2. toukokuuta 2009

Uppopaistolaisjuhla

Onnistuin viimevuotiseen tapaan välttämään tungokset tänäkin vappuna. Näköjään edelleen on hyvä miettiä kenen joukoissa seisoo, sillä joissakin joukoissa tyhmyys tiivistyy käsittämättömillä tavoilla.

Kotivappu sujui aaton osalta kuin mikä tahansa torstaipäivä, mutta eilen tuotin kämppään tunnelmallista käryä paistamalla kolmen sortin munkkeja. Perinteisten sokeristen lisäksi kattilassa tirisi myös Aura- ja pekonimunkkeja.

Suolaisten munkkien keksimisestä on kiittäminen Ylimuuli Mukkelista, tuota hurjaa Uppopaistopäällikköä Hakaniemestä. Överimunkit ovat keskeinen osa taikinaterapeutti Mukkeliksen lanseeraamaa mielenterveysmenua.

Monkeymunkkitaikinana tosin toimi rahkainen versio, jota Kulinaarimurulassakin on kokeiltu ja hyväksi havaittu. Nyt halusin koeponnistaa tuunattuja munkkeja perinteisemmällä taikinalla, joka sekin soveltui tarkoitukseen mainiosti.

Kolmen sortin pallerot maistuivat shampanjan kylkiäisinä, kun valmistauduimme ystävättäreni kanssa rauhallisen vapun riehakkaaseen päätökseen: Helsingin Matin ja Tepon Nosturin keikka oli kerrassaan loistava!


Perustaikinaan tarvitset:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
munan
100g voita
noin 12 dl vehnäjauhoja

Auramunkkeihin tarvitset:
noin kolmasosan Aura-juustokolmiosta

Pekonimunkkeihin tarvitset:
5 siivua pekonia

Makeisiin munkkeihin tarvitset:
½ tl suolaa
½ dl sokeria (+ toinen mokoma sokeroimiseen)
1 tl vaniljasokeria
½ rkl kardemummaa

Kypsentämiseen tarvitset:
7 dl auringonkukkaöljyä

Tee näin:
Leikkaa pekonisiivut pienemmiksi palasiksi ja paista ne pannulla omassa rasvassaan rapsakoiksi. Silppua rapeat pekonibiitit rouheeksi.

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää muna ja sekoita hyvin.

Sulata voi. Lisää maito-hiiva-munaseokseen noin puolet jauhoista ja alusta velli taikinaksi. Hämmennä mukaan voisula. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Jaa taikina kolmeen osaa. Mausta yksi osa pekonirouheella, toinen osa murustellulla Auralla ja kolmas suolalla, sokerilla, vaniljasokerilla sekä kardemummalla.

Kelmuta taikina-astiat ja laita ne lämpöiseen paikkaan, kunnes taikinamöykyt ovat tuplanneet kokonsa.

Vaivaa kohonneista taikinoista ilmat pihalle jauhotetulla alustalla. Muotoile taikinoista tankoja ja jaa kukin tanko 20 osaan. Pyörittele paloista palleroita, peitä ne ja kohota kaksinkertaisiksi.

Kuumenna öljy teräskattilassa mediumhöngällä. Testaa öljyn kuumuus pienellä taikinakikkareella: jos kikkare pullahtaa nopsasti pintaan ja alkaa ruskettua, niin öljy on tarpeeksi kuumaa.

Saata kohonneet taikinapallerot reikäkauhalla öljykylpyyn ja kypsennä ne kauttaaltaan kauniin ruskeiksi. Makeat munkit kannattaa paistaa ennen suolaisia. Älä laita kattilaan liikaa munkkeja kerrallaan, ettei öljy jäähdy.

Reikäkauho kypsät munkit talouspaperin päälle valuttamaan siihen ylimääräiset öljynsä. Kierittele makeat munkit sokerissa.

4 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Aika hyvä munkkivalikoima ja varmaankin oli tosi hyviä!

Välispiikki kirjoitti...

Olivathan ne, itse tykkäsin eniten noista aurajuustoisista palleroista.

ylimuuli kirjoitti...

Ohhhohohooo, long live pekonimunkit!! Vaikka ne aurajuustoiset on kyllä parempia :-P Drooooool.

Välispiikki kirjoitti...

Hail Auramunkit ja Mara ja Eeva!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...