Pääsiäisbreikki on tämän päivän jälkeen lusittu. Olen onnistunut olemaan tekemättä mitään niistä asioista, joita suunnittelin tekeväni (no pateepileet tietty pidettiin, mutta niistä lisää myöhemmin) eli huilailujakso lienee täyttänyt tarkoituksensa.
Loman alkumetreillä askartelin pientä naposteltavaa kylään tulleelle kafrulleni. Näitä perunoita kylmäsavustetulla hauen mädillä tein ensimmäistä kertaa Suomen Gastronomien Seuran tammikuisessa mätiworkshopissa ja tykästyin niihin kovasti.
Olisin työstänyt mätipottuja varmasti jo aikaisemminkin, mikäli olisin saanut käsiini emäherkullista kylmäsavustettua hauen mätiä. Huhut kertoivat sitä löytyvän ainakin Turun kauppahallin Kalaliike S. Wallinilta, joten kun kuulin savolaisten tovereideni matkaavan läntiseen Suomeen, nakitin heille oitis mädinhankintatoimeksiannon.Ennen kuin mahtimäti päätyi suihimme, se matkasi siis Turusta Varkauden kautta tänne Helsinkiin. Jos joku tietää, mistä tätä upeaa tuotetta saisi täältä Isolta Kirkolta, niin olisi eri onnellinen tämän tiedon jakamisesta.
Tuunasin mätimies Janne Tarmiolta peräisin olevaa alkuperäistä ohjetta pikkuisen. Ostamani potut olivat sen verran kookkaita, että perunanpuolikkaiden sijasta käytin viipaleita. Mätimöhnässä korvasin tuoreet yrtit kuivatulla kamalla ja silti näistä tuli ihan tolkuttoman hyviä.
Tarvitset:
2 dl kermaviiliä
100 g kylmäsavustettua hauen mätiä
2 tl dijon-sinappia
1 tl hunajaa
1 rkl kuivattua ruohosipulia
1 rkl kuivattua rakuunaa
mustapippuria
(suolaa)
400 g perunoita
tuoretta tilliä
Tee näin:
Sekoita kermaviili, mäti, sinappi, hunaja, ruohosipuli, rakuuna ja pippuri keskenään. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa noin tunnin ajan.
Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin ja anna jäähtyä vartin verran.
Viipaloi perunat ja asettele viipaleet lautaselle. Lusikoi kastiketta perunaviipaleille ja koristele ne tuoreella tillillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti