Joku tovi sitten Campasimpukka-blogissa lanseerattiin erinomainen suomenkielinen vastine sikaherkulle, jota kutsutaan kolmannella kotimaisella kielellä pulled porkiksi. Mjoo, onhan pulled pork ihan kuvaava sanapari, mutta "nyhtöpossu" maistuu ainakin omassa suussani huomattavasti paremmalta.
Mielestäni parhaiten nyhtöön sopiva osa possusta on niska eli kassler, koska siinä on mukavasti makua antavaa rasvaa. Tällä kertaa kokkailin kiinalaisvaikutteista nyhtöpossua, jonka haudutusliemeen laitoin reilulla kädellä inkivääriä, valkosipulia ja chiliä.
Useissa ohjeissa sikabiittiin hierotaan kuivamausteita ennen uunitusta, mutta itse tykkään enemmän liemessä hauduttamisesta. Lihasta tulee jotenkin mehevämpää sillä tavoin.
Nyhtöpossu maistuu mahtavalta sämpylän täytteenä. Lisukkeiksi käyvät oivallisesti majoneesi, ohuttakin ohuemmat raa'at punasipulirenkaat ja kiukkuinen kukkokastike. Kyytipojaksi passaa kylmä olut. Ja kyllä, tämä on melko sottaavaa syötävää.
Tarvitset:
1,4 kg luomupossun kassleria
1 dl Shaoshing-viiniä (tai sherryä)
2 rkl soijaa
2 rkl mustaa riisiviinietikkaa
4 rkl ruskeaa ruokosokeria
5 cm:n pätkän inkivääriä
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 linnunsilmächiliä
2 tähtianista
Tee näin:
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen sen laittamista uuniin.
Kuumenna uuni 250-asteiseksi.
Sekoita viini, soija, etikka ja sokeri pienessä kattilassa. Kuumenna seosta kunnes sokeri liukenee nesteisiin.
Kuori inkivääri, sipulit ja valkosipulit. Leikkaa ne sekä chlit suurpiirteisiksi paloiksi. Lisää palat sekä tähtianikset viini-soija-etikka-sokeriliemen joukkoon.
Kaada seos laakeaan uunivuokaan. Leikkaa lihagöntsä reiluiksi viipaleiksi ja asettele ne mausteliemeen pötköttelemään.
Peitä vuoka foliolla ja anna possun olla uunissa tunnin ajan.
Ota vuoka uunista ja käännä viipaleet. Laske samalla uunin lämpötila 175 asteeseen. Peitä vuoka ja lykkää se takaisin uuniin.
Kypsennä possua noin pari tuntia, käännä viipaleet vielä kertaalleen ja anna lihojen muhia uunissa parisen tuntia lisää.
Nosta lihat liemestä ja siivilöi liemi. Riivi hieman jäähtyneet lihat kahdella haarukalla riekaleiksi. Mausta riekaleet maltillisesti siivilöidyllä mausteliemellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti