12. huhtikuuta 2014

Kattoraksuja

Olin halunnut jo pitkään kokkailla kotioloissa Seafood and Bubbles-kurssilla tehtyjä herkkuja. Siksi innostuin saadessani Pernod Ricard Finlandilta kutsun kisaan, jossa tuli kehitellä heidän viiniensä kanssa natusteltaviksi sopivia sormiruokia.

En harmikseni päässyt päällekkäisen almanakkamerkinnän vuoksi mukaan kilpailun tiimoilla järjestettyyn virtuaalitastingiin, mutta kotiinkuljetettuja pulloja silmäillessäni päätin, että paritusviinini tulisi olemaan Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc. Maistettuani viiniä tiesin, että sen kaveriksi sopisivat mainiosti lohitartarilla täytetyt rapuraksut.
Prawn crackereiden virallinen suomenkielinen nimi lienee rapukeksi, mutta minun suussani rapuraksu maistuu jotenkin oikeammalta. Ennen paistamista raksut ovat hassuja, ieniä läpikuultavia lätkiä, mutta kuumassa öljykylvyssä niistä puffautuu silmänräpäyksessä ihanan rapsakoita alustoja lohitartatarille.

Alkuperäisen reseptin mukaan tartariin laitettavan omenapäärynän korvasin Granny Smith-ompulla, koska se toi mukavaa raikkautta sekä rakennetta muuten melkoisen mössömäiseen kalaseokseen. Mädistä ja nori-levästä raksuun tuli puolestaan kivaa meren makua. Kokonaisuus maistui kahden hengen jurymme mielestäni hirmuisen hyvältä valitsemani kisaviinin kanssa.

En tosin ole ihan varma, täyttääkö lohitartarraksuni kisaohjeistuksen kriteerit, sillä tavoitteena oli tehdä "kattojuhliin sopiva, tapastyyppinen pikkupurtava". Sisätiloissa pidettäviin bileisiin tämä ainakin passaa ja kattojuhlakelpoisen siitä saanee vaikkapa paperisella päivänvarjolla, joka suojaa raksua mahdolliselta sateelta ainakin hetken verran. 
Tarvitset:
5 dl öljyä
12 rapuraksua
50 g ranskankermaa
1 tl wasabitahnaa
puolikkaan vihreän omenan
200 g luomulohta
kirjolohenmätiä
nori-levää 

Tee näin:
Kuumenna öljy ja uppopaista rapuraksut öljyssä. Raksut valmistuvat tosi nopeasti ja ovat valmiita kun ne nousevat öljyn pinnalle. Valuta rapuraksuista ylimääräinen öljy keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin.

Sekoita ranskankerma ja wasabitahna keskenään.

Kuori omena ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa myös lohi samankokoisiksi kuutioiksi omppujen kanssa.

Sekoita omena- ja lohikuutiot wasabi-ranskankermaan. Lusikoi seosta rapuraksuille.

Koristele raksut mädillä sekä ohuiksi suikaleiksi leikatulla nori-levällä. Tarjoa heti.
Osallistun näillä raksuilla Pernod Ricard Finlandin järjestämään reseptikilpailuun. Kisaviinit olen saanut lahjoituksena järjestävältä seuralta, raksujen tykötarpeet olen ostanut omilla rahoillani.


6 kommenttia:

Andalusiana kirjoitti...

no kyllä saa kelvata - sen verran ihanan kuuloinen setti :-)

Jaana kirjoitti...

Kiitos :-) Ne myös maistuivat aika ihanilta, joten ei tehnyt tiukkaakaan tuhota tusina raksua kahteen pekkaan!

Hanna kirjoitti...

No eipä ihanat! Just täydelliset kesäisille kattojuhlille :)

Jaana kirjoitti...

Hanna, kesäraksut! Ne ovat niin hempeän värisiäkin, että sopisivat vaikka hääraksuiksi :-)

Nimetön kirjoitti...

Mistä olet ostanut nuo rapukeksit? saako niitä suomesta jostain? Minkä merkkinen tuote?

Jaana kirjoitti...

Anonyymi, prawn crackereitä saa ainakin täällä Helsingissä kaikista aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista.

Tässä ohjeessa käytetyt prawn crackerit taisin ostaa Punnitse & Säästä-liikkeestä (kuva paketista).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...