13. elokuuta 2013

Hakuna matata!

Männä viikonloppuna otin osaa kafrujeni taloyhtiön joka toinen vuosi järjestettäviin elojuhliin, joita vietettiin tällä kertaa afrikkalaiseen tapaan. Kutsussa mainittuja talon tarjoamia syötäviä ja juotavia kuvattiin "pieniksi", mutta valikoimassa oli hervottomat määrät piripiri-kanaa, jollof-riisiä, paistettuja keittobanaaneja sekä ihanan pirteää hibiscus-teepohjaista boolia. 
Oma panokseni notkuviin pötypöytiin oli länsi-afrikkalainen maapähkinävoiriisi, jota maistoin jokunen vuosi sitten senegalilais-suomalaisissa nimiäisbileissä. Erinomaisen tsägän sekä kuukkeloimani ohjeen avulla sain riisin maistumaan lähes samanlaiselta nimenantojuhlissa tarjoillun sapuskan kanssa. Joku saisi minusta hyvän afrikkalaisen vaimon. 

Näitä pihajuhlia varten tein alempana olevan reseptin mukaisen satsin suunnilleen puolitoistakertaisena. Tuossa inttervepistä bongaamassani ja suuntaa antaneessa ohjeessa mainittuja maustemääriä pyöristelin suhteellisen reippaasti ylöspäin. 
Vein kekkereihin muassani myös muutaman vuoden takaiselta Etiopian reissultani ostettua 40-volttista Katikala-viinaa, jota en ole tätä aiemmin tohtinut avata etiketissä olevan invalidin vuoksi. En nimittäin ollut varma, aiheuttaako juotu Katikala etiketissä kuvatun kaltaisen tilan vai paranevatko kaikki vaivat Katikalaa nauttimalla. 

Afrikkalaiset teemajuhlat olivat oivallinen syy pullon korkkaukseen. Perusteellisten maistelukierrosten jälkeen alkoholi todettiin lempeän pontikkamaiseksi, eikä kukaan menettänyt kävelykykyään. 

Myöhemmin kuulin erään järjestävän seuran edustajan etiopialaisyntyisen työkaverin kertoneen, että etiketissä ei olekaan invalidia vaan keppiinsä nojaileva paimenpoika. Samaisen lähteen mukaan Katikala on etiopialaisten mielestä niin vahvaa, että vain kokeneet viinanjuojat pystyvät sitä juomaan ja jos autosta loppuu bensa, voi tankkiin laittaa Katikalaa korvikkeeksi.
Tarjoilujen ohella myös ohjelma oli priimaa kamaa. Ensisijaisesti lapsille tarkoitettuun Afrikan tähden etsintään saivat aikuisetkin osallistua ja minäkin löysin (vain lievästi avustettuna) hevosenkenkäpussin, jonka sisällä oli megapähee koottava gepardi!

Taloyhtiöläisistä koottu orkesteri oli treenannut setin, jossa oli hienoja makupaloja afrikkalaisten artistien tuotannosta. Loppukevennykseksi kuulimme biisin, joka vielä muutama vuosikymmen sitten summasi näkemyksemme Afrikasta ja afrikkalaisista. 

Kiitokset emännille ja isännille hirmuisen mukavasta elokuisesta iltapuhteesta! Jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavien kinkereiden teemaa. 
Maapähkinävoiriisiin tarvitset:
6 dl pitkäjyväistä riisiä
pätkän tuoretta inkivääriä
valkosipulinkynnen
6 rkl maapähkinävoita
3 dl kookosmaitoa
1 dl soijaa
1 dl sokeria
2 rkl jauhettua korianteria
1-2 rkl kuivattua chiliä
puskan persiljaa

Tee näin:
Keitä riisi pakkauksen ohjeiden mukaan.

Laita raastettu inkivääri ja silputtu valkosipuli pieneen kattilaan yhdessä muiden ainesten (persiljaa lukuunottamatta) kanssa.

Lämmitä ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa.

Lisää mausteseos sekä silputtu persillja riisin joukkoon. Sekoita hyvin.

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...