25. toukokuuta 2014

Possunniskaa ja karhunlaukkaa

Olen jo jokusen vuoden ajan hankkinut sianlihani (pekonia lukuunottamatta) suoraan Kiven Säästöpossun luomutilalta. Possuretki edellyttää aina melkoista aikataulujen säätämistä sekä Säästöpossun suuntaan että kolmen ruokakunnan muodostaman sianlihakombinaattimme jäsenten kesken.

Nyt luomulihamarkkinoille on tullut mielenkiintoinen toimija, Suomen Kotitila Oy, joka ylläpitää lähi- ja luomuruoan verkkokauppaa tavoitteenaan edistää reilun, puhtaan ja maukkaan ruoan saatavuutta maassamme. Possunlihan lisäksi tarjolla on nautaa, lammasta, kanaa sekä munia. Kotitilalla on kymmenkunta tuottajakumppania ja uusia tuottajia etsitään koko ajan.
Pääsin kokeilemaan verkkokaupan toimivuutta, kun sain kutsun kilpailuun, jonka ideana on kehitellä reseptejä Kotitilan tuotteista. Tilaamani possun kassleria sekä luullista että luutonta possunkylkeä Leppälän luomutilalta sisältänyt paketti saapui sovittuun aikaan kotiovelleni.
Siististi vakuumipakatuista ja katkeamattoman kylmäketjun periaatteita noudattaen kotiinkannetuista possunpaloista mieleeni pullahti näky pikkuisen toisenlaisesta lihakuljetuksesta. Hetken penkomisen jälkeen arkistojeni kätköistä löytyi tallenne tuosta yllänäkyvästä tilanteesta, jossa kiinalainen kaveri kyysää possuvainaata fillarin takapaksilla. Kuva on otettu Guangzhoussa parisenkymmentä vuotta sitten.

Mutta takaisin kisa-asioihin. Neliosaisen skaban ensimmäisen vaiheen teemana on grillaus ja possu. Valmistusväline tuotti meikäläiselle jonkin verran haasteita, koska grillausfasiliteettini rajoittuvat tyttömäisen pinkkiin minipallogrilliin. Päätin kypsentää lihat uunissa ja ottaa niihin lopuksi makua, väriä ja rapsakkuutta grillistä. Ja tietty minipallogrillasin ranskalaisella parvekkeellani.
Hyödynsin kisareseptissä kassleria, jota yleensä käytän nyhtöpossun raaka-aineena. Nyt pilkoin niskapalan pihveiksi ja pidin lisukkeet suht simppeleinä, mutta kuitenkin sianlihan makua tukevina eli kilpailureseptini sisältää possun kasslerpihvejä, karhunlaukkavoita ja kaali-raparperisalaattia.

Jos karhunlaukkaa ei ole saatavilla, voit tehdä korvaavan maustevoin valkosipulista ja persiljasta. Kaalisalaatin voit halutessasi tuunata raparperin sijasta omenalla tai fenkolilla. Ohjeen mukaisesta satsista syntyy neljä sikamaisen herkullista annosta.
Tarvitset:
700 g luomupossun kassleria
suolaa
mustapippuria

Salaattiin tarvitset:
litran suikaloitua varhaiskaalia
2½ dl suikaloitua raparperia
1 dl kermaviiliä
1 rkl dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria

Maustevoihin tarvitset:
80 g luomuvoita
1 rkl kuivattua karhunlaukkaa

Tee näin:
Ota liha huoneenlämpöön paria tuntia ennen sen paistamista.

Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi myös raparperit. Sekoita kermaviili ja sinappi isossa kulhossa, mausta seos suolalla ja pippurilla. Lisää kaalit ja raparperit kastikkeen joukkoon, sekoita hyvin. Laita salaatti jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 150-asteiseksi. Laita myös grilli kuumenemaan. Grilli on käyttövalmis, kun hiilet eivät enää hehku punaisina.

Ota tässä vaiheessa voi huoneenlämpöön pehmenemään.

Leikkaa kasslerpalanen neljäksi viipaleeksi. Nuiji viipaleet kämmensyrjän kevyellä karateotteella pihveiksi.

Grillaa pihvienn pinnat kiinni. Suolaa ja pippuroi lihat molemmin puolin ja kääri ne folioon. Kypsennä pihvejä uunissa 20-30 minuutin ajan.

Kun hiillos grillissä on valmis, grillaa pihveihin kauniin väriset, rapeat pinnat.

Sekoita karhunlaukka pehmenneen voin joukkoon.

Lusikoi pihveille kunnon nokare maustevoita ja tarjoa kaali-raparperisalaatin kanssa.
Osallistun tällä reseptillä Kotitila.fi:n järjestämään Lihaa parhaimmillaan-blogikilpailuun. Luomupossun
kasslerin olen saanut lahjoituksena järjestävältä seuralta, muut tykötarpeet olen ostanut omilla rahoillani.

6 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Mistä onnistui löytämään karhunlaukkaa?

Jaana kirjoitti...

Ostin sitä sadan gramman pussillisen joltain messuilta, oisko ollut viime syksyn Ruoka, viini & hyvä elämä-nimihirviötapahtuma.

Karhunlaukka on saksalaista, pussissa on verkko-osoite, josta löytyy mm. tilauskuponki.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Minun on pitänyt tuota Kotitilaa kokeilla - kuulostaa mielenkiintoiselta ja tarpeelliselta palvelulta.

Raparperi ja possu ovat ihana yhdistelmä - kiva, kun muistutit! Pitää ottaa viikonlopun ruokalistalle :-)

Jaana kirjoitti...

Minna, kannattaa kokeilla kotitila.fi-palvelua.

Parasta siinä on mielestäni se, että samaan toimitukseen voi yhdistää useamman eri elikon lihoja sekä myös munia! Nythän tässä kisatilauksessa mulle tuli vain possua, mutta "sekoitustilauksen" tekeminen on jo mielessä :-)

Raparperi + possu = herkkua!

Hanna kirjoitti...

Jee - pallogrillaus partsilla onnistui ilmeisesti ilman naapurien valitustulvaa? Karhunlaukkavoi kuulostaa ihanalta!

Jaana kirjoitti...

Hanna, karhunlaukkavoi oli tosi hyvää, vähän niin kuin mietoa yrteillä höystettyä valkosipulivoita.

Ranskalaisesta parvekegrillauksesta ei aiheutunut naapurivalituksia eikä palohälytyksiä ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...