16. kesäkuuta 2012

Helsinki maistuu hyvältä

Kauan odottamani Taste of Helsinki-festivaali käynnistyi vihdoin torstaina. Musiikkitalon kupeeseen neljäksi päiväksi pystytetyssä sapuskataivaassa on mahdollisuus nauttia mahtavista ruoista ja viineistä, kokkausnäytöksistä ynnä muusta oheisohjelmasta.

Taste_of_Helsinki
Tapahtumaa varten tilattu aurinkoinen sää saapui Helsinkiin juuri oikeaan aikaan. Ja pollajukeboksissa soi täysillä Martti Servo ja Napander.

Taste_of_Helsinki
Avajaisissa Chef’s Theatren täytti vaikuttava kokkiletka, kun menossa mukana olevat ravintolat esittäytyivät. Lavalla nähtiin itseoikeutetusti myös Taste of Helsingin pääarkkitehti Barry MacNamara, jonka tapahtuman puolesta tekemä työ on useammankin hatunnoston arvoinen. Go raibh maith agat, Barry!

Taste_of_Helsinki
Näytöskeittiön korkkasi ravintola Murun Timo "Sir Lintsi" Linnamäki, jonka haastavana hommana oli saada Kimmo Vehviläinen tekemään parsaa hollandaise-kastikkeella ja uppomunalla.

Kaikissa Taste of-tapahtumissa on käytössä oma valuutta, Dublinissa esimerkiksi maksetaan florinteilla ja Sydneyssä käytetään kruunuja. Taste of Helsingissä valuutta on markka ja yhdellä eurolla saa yhden markan.

Taste_of_Helsinki
Markka-pankin lisäksi valuuttaa voi kätsysti vaihtaa alueella maksukorttipäätteen kanssa liikkuvilta vihreäpaitaisilta henkilöilä. Pankin vieressä sijaitsee lasipiste, josta saa lunastaa käyttöönsä Riedelin lasin 7 markalla. Palauttaessasi lasin saat 5 euroa takaisin.

Taste_of_Helsinki
Festarivaluutta on käytössä sen vuoksi, että ravintoloiden ei tarvitse käsitellä rahaa, vaan ne voivat keskittyä olennaiseen eli kokkaamaan.

Taste of Helsingin ydinajatuksena on siis koota joukko huippuravintoloita hetkiseksi samaan paikkaan valmistamaan nimikkoannoksiaan, joista festarikansa voi sitten valita omat suosikkinsa ja muodostaa niistä itsensänäköisen menun.

Olen käynyt tutkimassa Taste of Helsingin tarjontaa kahtena päivänä kolmeen eri otteeseen ja joka kerralla olen testannut noin neljää eri herkkua. "Maistelukokoisista" annoksista saa kyllä vatsansa täyteen. Ruoat maksavat 4, 5 tai 6 markkaa.

Taste_of_Helsinki
Ravintolarivistön äärimmäisessä takanurkassa sijaitsee Demon kenttäkeittiö.

Taste_of_Helsinki
Demon kylmäsavulohen alla piileskeli suussasulavaa tryffeliperunapyreetä, jonka kaveriksi lirpin Funky Wine Importsin maahantuomaa Becker Landgrafin rapsakkaa rieslingiä.

Taste_of_Helsinki
Myös mustaherukkateellä maustettu maitosuklaamousse oli namia.

Taste_of_Helsinki
Toscaninin tiskiltä ruoanodotteluruoaksi sai napostella Parmesania.

Taste_of_Helsinki
Toscaninin tuoreen parsan kanssa tarjoillut parsatäytteiset raviolit maistuivat kesältä.

Taste_of_Helsinki
Juuren maastokeittiössä kätkeydyttiin havuverhon taakse...

Taste_of_Helsinki
...ja siellä syntyi yksi Taste of Helsingin suosikkiannoksistani: grillattua luomukaritsan kylkeä, lämmintä varhaiskaalisalaattia ja tajunnan räjäyttävän hyvää savuomenavoita. Myös Juuren savusärkikeitto on maukkaaksi todettu.

Taste_of_Helsinki
Careliassa on varauduttu tiukkoihinkin tilanteisiin...

Taste_of_Helsinki
...ja grilli on mallia ÄIJÄ. Siinä sai pintaväriä sian osa nimeltä secreto, joka löytyy lavan alta ja jossa on riittävästi rasvaa.

Taste_of_Helsinki
Salaisuuspossu maistui törkeän hyvältä romesco-soossin kanssa.

Taste_of_Helsinki
Ravintolakierrokselta tutut Carelian kampasimpukat houkuttivat meikäläistä myös festariolosuhteissa.

Taste_of_Helsinki
Aiton poroisaa versiota aiemmin testatusta peuraruosta en ole vielä ehtinyt kokeilla...

Taste_of_Helsinki
...mutta paikan koivunsilmuilla savustettu lohipastrami oli viedä kielen mennessään.

Taste_of_Helsinki
Murulaiset rakensivat festareille miniversion ravintolassaan roikkuvasta pullovalaisimesta. Nyt on kyllä pakko myöntää, että viime päivinä luontevin Muru-assosiaatio ei ole ollut lamppu vaan kalsarit :-)

Taste_of_Helsinki
Murun punaviinirisotto oli mukavan hapokasta ja possun bavette-biitit meheviä.

