiirasta lämpimänä vaniljajäätelön tai- kastikkeen kanssa kaiketikin sen vuoksi, että ilman lisäimelyyksiä leipomus saattaisi joidenkin mielestä maistua turhan happamalta. Omaan suuhuni torttu passasi hiukan haaleana ja ihan sellaisenaan, eivätkä sitä halulla natustelleet kahvitteluvieraatkaan kauheasti irvistelleet.

Sokerihumalahakuisuuden ohella leipomisviettiäni villitsi viimeviikonloppuiselta Inkoon keikaltani Kiurunpesästä hankittu paloautonpunainen retrovuoka, jota täytyi päästä testaamaan. Tulos? Ostos toimi piirasvuokana esimerkillisen hienosti! Taidankin sen kunniaksi osallistua tällä piirakalla elokuun ruokahaasteeseen.
Pohjaan tarvitset:
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
150 g voita
munan

Täytteeseen tarvitset:
2½ dl vaniljakastiketta
½ dl maitoa
1 dl sokeria
2 munaa
5 dl punaviinimarjoja

Muruseokseen tarvitset:
75 g voita
3 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.

Sekoita pohjaa varten vehnäjauhot, leivinjauhe ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää joukkoon muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina leivinpaperoidun vuoan (noin 23 x 33 senttiä) pohjalle.

Sekoita täytettä varten vaniljakastike, maito, sokeri ja munat keskenään. Kaada seos taikinapohjalle ja ripottele marjat tasaisesti sen päälle.

Nypi muruseosta varten kuutioitu voi, kaurahiutaleet ja sokeri keskenään. Ripottele muruseos tasaisesti marjojen päälle.

Kypsennä piirasta uunissa noin 40 minuutttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...