Ensikohtaamiseni Västerbotten-juuston kanssa tapahtui hurmaavan Halv åtta hos mig-ohjelman innoittamana. Monet formaatin kisailijoista valmistivat juustosta milloin mitäkin ja kanssakilpailijat ylistivät poikkeuksetta tuon maitotuotteen makua.
Ilokseni juustoa löytyi aikoinaan Lentävästä Lehmästä ja ostamani koepala vakuutti minut lopullisesti sen hyvyydestä. Kun Västerbottensostin maahantuoja jokunen tovi sitten tarjosi juustosta tuotenäytteitä, niin otin ne mieluusti vastaan
Mielessäni kummitteli nimittäin Anton & Antonin sivuilta bongaamani Västerbotten-juustopiiras, jota ilmeisesti tarjoillaan läntisessä naapurimaassamme yleisesti rapujuhlissa. Alkuperäiseen ohjeeseen juustoa olisi tullut huimat 300 grammaa, mutta tuunasin reseptistä kahden hengen iltapalakokoiset annokset. Tuhtia kamaa, mutta ah niin ihanaa!
Sponssijuustoa, suolaa ja pippuria lukuunottamatta kaikki käyttämäni ainekset olivat luomua. Myös piiraan kanssa ryystetty valkoviini, itävaltalainen Meinklang Gruener Veltliner, oli biodynaamista kamaa ja oikein passeli kaveri tälle muhkean makuiselle juustoleivonnaiselle.
Pohjaan tarvitset:
1½ dl vehnäjauhoja
50 g voita
ripauksen suolaa
munankeltuaisen
Täytteeseen tarvitset:
kokonaisen munan + pohjamunasta jääneen valkuaisen
100 g Västerbotten-juustoa
1 dl kermaa
suolaa
valkopippuria
Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 225-asteiseksi.
Sekoita vehnäjauhot, voi ja suola keskenään. Lisää joukkoon munankeltuainen ja vaivaa seos taikinaksi.
Painele taikina kahden uunivuoan (halkaisija noin 13 cm) pohjalle ja reunoille. Laita pohjat jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Pistele pohjia haarukalla ja paista niitä uunissa noin 10 minuuttia.
Sekoita munat ja kerma keskenään. Lisää joukkoon raastettu juusto. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada seos puolikypsille pohjille ja paista 200-asteessa uunissa noin 30 minuuttia.
Anna piiraiden jäähtyä hieman ennen niiden syömistä.
2 kommenttia:
Kuulostaapa ihanalta! Ruotsissa tunnutaan käyttävän paljon Västerbotten-juustoa. Pitääpi tutustua myös siihen.
Tuosta tuli aikamoista herkkua, kokeile ihmeessä!
Lähetä kommentti