Taste_of_Helsinki
Kirkkonummelainen Bistro O Mat oli festivaaliravintoloista minulle kaikkein tuntemattomin...

Taste_of_Helsinki
...mutta heidän mansikkamarenkijälkkärinsä oli hirmu hyvää.

Taste_of_Helsinki
Turkulainen Smör sen sijaan on tutumpi paikka ja heidän listansa oli kokonaisuutena minua ehkä eniten kiinnostava.

Taste_of_Helsinki
Kuha-chevice parsan, tomaatin ja herneenversopyreen kanssa maistui ihan tolkuttoman herkulliselta Tampereen Viinitukun trokaaman australialaisen Logan Sauvignon Blancin kanssa.

Taste_of_Helsinki
Ja Smörin mustaherukkainen panna cotta raparperilla ja herukanlehtisorbetilla - se se vasta oli parhautta!

Taste_of_Helsinki
Tamperelaisen ravintola C:n somistepihlajat ovat peräisin Lauttasaaresta.

Taste_of_Helsinki
C:n kylmäsavustetut kampasimpukat porkkanapyreellä oli oikein toimiva kombinaatio. Herkkääkin herkemmän makuiset simpukat olivat rakenteeltaan niin pehmoisia, että niiden paloittelu sujui liki ajatuksen voimalla.

Taste_of_Helsinki
Hetkeä ennen porttien avaamista Farangin väki miettii, kuinka pitkäksi aikaa 12 lihalaatikollista karkkipossukuutioita riittää.

Taste_of_Helsinki
Ei välttämättä kovin pitkään, sillä ne ovat niiiiin ihania! Yllätyksekseni löysin karkkipossulle passelin viinin Vindirektin valikoimista. Alkosta Kung Fu Girl Rieslingia alkaa saada syksymmällä.

Taste_of_Helsinki
Jälkiruokaa oli tarjolla myös Petri's Chocolate Roomin kojulla.

Taste_of_Helsinki
Vadelma-valkosuklaasysteemi toimi kivasti Taittinger Brut Réserven kanssa.

Mielettömien makuelämysten lisäksi Taste of Helsingistä on jäänyt jumalattoman hyvä meininki. Ravintoloiden väki sekä muut näytteilleasettajat ovat tapahtumasta vilpittömästi innostuneita ja positiivinen pöhinä välittyy vierailijoihinkin. Meitsi diggaa.

Omista Taste of Helsinki-kokemuksistaan ovat kertoneet jo ainakin Hannan soppa, Sillä sipuli, Prinsessakeittiö, Suolaa ja hunajaa sekä Soul Kitchen. Käykää lukemassa ja ennen kaikkea käykää kokemassa Taste of Helsinki, sillä se on äärimmäisen hieno tapahtuma (josta puuttuu vain futiksen EM-kisastudio).

Taste_of_Helsinki

10 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Oh yes, Kung Fu Girliä Alkosta. Minä pidän tästä tiedosta!

Jaana kirjoitti...

Niin minäkin. Ja muutenkin festarit ovat olleet ihan sairaan hienot! Ja Englanti <3 voitti eilen Ruotsin!

Jonna kirjoitti...

Niin ovat olleet. Mahtavaa ruokaa ja huipputunnelma. Tätä tarvittiin Helsinkiin. Ja hyvä Englanti!

Jaana kirjoitti...

Eipäs Jonna törmätty eilen, vaikka ollaan varmaan samoissa jonoissa jonoteltu :-)

Tästä soisi NIIN tulevan jokavuotisen tapahtuman!

Jonna kirjoitti...

Niin soisi, taisi kyllä olla sellainen menestys, että ihmettelen, jos ei jatku.

Nenna kirjoitti...

Ai että, eipä voi kun kadehtia vaan, täällä minä 3h päässä Helsingin herkuista laitoin uuniin omia piperryksiäni jälleen...olispa joskus kiva vaan lähteä maistelemaan kaikkea tuollaista! :P

Jaana kirjoitti...

Nenna, tulet ensi vuonna sitten paikan päälle?

Itse kaipaan kovasti päästä tekemään omia piperryksiä, sillä viime aikoina syömiseni ovat painottuneet kovasti ulkoruokintapaikkoihin.

Nenna kirjoitti...

Niinpä, ensi vuoteen voisi tähdätäkin, kun nyt on nähnyt tuon meiningin ensin ruudun takaa ja vakuuttunut siitä, että paikan päällä kannattais olla. :)

MissJenny kirjoitti...

Kiitos tästä kattavasta raposta ja ennakkohälytyksistä - niiden ansioista muistin itsekin toverien raahautua paikan päälle. Ja ou boi, että kannatti mennä, aivan mahtava meininki, sapuska ja fiilinki! Tätä lisää, please..

Jaana kirjoitti...

MissJenny, ole hyvä vaan! Mä olen vieläkin ihan täpinöissäni festareista enkä millään malttaisi odottaa ensi kesän kekkereitä!

Postasin muuten juuri fiiliksiä lauantailta ja sunnuntailta :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...