18. toukokuuta 2009

Köszönöm

Ystävättäreni toveri R visiteerasi keväisessä Budapestissa, osti sieltä kaksi hametta ja loppurahoilla matkalaukullisen paprikaa eri muodoissa. Meitsi sai saalista osansa: pussillisen makeaa jauhetta ja pari tuubia stydiä tahnaa.
Vaihtarina maustoin tuomisilla muhevaa pörköltiä, jota tarjoilin unkarinmatkaajalle eilen. Jälkkäriksi tein tuunattuja lettuja.

Pörköltin ja unkarilaisten toisen kansallisherkun, gulassin, selkein ero lienee nesteen määrässä. Pee on muhennosmaista, kun taas gee on ennemminkin soppaa tai soossia.

Molemmissa keskeisenä tykötarpeena on kuitenkin paprika. Tuliaistuubin kipakalle paprikatahdakselle on vaikea keksiä toimivaa korviketta, tomaattipyreella ja chilillä pääsee vähän sinne päin.
Tarvitset:
voita
ison sipulin
2 valkosipulinkynttä
2 rkl paprikajauhetta
800 g possun niskaa
puoli tuubia paprikatahnaa
purkillisen tomaattimurskaa
2 vihreää paprikaa
suolaa

Tee näin:
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata kohtuullinen nokare voita kasarissa tai korkeareunaisessa paistinpannussa ja freesaa sipulit kuulaiksi.

Kauho sipulit pois kasarista ja sulata toinen kikkare voita. Ripottele paprikajauhe rasvan joukkoon ja anna sen kihistä hetkinen.

Lisää joukkoon kuutioidut possunpalat. Kääntele kuutioita voi-paprikaseoksessa siten, että lihat punastuvat joka kantilta. Kaada sipulit takaisin kasariin, purista mukaan paprikatahna ja sekoita hyvin.

Kumoa pannulle purkillinen tomaattimurskaa ja hämmentele ainekset sekaisin. Anna ruoan kiehahtaa ja vähennä sitten lämpöä reippaasti.

Leikkaa paprikat suikaleiksi ja kasaa ne muiden tykötarpeiden päälle. Laita kansi päälle ja anna ässehtiä ainakin pari tuntia.

Kääntele paprikat muiden ainesten sekaan ja jatka evään kypsyttelyä toiset pari tuntia, mieluusti pidempäänkin. Pörkölt on valmista, kun lihat hajoavat siekaleiksi ajatuksen voimalla.

Mausta liha-tomaatti-paprikamuhju kevyesti suolalla ja nauti siitä kuoriperunoiden tai pastan kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...