2. toukokuuta 2014

Kuka ihana perverssi tällaista keksii?

Otsikkoon kirjattu ajatus pyöri päissämme, kun väänsimme Soppa-Hannan kanssa eilen kerrassaan järjettömän erinomaisia possumunkkeja. Kyllä, ihan kirjaimellisesti possumunkkeja, sillä ennen uppopaistamista taikinapallerot täytettiin maukkaalla sianlihalla. Sairaan nerokasta!

Pervojen lihamunkkien sylttytehdas löytyy Korkeavuorenkadulta ravintola Juuresta, jonka herkuista tällä viikolla julkaistusta Juuri nyt-kirjasta tämäkin ohje on bongattu. Opus päätyi "pakko ostaa"-listalleni heti, kun hiffasin, että siinä olevan reseptin avulla pystyn yrittämään myös päivänkakkaramakkaran oikeaoppista tekemistä kotioloissa.
Teos on kattava ja kaunis läpileikkaus Juuren loistavasta sapuskatarjonnasta. Harmi vaan, että reseptiikkaan näyttäisi jääneen jonkin verran epäjohdonmukaisuuksia, jotka osaava oikolukija olisi kyllä napsinut pois. Esimerkkinä tällaisesta lapsuksesta on munkkien täytelihojen haudutusohje, jossa lihan annetaan ensin maustua tunnin verran ilman mausteita, jonka jälkeen sitä käytetään pannulla ja se maustaminen ohjeistetaan tehtäväksi vasta paistamisen jälkeen.

Mitään pikaruokaa possumunkit eivät ole, sillä täytteeksi riivittävän sianlihakimpaleen ylikypsentäminen ottaa oman aikansa. Täytteeseen tarvitset kilon (luomu)possun kassleria. Paista sen pinnat pannulla ja hiero göntsään sen jälkeen ruokalusikalliset suolaa ja pippuria. Laita liha uunivuokaan 2 kuoritun ja paloitellun sipulin, 2 pilkotun porkkanan sekä 3 laakerinlehden kanssa. Lisää mukaan sen verran vettä, että liha peittyy. 

Laita vuoka 250-asteiseen uuniin niin pitkäksi aikaa, että vesi alkaa kiehua. Laske sen jälkeen lämpö 95 asteeseen, peitä vuoka foliolla ja anna lihan muhia lempeässä lämmössä ainakin 8 tunnin ajan.  Jäähdytä ylikypsä liha liemessä ja sen jälkeen vielä ilman lientä kylmässä ennen kuin revit sen käsin palasiksi.
Jotkut voisivat kutsua tällä tavalla valmistettua sianlihaa nyhtöpossuksi,
mutta Juuri nyt-kirjaan tuo muotitermi ei ole päätynyt.
Täytettä varten ylikypsä liha tuunataan vielä salottisipulilla, fenkolilla, aniksella sekä hanhenrasvalla. Originaaliohjeessa täytelihaa oli puoli kiloa, mutta minä tein vain 300 gramman satsin. Fenkolia ja anista käytin alkuperäisreseptin määrät ja hyvää tuli. Hauhalan hanhifarmin hanhenrasvaa meni reilu desi (puolelle kilolle tarvitaan kaksi desiä).

Pienempi täytemäärä johtui siitä, että paistoimme osasta taikinaa makeita munkkeja. Hanna testasi perinteisen taikinan lisäksi myös gluteenitonta munkkitaikinaa, joka kieltämättä yllätti autenttisuudellaan. Gluteenittoman jauheseoksen lisäksi salainen ainesosa oli kuulemma psyllium, joka kuulostaa minun korvissani ihan kryptoniitilta

Valmiit possumunkit kieriteltiin suolan, sokerin, aroniajauheen (kirjassa ohjeessa käytettiin mustikkajauhetta, mutta sen puutteessa piti improvisoida) ja kuivatun tillin seoksella, joka viimeisteli tajunnan räjäyttävän makunautinnon. Siunatuksi lopuksi vielä disclaimer: NÄIHIN POSSUMUNKKEIHIN JÄÄ KOUKKUUN ENSIPURAISULLA! SINUA ON VAROITETTU!
Taikinaan tarvitset:
2½ dl maitoa
15 g hiivaa
60 g voita
2 munaa
10 dl vehnäjauhoja
2½ rkl sokeria
½ rkl suolaa

Täytteeseen tarvitset:
300 g ylikypsää (luomu)possua
1 banaanisalottisipulin
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 tl kuivattua anista
115 g hanhenrasvaa
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
1 rkl sormisuolaa
1 rkl sokeria
1 tl aroniajauhetta
1 tl kuivattua tilliä

Tee näin:
Tee ensin taikina. Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, pehmeä voi ja munat. Yhdistä jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Kaada joukkoon maitoseos.

Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella kymmenisen minuuttia, että siihen tulee hyvä sitko. Anna taikinan levätä liinan alla tunnin ajan.

Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi.

Revi täytettä varten ylikypsä possu silpuksi käsin. Kuori ja paloittele sipuli. Rouhi fenkolinsiemet morttelissa.

Sekoita kaikki täyteainekset keskenään ja laita ne uunivuokaan. Paista täytettä uunissa noin 10 minuutin ajan eli kunnes lihat saavat hieman väriä. Anna jäähtyä.

Paloittele munkkitaikina noin 30 gramman kokoisiksi paloiksi ja pyörittele ne palloiksi. Paina pallot litteiksi ja laita keskelle reilun ruokalusikallisen verran täytettä. Kääntele uudelleen palloksi ja nipistä taikina saumasta kiinni kylmässä vedessä kostutetuin sormin.

Asettele munkit kevyesti jauhotetulle alustalle saumapuoli alaspäin. Peitä liinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.

Kuumenna öljy kattilassa tai kasarissa 160-asteiseksi. Paista munkit molemmilta puoliltaan kullanruskeiksi. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Sekoita hienonnettu sormisuola, sokeri, aroniajauhe ja tilli keskenään. Pyörittele hieman jäähtyneitä munkkeja suolaseoksessa ja tarjoa heti.

5 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Olitpa sä nopee! Oon vieläkin ihan pöyristynyt siitä miten sairaan hyviä nää oli. mmmmmmmM!

Jaana kirjoitti...

No mä ehdin jo nakutella rungon aika pitkälti eilen valmiiksi, tänään aamulla sit lisäsin vaan kuvat ja vähän viilailin (samalla kun söin possumunkkiaaaaaah) :-D

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Aivan sikamaisen ihana ohje :D

Kajsa kirjoitti...

Painekattilalla saa melkoisen määrän tunteja pois työstövaiheesta :)

Jaana kirjoitti...

Campasimpukka, on. Suosittelen mitä lämpimimmin testaamaan.

Kirsi Saari, kyllä varmasti, jos sellainen vehje sattuu olemaan käytettävissä.

Mutta on tuossa uunissa muhittelussakin oma viehätyksensä. Sika kypsyi samalla kun itse vetelin zetaa ja aamulla kämpässä tuoksui joulukinkku vaikka oli vappu :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...