23. toukokuuta 2014

Pate(e)pileet

Tuossa pääsiäisen tienoilla vietimme illanistujaisia, jonne osallistujia oli ohjeistettu tuomaan muassaan pateita sekä niille sopivia lisukkeita ja juomia. Syömismaratonin lomassa katsottiin tositeeveetä sekä lautapelattiin Aliasta, jossa Menopaussit veivät Teinitornaadoja kuin litran mittaa. Sukupolvikokemus!
Koska porukkamme koostui kahdesta ruokabloggaajasta ja kahdesta muuten vaan sapuskaentusiastista, oli pate(e)pileiden kattaus lievästi sanoen runsas.
Tarjolla oli ankka-appelsiinipateeta, viherpippuripateeta, savutofupateeta, pekoni-tatti-omenapateeta, suppilovahvero-mustaherukkapateeta sekä taikinoitua possu-naudanmaksapateeta. Lisukevalikoimasta löytyi kirsikkahilloa, etikkaan säilöttyjä pihlajanmarjoja, raparperichutneyta, cumberlandinkastiketta, cocktailkurkkuja sekä patonkia ja seesami-tortaksia. Juomapuolella oli erilaisia valko- ja punaviinejä ynnä Jaloviinaa*. Makeaa osastoa edusti omena-marenkipiiras.
Oma panokseni pötypöytään oli taikinoitu possupatee sekä illan teemaan passeli Pate Mustajärven soolobiiseistä koottu soittolista, jonka kokonaiskesto on 7 tuntia ja 41 minuuttia. Pateelle parittamani viini oli luonnollisesti Popedan nimikkopunkkua, joka sopii orkanbändinjätkien mukaan loistavasti talonmiehen kanssa nautittavaksi.

Tein taikinoitua pateeta ekaa kertaa ja opin, että sen kannattaa antaa rauhassa jäähtyä ja jämäköityä paistoastiassaan ennen kuin sitä alkaa kikkailla sieltä ulos. Itse poistin mötkäleen vuoasta aivan liian lämpimäni, mistä johtuen siitä tuli tuollainen onneton muotopuoli. Mutta ihan hyvältä se maistui cumberlandinkastikkeen kera.
Taikinaan tarvitset:  
200 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä

Täytteeseen tarvitset:
200 g naudanmaksaa
600 g (luomu)possun jauhelihaa
rasian anjovisfileitä liemineen
1 dl kapriksia
½ dl konjakkia
½ dl kermaa
munan
tuoretta salviaa
suolaa
mustapippuria
200 g lihahyytelöä kuutioina

Tee näin:
Sekoita voi ja jauhot. Lisää vesi ja työstä taikinaksi. Laita tunniksi jääkaappiin.

Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

Hienonna maksa monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Sekoita maksa, jauheliha, anjovisfileet liemineen, kaprikset, konjakki, kerma ja muna tasaiseksi massaksi. Mausta se hienonnetulla salvialla, suolalla ja pippurilla.

Paista massasta pannulla koepala, tarkista mausteet ja säädä makuja tarvittaessa.

Kauli taikina ja vuoraa sillä pitkulainen leipävuoka siten, että taikinaa jää jonkin verran reunojen yli. Leikkaa liiat taikinaroippeet irti ja kauli ne kanneksi.

Kaada lihamassaa vuoan puoliväliin saakka. Ripottele vuokaan lihahyytelökuutioita ja kaada loput taikinasta niiden päälle.

Käännä taikinan reunat lihamassan päälle ja viimeistele patee taikinakannella. Pistele kanteen muutama reikä.

Paista pateeta kunnes kansi alkaa saada väriä. Laske lämpö 130 asteeseen ja jatka paistamista noin puolentoista tunnin ajan. Jos taikinakuori uhkaa tummua liikaa, peitä patee foliolla.

Anna pateen jäähtyä vuoassaan täysin ennen kuin poistat sen sieltä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...